Suami ‘pergi’ dulu, 5 hari kemudian ibu pula menyusul… wanita 5 anak down teruk! Si bongsu sangka ‘syurga ofis kedua papa’

Kehilangan dua insan tercinta dalam tempoh singkat ternyata meninggalkan lvka yang mendalam buat wanita ini.

Menurut Maidzatul Nadia Mahadzir, 36, dia kehilangan suami ak1bat j4ngkitan C0vldl9 pada pada 13 Julai 2021, diikuti ibunya yang men1nggal dunia lima hari kemudian atas sebab yang sama.

Senang disapa Nadia, dia mengakui berat untuk menerima apa yang berlaku, namun terp4ksa kuat demi membesarkan lima cahaya mata berusia antara tiga hingga 11 tahun.

“Saya menetap satu rumah dengan mak ayah dari kecil sehinggalah dah kahwin dan ada lima orang anak. Nak dijadikan cerita, kami sekeluarga dij4ngkiti C0vldl9 tahun lepas. Mak dan ayah dihantar ke MAEPS di Serdang.

“Suami pula tak nak tinggalkan saya dan lima anak di rumah. Dia nak tunggu kami, jadi dia bertahan dalam rumah. Tapi paras oksigen dia menurun. Last minute dia pergi h0spital, dia ditidurkan selama tiga hari sebelum men1ngg4l dvnia.

“Pada waktu itu, mak yang berada di MAEPS terp4ksa dipindahkan ke PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya). Paling sedih, mak men1ngg4l dvnia lima hari selepas suami saya dijemput Ilahi,” imbasnya seb4k.

Menurut Nadia, jenazah suami, Zaili Zulkanin @ Mohd Isa serta ibunya, Paudziah Abd Hamid disemadikan di Tanah Perkvburan Islam Raudhatul Sakinah yang terletak di Batu Caves, Selangor.

Potret raya mereka sekeluarga yang kini hanya tinggal kenangan.

Menurut pegawai bank yang menetap di Gombak itu, dia reda menjalani kehidupan bersama anak-anak serta bapanya, Mahadzir Md Noor, 64, biarpun kenangan lalu masih menghantui sehingga ke hari ini.

Jelas Nadia, dia dan suami berkenalan sejak zaman belajar, malah banyak meluangkan bersama sejak tahun 2004 sehingga menyebabkan dia sukar untuk menerima kehilangan yang berlaku secara tiba-tiba.

“Saya dan suami belajar satu bidang, kami ambil diploma Perbankan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Segamat sejak tahun 2004. Kemudian kami sambung ijazah Perbankan Islam dan mendirikan rumah tangga pada 24 Disember 2010.

“Zaman belajar kami satu kelas, kemudian kami kerja bank yang sama, cuma cawangan berbeza. Tapi keluar lunch tetap sama-sama. Jadi sepanjang masa kami bersama. Selepas suami dan emak men1nggal, saya lapan bulan tak boleh masuk memasak di dapur.

“Selama ini mak dan suami suka memasak. Jadi saya tak berani masuk dapur, teringat semua kenangan kami. Bukan setakat dapur, tengok sofa dalam rumah pun rasa tak boleh tahan sed1h. Dalam bulan kesembilan selepas pemergian mereka, baru saya okay sikit.

“Kalau diingat masa tu, saya memang down. Rasa macam nak m4ti sama. Mujur ayah kuatkan semangat. Dan saya bersyukur majikan beri cuti sebulan pada waktu itu. Hari-hari men4ngis. Si bongsu selalu tanya mengenai papa. Saya kata papa di syurga. Kemudian dia tanya lagi, syurga tu office papa yang kedua ke?

“Mereka men1nggal pada Julai, pada waktu itu rumah kami juga dalam PKPD (Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan). Bulan Oktober selepas perdana menteri bagi kelonggaran, baru saya dapat ziarah kvbur mak dan suami. Mereka dikebumikan selang lima slot kubur,” ujarnya lagi.

Nadia bersama anak-anak ketika melancong ke Pulau Perhentian.

Menurut Nadia lagi, air m4ta juga bagaikan menjadi teman baiknya, namun dia harus kuat untuk bekerja saban hari demi anak-anak serta bapa.

“Hidup sangat menc4bar tanpa suami. Bangun pagi nak uruskan lima anak, hantar ke sekolah kemudian saya ke tempat kerja.

“Setiap pagi saya men4ngis. Tapi bila nak masuk office, saya buang air m4ta dan kerja macam biasa. Bila dah balik ke rumah, sed1h tu akan datang semula,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Nadia juga terkilan apabila ibu serta suaminya yang mahu bercuti ke Pulau Perhentian di Terengganu tidak kesampaian.

Namun katanya, hasrat yang tertunda itu sudah ‘ditunaikan’, sekali gus membuatkan dia sedikit lega biarpun rasa duka masih menyelubungi seperti biasa.

Suami dan ibu Nadia merupakan antara korban Covid-19 negara ini.

“Kami sepatutnya pergi ke sana pada Mac 2020. Suami dah bayar semua deposit untuk kami sekeluarga. Tapi tiba-tiba PKP bermula.

“Percutian itu tertunda sehinggalah mereka men1ngg4l dvnia. Akhirnya, kami pergi juga ke sana tapi tanpa suami dan emak.

“Baru kelmarin kami balik dari Pulau Perhentian. Masa snorkeling pun teringat dekat arw4h. Ibaratnya dalam air pun keluar air m4ta.

“Nak tak nak tetap kena pergi sebab arw4h dah bayar deposit, kami perlu pergi sebelum bulan Jun berakhir sebab tak nak duit burn begitu saja. Cuma agak ralat sebab mereka berdua tiada,” ujarnya lagi.

Kisah Nadia mendapat perhatian selepas dia berkongsi mengenainya menerusi direct message (DM) Instagram mStar pada Jumaat, sebelum temubual dijalankan pada hari sama.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Suami ‘pergi’ dulu, 5 hari kemudian ibu pula menyusul… wanita 5 anak down teruk! Si bongsu sangka ‘syurga ofis kedua papa’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*