Sejuk perut ibu mengandung! Bayi tenang dijaga abang ketika ayah solat tarawih… Pihak masjid kongsi foto, kemudian dapat ‘nasihat’

Kehadiran kanak-kanak di masjid mungkin mewujudkan suasana riuh rendah dek hilai tawa dan teriakan mereka, mahupun tang1san si kecil.

Keadaan itu boleh menimbulkan rasa kurang dalam kalangan jemaah kerana menjejaskan tumpuan untuk beribadat.

Namun, situasi berbeza di sebuah masjid di Jitra, Kedah, apabila seorang kanak-kanak dilihat berbaring bersebelahan dengan seorang bayi dipercayai adiknya ketika bapanya sedang menunaikan solat tarawih.

Menerusi satu perkongsian yang tular, hantaran ‘kasih seorang abang kepada adik’ meruntun jiwa netizen.

Hantaran yang dibuat pihak masjid.

Hantaran yang dibuat pihak masjid.

“Sepanjang solat tarawih berlangsung, si abang sentiasa berada di sisi menjaga dan menenangkan adiknya sementara menunggu ayahnya selesai solat.

“Semoga Allah mengurniakan si anak dengan kebaikan dan keberkatan mendengar ayat-ayat suci al-Quran dan berada di rumah Allah,” tulisnya.

Bagaimanapun perkongsian dengan beberapa foto memaparkan dua beradik itu yang dimuat naik di Facebook Masjid Sharifah Fatimah itu terpaksa dipadamkan.

Susulan itu, pentadbir akaun Facebook berkenaan tampil memberi penjelasan berhubung situasi berkenaan.

Kedua-dua beradik ini tidur sementara menunggu ibu bapanya sudah solat.

Kedua-dua beradik ini tidur di barisan belakang saf sementara menunggu bapanya sudah solat.

Menurutnya, mereka menerima teguran daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan pihak berwajib berhubung tindakan jemaah membawa bayi ke masjid.

“Sedikit makluman khusus kepada anak kariah dan jemaah sekalian, pihak masjid mendapat nasihat daripada pihak KKM dan pihak berwajib agar jemaah tidak membawa bayi ke masjid kerana risiko tinggi j4ngkitan di dalam perkumpulan orang ramai.

“Sebarang pertanyaan berkenaan SOP (prosedur operasi standard) bolehlah menghubungi KKM dan Majlis Agama Islam Kedah. Pihak masjid ingin memohon maaf atas segala kesulitan ini semoga Allah membantu umat Islam dalam menghadapi w4bak ini,” tulisnya menerusi Facebook Masjid Sharifah Fatimah, pada Isnin.

Timbul pelbagai reaksi dalam kalangan netizen berhubung teguran yang menyifatkan bayi sebagai kumpulan berisiko tinggi untuk dibawa ke masjid.

Antara warganet yang mempertikaikan nasihat KKM.

Antara warganet yang mempertikaikan nasihat KKM.

“Kat masjid mudah C0vldl9 mai (mer3bak) lagi-lagi pada bulan puasa. Mereka (C0vldl9) tak pergi bazar dan pusat beli-belah sebab habis duit.

“Pasar dan pusat beli-belah pun tak boleh bawa bayi la kalau macam tu?.

“Kat masjid tak boleh bawa, kalau nak bawa kena pergi ke bazar atau ekspo,” demikian luahan netizen.

Namun terdapat juga beberapa netizen yang ‘menyeru’ orang ramai untuk mengabaikan nasihat dan SOP yang dikeluarkan KKM.

KKM keluarkan SOP baharu solat jemaah di masjid tanpa penjarakan fizikal.

KKM keluarkan SOP baharu solat jemaah di masjid tanpa penjarakan fizikal. – Gambar hiasan

“Teruskan. Allah melindungi anak-anak di rumahnya… jangan diikutkan sangat dengan dakyah pihak yang kurang imannya.

“Tiada siapa nak mengasuh kat rumah. Semua tempat dah kami bawa, ibu bapa nak pergi solat lebih bahaya tinggal anak-anak di rumah,” ujar segelintir netizen lagi.

Bermula 1 April lalu, kerajaan membenarkan solat berjemaah dilakukan tanpa penjarakkan fizikal di semua surau dan masjid selaras dengan negara memasuki Fasa Peralihan Endemik.

Kebenaran merapatkan saf itu sudah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong dan berdasarkan pelaksanaan garis panduan serta prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti ibadat di masjid dan surau.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Sejuk perut ibu mengandung! Bayi tenang dijaga abang ketika ayah solat tarawih… Pihak masjid kongsi foto, kemudian dapat ‘nasihat’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*