Stetoskop g4ntung dalam kereta sebab nak menunjuk kerja doktor? Dr Sakinah kata ‘jangan la bitter’, ada banyak sebab dibawa ke mana-mana

STETOSKOP dan doktor memang tidak dapat dipisahkan.

Ia merupalan alat yang sering digunakan doktor untuk mendengar bunyi dalaman terutama degupan j4ntung dan pernafasan.

Kebiasaannya stetoskop diletakkan di leher seperti ‘kalung’ bagi membolehkannya dibawa ke mana-mana.

Namun tular foto memaparkan alat itu dilihat tergantung di cermin pandang belakang sebuah kereta, dengan ada yang secara sinis menyifatkan ia sengaja mahu ‘menghebohkan’ profesion mereka.

“Nak bagitahu dia doktor,” demikian kapsyen satu posting yang tular di media sosial, menunjukkan stetoskop tergantung di cermin pandang belakang sebuah kereta Perodua Axia.

Susulan foto yang tular itu, berapa pengamal perubatan memberikan respons.

Tidak mel4tah, Dr Sakinah Sulong tampil memberi penjelasan mengenai stetoskop yang sering dilihat digantung di dalam kereta.

“Hahaha. Jangan la bitter sangat. Sebenarnya letak stetoskop kat situ sebab senang nak ambil. Nak keluar kereta, ambil je, sangkut kat leher.

“Kalau betul kita nak bagitahu kat orang, keluar pergi pasar pun kita bawa letak keliling kepala, biar tergantung-gantung kat depan dada,” tulisnya di laman Facebook sambil berkongsi posting foto yang tular.

Dr Sakinah yang juga merupakan Pakar Perubatan Keluarga, Medical Mythbuster Malaysia turut bertanyakan sebab kenyataan itu dibuat oleh individu berkenaan berdasarkan foto yang dirakam dari belakang sebuah kereta, dipercayai milik seorang doktor.

“Yang awak tak suka sangat, kenapa? Ex dulu, doktor eh?” katanya secara berseloroh.

Stetoskop digantung pada cermin pandang belakang kerana ia mudah diambil.

Sementara itu, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan turut membuat hantaran di Facebook berhubung foto stetoskop yang tular dengan memberikan justikasi bahawa alat itu bukan sahaja digunakan untuk mendengar p4ru-p4ru dan j4ntung.

Menurutnya, stetoskop merupakan alat yang amat sinonim dengan kerjaya kedoktoran.

“Selain kot putih, stetoskop dilihat sebagai salah satu elemen dalam gambaran identiti seorang doktor. Doktor biasanya bawa stetoskop ke mana-mana, kerana ia sangat penting dalam membantu doktor mengenal pasti masalah pada tubuh manusia.

“Antara fungsi stetoskop adalah mendengar bunyi pernafasan. Leloceng stetoskop diletak di dada, untuk mendengar bunyi pernafasan. Pernafasan bermasalah mungkin menghasilkan bunyi berdecit, berbuih, berkeriuk, tiada bunyi langsung dan lain-lain. Setiap bunyi ini memberi gambaran masalah yang berlaku.

“Ia mendengar bunyi jantung. Leloceng stetoskop diletak di dada, sebelah kiri untuk mendengar degupan j4ntung. Jantung normal menghasilkan bunyi dup-dup. Jika bunyinya berubah, ada desiran, atau ritmanya tak sekata, itu tandanya ada masalah dengan j4ntung,” tulisnya.

Antara komen netizen.

Tambah Dr Kamarul, stetoskop juga bertujuan untuk mendengar bunyi usus dan menentukan tekanan d4rah.

“Leloceng stetoskop diletak di abdomen, untuk mendengar bunyi pergerakan peristalsis usus. Bunyi peristalsis usus yang kurang aktif (sluggish) atau terlebih aktif (hiperaktif) menandakan ada masalah dengan usus.

“Jika doktor periksa tekanan d4rah gunakan spigomanometer, doktor perlukan stetoskop untuk dengar bunyi salur d4rah di lengan. Bila ia mula berbunyi, doktor baca paras tekanan sistolik. Bila ia mula hilang, doktor baca paras diastolik,” katanya.

Kepelbagaian fungsi stetoskop membuatkan ia perlu dibawa ke mana-mana.

Menurut doktor itu lagi, alat itu juga berfungsi untuk mendengar aliran d4rah dan dijadikan sebagai alat bantuan mendengar.

“Aliran d4rah yang laminar (sekata) tidak berbunyi, manakala aliran yang tidak sekata pula menghasilkan bunyi. Salur darah yang sempit, menghasilkan aliran yang tak sekata, jadi bunyinya boleh didengar menggunakan stetoskop.

“Bagi alat bantuan mendengar, bukanlah fungsi rasmi stetoskop, tetapi kadang-kadang apabila ada pesakit yang kurang pendengaran, doktor akan pakaikan pesakit dengan stetoskop di telinga, kemudian doktor akan bercakap pada leloceng stetoskop,” tambahnya.

Dr Kamarul berkata, sebenarnya stetoskop bukan sahaja digunakan oleh doktor, malah banyak pekerjaan lain juga menggunakannya dalam tugas seharian seperti jururawat, pembantu perubatan, jurupulih fisioterapi, jurupulih carakerja, jurupulih pertuturan dan veterinar.

“Banyak fungsi stetoskop ni, kan? Sebab itulah doktor bawa ia ke mana-mana. Ia memang penting dalam menjalankan tugas mereka mengenal pasti masalah yang dialami pesakit,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: mstar

Be the first to comment on "Stetoskop g4ntung dalam kereta sebab nak menunjuk kerja doktor? Dr Sakinah kata ‘jangan la bitter’, ada banyak sebab dibawa ke mana-mana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*