Pemuda dicari keluarga hilang sebelum raya rupanya dah 2 tahun ulang masuk w4d psiki4tri, pernah telan 40 biji paracetamol

PERNAH terlibat dalam kemal4ngan motosikal yang meng4kibatkan hent4kan di kepala, anak muda berusia 22 tahun ini tidak menyangka ia akan menjadi punca dirinya mengh1dap mas4lah kesihatan ment4l.

Malah, sejak kemal4ngan itu berlaku, dia sudah tiga kali dimasukkan ke w4d psiki4tri.

Bercerita tentang situasi yang dialaminya ketika ini, Muhd Taufiq Nordin memberitahu, dia mula didiagnosis mempunyai kemvrungan sejak Ogos 2020.

“Ia disebabkan kemal4ngan pada Julai 2019 yang mana kesan hent4kan di kepala menyebabkan cecair dalam kandungan ot4k saya tidak stabil.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Awal tahun 2020 lagi saya ada simpt0m depr3si atau kemvrungan iaitu hilang minat bekerja, hilang rasa hidup, rasa tidak berguna dan sedih sepanjang hari… boleh dikatakan setiap minggu akan ada episod sedih yang panjang.

“Saya kemudian dimasukkan ke w4d pada September 2020 selepas makan 40 biji panadol. Pada masa tu, terus berada di zon merah Hospital Kuala Lumpur (HKL) selama tiga hari.

“Pada Disember, saya didi4gnosis mengalami depr3si dan mula mengambil ubat,” ceritanya ketika dihubungi mStar.

Menurutnya, keadaan diri semakin pvlih selepas menerima rawatan sepatutnya.

Hent4kan pada kepala semasa kemal4ngan menyebabkan Taufiq mengalami mas4lah kesihatan ment4l.

Namun, anak jati Kuantan, Pahang ini tidak menyangka situasi sama akan berulang pada Mac 2021.

“Ketika ini, saya dimasukkan ke w4d di Kuantan selama dua hari selepas perbuatan menced3rakan diri.

“November 2020 doktor di H0spital Kuantan di4gnosis saya mengh1dap bip0lar dalam kemvrungan iaitu mood bertukar mvrung dan gembira banyak kali dalam satu masa.

“Jadi saya perlu mengambil ubat mood stabilizer bagi mengawal diri,” jelasnya lagi.

Merupakan anak bongsu daripada enam beradik.

Terbaharu, dia dimasukkan ke w4d psiki4tri pada 25 April lalu ketika mendapatkan rawatan dan perkara itu tidak dimaklumkan kepada keluarganya.

“Ketika itu saya memberitahu keluarga hanya ke Kemaman, Terengganu untuk bekerja tetapi sebenarnya, saya pergi Kuantan untuk temujanji.

“Pada hari sama doktor masukkan saya ke w4d selama 10 hari sehingga sambutan Hari Raya Aidilfitri keempat,” katanya.

Tambahnya, disebabkan tidak dapat berhubungan dengan sesiapa dalam tempoh itu, keluarganya menjadi ris4u sehingga membuat laporan p0lis.

Tiga kali dimasukkan ke w4d psiki4tri.

Mereka bagaimanapun mendapat maklumat bahawa dirinya sedang dirawat dan berada di w4d.

“Kami berjumpa pada sehari sebelum raya di w4d. Seluruh keluarga saya men4ngis dan berpelvkan kerana itu pertama kali mereka mengetahui saya mengh1dap kemvrungan dan bip0lar yang saya sorok selama dua tahun.

“Saya tak mahu keluarga tahu berkenaan mas4lah yang dihadapi kerana khuatir mereka risau.

“Selepas mengetahui keadaan saya, mereka menjadi sangat supportive dan sering memberi semangat selain bimbang jika saya keluar tanpa memberitahu lokasi dituju,” ujarnya yang merupakan anak bongsu daripada enam beradik.

Pelajar tahun akhir pembantu perubatan.

Kini pelajar pembantu perubatan yang berada di tahun akhir pengajian perlu menghadiri temujanji secara berkala, setiap dua minggu dan disahkan mempunyai dua personaliti dalam diri.

Lebih membahagiakan apabila dia turut ditemani ahli keluarga.

Mesra dipanggil Taufiq, dia berkata, selain cecair dalam kandungan ot4k tidak stabil, dia turut berhadapan mas4lah kewangan.

Menurutnya yang belajar sambil membuat kerja sambilan, waktu hariannya sangat padat kerana melakukan dua kerja.

“Saya ada masalah financial dan ketika belajar saya turut bekerja sebagai jururawat peribadi sambilan serta swabber C0vldl9 di klinik swasta.

“Ketika bekerja dulu masa sangat padat. Untuk tugasan jururawat peribadi, dari jam 7 malam sehingga 7 pagi… kemudian 8 pagi mula kelas sehingga petang.

“Kerja pula lima hari seminggu sehingga saya tidak mendapatkan rehat yang cukup. Sekarang kerja swabber C0vldl9 dari jam 7 pagi sampai 12 tengah hari sahaja. Jadi bermula jam 1 petang sehingga 12 malam, saya akan buat partime swabtest C0vldl9 di klinik swasta,” lu4hnya.

Bagaimanapun, semenjak beralih ke fasa endemik saya diberhentikan kerja kerana mereka tidak memerlukan pekerja luar.

Beberapa netizen turut mengakui pernah mengalami situasi sama.

Situasi ini menyebabkan dirinya berada dalam tekanan kerana sebagai pelajar, dia sudah tidak mempunyai kewangan tambahan untuk menampung pengajian.

Terdahulu perkongsiannya di aplikasi TikTok, ditonton lebih 291,000 pelayar.

Warganet tampil dengan komen positif dan memberi semangat kepadanya.

“Kena kuat bro. Kalau bosan, ajak aku lepak. Kita sembang macam tak ada hari esok.

“Percaya saya, awak seorang yang kuat. Semoga sihat kembali.

“Allah tidak akan uji kalau kita tidak punya kekuatan. Terus kuat!

“Sabar ya. Allah bagi ujian sebab Allah sayang. Semoga dipermudahkan segala urusan,” ujar beberapa netizen.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Pemuda dicari keluarga hilang sebelum raya rupanya dah 2 tahun ulang masuk w4d psiki4tri, pernah telan 40 biji paracetamol"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*