Tekak asyik nak makan ‘fast food’, air tin pengubat dahaga… G4dis ini meny3sal tak sudah, buah pinggang mengecut, h4id tak putus

Melihat daripada luaran, siapa sangka g4dis yang aktif bersukan ini adalah pengh1dap peny4kit kr0nik.

Namun begitulah yang dialami Nuralisya Aqila Yusran yang baru berusia 21 tahun, namun sudah ‘kehilangan’ buah pinggang kanan selain disahkan mempunyai tahap kolestrol yang tinggi.

Bercerita kepada mStar, anak jati Segamat, Johor itu berkata, masalah buah pinggang itu diketahui selepas melakukan pemeriksaan kesihatan wanita berkaitan haid.

“Pada pertengahan 2020 saya buat pemeriksaan sebab period saya tidak berhenti selama sebulan. Saya rasa pelik dan terus ke poliklinik dan doktor berikan ubat untuk berhentikan d4rah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Selepas beberapa bulan makan ubat, saya dapati ia tidak memberi sebarang kesan. Jadi dalam tempoh itu, saya ulang-alik ke poliklinik untuk pemeriksaan lanjut dan selepas dua bulan doktor bagi surat untuk saya rujuk pakar s4kit puan di h0spital Segamat, Johor,” katanya.

Tambah wanita yang aktif bersukan ini lagi, dia sangat terkejut apabila doktor di h0spital Segamat memaklumkan dia tidak mempunyai buah pinggang di sebelah kanan.

Walaupun aktif, Alisya mempunyai tahap kolestrol yang tinggi.

Walaupun aktif, Alisya mempunyai tahap kolestrol yang tinggi.

“Temujanji pertama ada buat scan dan doktor maklumkan yang saya tiada buah pinggang sebelah kanan. Kemudian datang beberapa orang lagi doktor untuk buat pemeriksaan termasuk ultrasound dan keputusannya tetap sama, saya tidak ada buah pinggang.

“Akhirnya, saya diminta untuk buat MRI di h0spital Muar. Keputusan MRI menyatakan saya ada buah pinggang tetapi ia sudah tidak berfungsi kerana sudah kecut,” ujarnya.

Jelas pelajar jurusan perakaunan Politeknik Muadzam Shah di Pahang itu lagi, hasil keputusan MRI yang dilakukan Mac tahun lalu menunjukkan buah pinggangnya hanya bersaiz lima sentimeter sedangkan ukuran normal adalah 12 hingga 13 sentimeter.

Belajar di Politeknik Muadzam Shah.

Belajar di Politeknik Muadzam Shah.

Namun dia bersyukur kerana buah pinggang kirinya masih berfungsi dengan baik.

Bercerita lanjut Nuralisya berkata masalah yang dihadapi itu berkemungkinan berpunca daripada tabiat pemakanannya sendiri yang gemar menikm4ti makanan segera sewaktu melakukan kerja sambilan sekitar tahun 2018 hingga 2021.

“Saya ni suka sangat makan fastfood, hari-hari saya makan sebab lepas habis SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) saya kerja sambilan di restoran makanan segera.

“Dalam tempoh seminggu tu, tiga hingga empat hari saya akan makan mi segera pula… air bikarbonat pula hari-hari,” luahnya.

Hiking antara aktiviti yang sering dilakukan.

Hiking antara aktiviti yang sering dilakukan.

Kini Nuralisya meny3sal dengan amalan pemakanannya itu dan sedang berusaha menurunkan tahap kolesterol dalam d4rah selain perlu hadir ke h0spital setiap tiga bulan bagi memantau kondisi buah pinggang kiri.

Bagi memastikan wanita seusianya tidak mengalami situasi yang sama, dia menasihatkan supaya pemeriksaan kesihatan dilakukan secara berkala selain mengurangkan pengambilan makanan segera yang boleh mengakibatkan tahap kolesterol dalam d4rah tinggi.

Terdahulu video perkongsiannya berhubung masalah kesihatan mendapat perhatian ramai dan ditonton lebih 1.5 juta pelayar di TikTok.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Tekak asyik nak makan ‘fast food’, air tin pengubat dahaga… G4dis ini meny3sal tak sudah, buah pinggang mengecut, h4id tak putus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*