Kerap pengs4n, g4dis terkejut ada masalah j4ntung! Bapa tolak cara implan bateri dan pembed4han, hidup macam biasa

SETIAP manusia di dunia ini pastinya diuji dengan pelbagai masalah berbeza.

Menerusi perkongsian oleh Nursufira Wan Ali, 21, di TikTok yang menjadi tular dia menceritakan tentang peny4kit dihidapinya yang mana dia kerap pengs4n disebabkan j4ntung yang lemah.

Bercerita kepada mStar, dia juga memaklumkan bagaimana masalah j4ntung yang dihadapi telah mengubah hidupnya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sejak mula PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), saya selalu pengs4n secara tiba-tiba tapi sempat disambut oleh abah. Mula-mula tak rasa pelik atau risau pun sebab kena berkurung. Mungkin badan lemah tak terded4h dengan aktiviti luar.

“Masuk bulan November hingga Disember 2021, kerajaan dah umum kita boleh keluar dan dine-in dekat restoran macam biasa. Jadi saya pun berkerja di restoran macam biasa saya buat dulu.

“Hujung November saya pernah sekali pengs4n secara tiba-tiba di kedai makan depan orang ramai tapi tak dibawa ke h0spital sebab abah saya datang bawa balik,” jelas Surifa.

Menurut g4dis yang menetap di Kajang, Selangor ini, peny4kitnya yang belum dikenal pasti ketika itu berlarutan sehingga menjadi semakin teruk pada awal Disember 2021.

Bimbang dengan keaadaannya yang sukar bernafas dan kerap pengs4n, dia akhirnya pergi ke KPJ Kajang untuk berjumpa pakar.

“Malam 4 Disember tahun lepas saya beritahu abah yang dada tengah s4kit sangat sampai tak boleh bernafas dah.

Sufira mengambil jurusan Komunikasi Strategik di Multimedia University, Cyberjaya.

“Jadi pagi esoknya saya dibawa ke KPJ Kajang untuk berjumpa dengan doktor oleh abah. Lepas berunding dengan doktor, dia syak saya s4kit j4ntung sebab simptom menunjukkan memang ada s4kit j4ntung tapi perlu pemeriksaan lanjut sebab saya muda lagi.

“Jadi doktor tahan saya dekat wad sampai lima hari untuk jalani beberapa pemeriksaan. Saya kena buat ujian X-ray, treadmill, bersenam dan ambil d4rah juga air kenc1ng. Lepas siap semua ujian, doktor sahkan saya ada masalah nadi j4ntung lemah atau weak pulse,” jelasnya.

Menurut Surifa yang sedang menuntut di Multimedia University, Cyberjaya jurusan Komunikasi Strategik, keadaan nadi yang lemah ini berada pada tahap membimbangkan.

Adakalanya peny4kit dihadapinya boleh menyebabkan dia tidak bernafas untuk beberapa saat, demikian menurut jururawat yang menjaganya ketika ditahan di h0spital.

Disebabkan berdepan masalah kerap pengs4n, doktor memberikan dua pilihan sebagai jalan penyelesaian iaitu pembed4han implan menukarkan j4ntung memiliki bateri atau CT scan untuk mengenal pasti punca j4ntungnya kemah.

Kadar denyutan jantung Sufira suatu ketika dahulu.

“Kedua-dua pilihan ni ada risiko. Kalau saya pilih mana-mana cara pun ada kebarangkalian saya boleh m4ti mengejut atau cenderung kena peny4kit k4nser masa akan datang.

“Abah tolak cara pakai bateri dekat j4ntung sebab katanya kalau kita ubah atau baiki bahagian j4ntung, tak lama lepas tu, ia ibarat enjin kereta… akan melarat pada organ lain.

“Dengan nasihat doktor pakar, abah memilih untuk buat CT scan. Bila dapat keputusan, saya diberitahu doktor yang saya dilahirkan dengan j4ntung tak normal. Pulmonari sebelah kiri and kanan berbeza saiz,” ujarnya.

Kata Sufira, dia tidak meneruskan prosedur untuk melakukan pembed4han jantung kerana risau akan ris1ko yang meng4ncam ny4wanya.

Sufira bersama bapanya.

Ujarnya, kini dia masih lagi boleh meneruskan hidup seperti orang lain tetapi pernafasannya tidak begitu lancar seperti manusia normal.

Malah, dia juga terp4ksa berjumpa psikiatri secara berkala atas nasihat doktor kerana bimbang akan tekanan dan masalah hidup yang boleh menyebabkan kes4kitan pada fizikal (j4ntung).

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: mstar

Be the first to comment on "Kerap pengs4n, g4dis terkejut ada masalah j4ntung! Bapa tolak cara implan bateri dan pembed4han, hidup macam biasa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*