Ali Puteh Catu Duit Dua Tahun, ‘Job’ Terakhir RM300

Pelawak Ali Puteh berdepan mas4lah kewangan sejak kem3lut dirinya bersama balu kepada Allahyarham Abam iaitu Nor Hidayah Mohd Ali.

Tak ada tawaran kerja

Menurut Ali, 33, keteg4ngan yang berlaku itu memberi kesan kepada kerjaya dirinya selepas banyak tawaran yang dibatalkan di saat akhir dan melarat hingga langsung tidak ada kerja yang diterima selama dua tahun.

Ded4hnya, dia hanya mendapat satu tawaran untuk muncul dalam satu program mengaji Al-Quran yang dibayar sebanyak RM300.

Sejak awal k3s ini mendapat perhatian memang banyak job saya yang dibatalkan. Selain itu saya tidak menerima banyak tawaran kerja sepanjang dua tahun kebelakangan ini.

Pada Ramadan lalu, saya terima tawaran untuk muncul program mengaji Al-Quran di mana perlu membaca beberapa surah Al-Quran menerusi panggilan video.

Itu saja tawaran diterima dalam tempoh itu. Saya dapat token bayaran sebanyak RM300.

Pemilik nama lengkap Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan akui tertekan ketika itu memandangkan dia mempunyai isteri dan anak yang perlu ditanggung serta ibu tersayang, Allahyarham Sabariah Arshad yang memerlukan wang untuk kos perubatan.

Dua tahun lebih tak ada ‘job’ (tawaran kerja). Untuk program Muzikal Lawak Superstar dan Maharaja Lawak Mega itu lain sebab komuniti pelawak kecil. Tapi, untuk tawaran lain seperti lakonan, pengacaraan dan sebagainya, memang tak ada langsung.

Dua tahun saya gunakan duit yang saya ada untuk bertahan dan kami berjimat cermat. Saya ada isteri dan anak yang perlu dibesarkan serta kos perubatan arw4h mak. Setakat ini, masih diberikan kelengkapan yang mencukupi bagi membesarkan mereka.

Ali ditemui ketika Majlis Sidang Media Pelancaran Slot Program Baharu Awesome TV yang diadakan di Hotel Royale Chulan, Damansara, pada Rabu.

Guna sebagai modal

Dalam pada itu, bapa kepada dua cahaya mata juga terp4ksa mengeluarkan wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000 menerusi pengeluaran khas KWSP yang diluluskan kerajaan untuk kegunaan modal bisnes.

Saya jadikan modal untuk perniagaan daging. Kalau nak diikutkan, jumlah RM10,000 itu tidak mencukupi, namun, saya buat ikut kemampuan saya.

Kali terakhir saya mencarum adalah pada 2009 ketika saya masih bertugas sebagai pengawal keselamatan suatu ketika dahulu.

Saya tidak mahu salahkan sesiapa sebaliknya meletakkan semua kesalahan kepada diri sendiri. Mungkin ini adalah balasan Allah terhadap d0sa-d0sa saya yang dahulu. Allah j3ntik saya dengan ujian sebegini.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Oh Bulan

Be the first to comment on "Ali Puteh Catu Duit Dua Tahun, ‘Job’ Terakhir RM300"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*