Perodua Kancil ‘legend’ memang padu! Demi nak kurus jejaka ini buat tempat sauna, pakai jaket duduk dalam kereta tengah panas

TRANSFORMASI fizikal seorang jejaka yang berjaya mengurangkan berat badan sebanyak 15 kilogram (kg) dalam tempoh 45 hari meraih pujian netizen.

Menurut Zakaria Azman, 22, dia bukan sahaja menjaga pemakanan dan bersenam secara berterusan, malah tidak terlepas untuk melakukan rutin bersauna setiap hari sepanjang tempoh itu.

“Saya joging 5km setiap pagi. Pada hari cuti pula, biasanya akan berbasikal sejauh 25km. Sepanjang 45 hari proses itu, saya langsung tak minum air manis.Tiada air gas dan bergula tapi minum air suam saja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Pada waktu pagi, saya akan ambil roti wholemeal dengan scrambled egg. Makan kena jaga, saya makan lauk je. Lepas Maghrib je saya tak sentuh nasi atau lauk, sebaliknya hanya makan buah.

“Sepanjang tempoh itu juga, setiap hari akan bersauna dalam kereta Perodua Kancil milik ayah. Apabila waktu tengah hari, saya akan pakai jaket dan masuk ke dalam kereta selama 35 minit untuk bersauna, tapi pastikan tingkap dibuka sikit.

“Dalam 35 minit tu, terus banjir satu badan. Alhamdulillah, tubuh saya juga rasa lebih ringan. Tak payah nak sewa beg sauna besar tu, tak perlu pun pergi ke pusat sauna. Ini versi percuma,” ujarnya berseloroh.

Senang disapa Zack, dia mengakui terharu apabila video transformasi fizikal yang dikongsi olehnya meraih hampir sejuta tontonan di aplikasi TikTok.

Selain dihujani pertanyaan mengenai tip kurus, Zack juga menerima pujian netizen yang rata-ratanya terpegun dengan perubahan itu.

“Saya main post je video tu. Tiba-tiba ia dah viral. Nasihat saya kepada mereka yang sedang lalui proses kuruskan badan, paling penting kita kena jaga pemakanan. Elakkan fast food.

Zack menyertai sukan angkat berat sejak berusia 12 tahun.

“Selain itu kita kena rajin. Kena ingat sasaran kita. Sejujurnya saya sendiri pun rasa malas nak bersenam. Tapi apabila ingat balik apa yang saya nak kejar, terus saya jadi rajin,” ujarnya lagi.

Bercerita lanjut, Zack yang juga seorang atlet angkat berat mengakui nekad mengurangkan berat badannya dalam tempoh singkat sebagai persediaan untuk menyertai Sukan Malaysia (Sukma) 2022 yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada September ini.

Menurut atlet Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur itu, dia gementar namun sedang mempersiapkan diri agar dapat meraih keputusan terbaik dalam kejohanan sukan itu tidak lama lagi.

“Ketika Sukma Perak pada tahun 2018, saya hanya dapat pingat perak. Jadi saya sasarkan pingat emas untuk Sukma akan datang. Saya masuk kategori normal 67kg, sebab itu jugalah saya kurangkan berat badan. Pada Mei lalu berat saya 81kg, sekarang Alhamdulillah dah 66kg.

“Selain Sukma, saya juga pasang impian untuk jadi wakil Malaysia ke Sukan Sea dan Sukan Komanwel. InsyaAllah saya akan lakukan yang terbaik,” ujarnya yang berhasrat mendedikasikan kemenangan buat arw4h ibunya yang men1ngg4l ak1bat str0k pada 31 Ogos tahun lalu.

Jelas Zack lagi, ibunya juga pernah bergiat aktif dalam sukan angkat berat suatu masa lalu, sekaligus memberi semangat untuknya meneruskan minat yang sama sehingga berada pada tahap hari ini.

Zack mahu mendedikasikan pingat emas buat arw4h ibu serta ahli keluarganya.

Selain dorongan arw4h ibu, dia juga mengikuti jejak langkah dua saudaranya iaitu Erry Hidayat dan Hidayat Hamidon yang sudah sekian lama berkecimpung dalam sukan itu.

“Saya sertai sukan ini pada umur 12 tahun. Saya sertai kerana dorongan arw4h mak. Arwah juga atlet angkat berat tapi dia tak pernah masuk mana-mana game. Jadi minat ini datang daripada mak saya.

“Sepupu saya Erry Hidayat pun menyertai sukan ini. Dulu, mak selalu juga pergi hantar makanan untuk adik dia, Hidayat Hamidon setiap kali dia train di Majlis Sukan Negara (MSN).

Video yang dikongsi Zack tular dan dihujani pelbagai komen netizen.

“Saya selalu tengok pakcik training. Jadi saya akhirnya saya pun masuk sukan ini. Saya nak capai apa yang arw4h mak inginkan. Kalau dapat emas, saya nak dedikasikan kepada keluarga dan arw4h mak.

“Dulu masa dapat perak, saya minta maaf kepada mak, saya janji nak bagi dia pingat emas. Dia pesan supaya teruskan training walaupun dia dah tak ada, jangan patah semangat dan jangan tinggal solat.

“Cuma agak kes4l kali ni mak tak dapat tengok saya beraksi,” ujarnya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Perodua Kancil ‘legend’ memang padu! Demi nak kurus jejaka ini buat tempat sauna, pakai jaket duduk dalam kereta tengah panas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*