Tak kisah dih1na demi rezeki halal sara keluarga, Kak Long tetap teruskan kerjaya bersama geng lelaki… impian nak jadi minah r3mpit, berlumba di trek musn4h

Meng3jek dan memandang rendah terhadap orang lain sudah menjadi perkara ‘normal’ di dunia.

Malah, terkini, ‘gurauan’ yang dibuat pelawak Chris Rock mengundang kemar4han pelakon Hollywood Will Smith.

Ekoran itu, Smith tanpa berlengah naik ke pentas dan men4mpar pelawak itu ketika siaran langsung Oscars 2022.

Mengalami situasi sama, Nuranaqah Mohd Azam memaklumkan, dia juga pernah dih3rdik orang sekeliling kerana pekerjaannya tidak setaraf pelajarannya.

Bercerita kepada mStar, ujar anak g4dis berusia 23 tahun itu, dia berkelulusan Sijil Penyenggaraan Motosikal Berkuasa Tinggi dan pernah bekerja dalam bidang berkenaan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya sangat meminati bidang permotoran sejak dari zaman sekolah… kononnya nak jadi minah r3mpit pada masa sama teringin nak masuk perlumbaan dalam trek.

“Tapi mal4ngnya saya terp4ksa berhenti sebab keluarga tidak berapa suka saya kerja dalam bidang tersebut,” ujarnya dengan nada sedih.

Menurut anak sulung daripada tiga beradik itu lagi, selepas kem4tian ayah tercinta, dia perlu menyara keluarga kerana ibu merupakan suri rumah sepenuh masa.

Kerjaya lasak lebih diminati.

Kerjaya lasak lebih diminati.

“Selepas berhenti, saya bekerja di kedai makan sebagai tukang masak. Kat situ saya perlu buat banyak kerja malah terp4ksa angkat tong gas sendiri untuk ditukarkan di kedai runcit.

“Keadaan lebih sukar sejak abah men1ngg4l dvnia pada Ogos tahun lepas… sebab itu saya gi4n mencari kerja yang lain demi menyara keluarga, tambahan pula adik-adik masih bersekolah

“Tapi perkara yang saya tidak mampu hadapi adalah sikap orang sekeliling. Mereka pandang rendah pada saya, ada yang cakap ‘penat mak ayah hantar belajar… tiba-tiba kerja kedai makan’.

Nuranaqah berharap orang sekeliling berhenti mengh1nanya.

Nuranaqah berharap orang sekeliling berhenti mengh1nanya.

“Disebabkan itu, saya nekad berhenti kerja di kedai makan,” rintihnya sedih.

Bercerita lanjut, ujarnya, kehidupan mereka sekeluarga di Kampung Lahar Budi, Alor Setar di Kedah amat sederhana.

Justeru, anak g4dis berketinggian 159 sentimeter menzahirkan rasa syukur kerana diterima kerja dalam bidang landskap di Damalhana Construction baru-baru ini.

“Alhamdulillah… bos sangat baik dan kawan-kawan sepasukan juga sangat baik.

Saya tetap dipandang h1na oleh masyarakat sebab saya bekerja dengan lelaki. Ada yang cakap saya tidak jaga pergaulan.

NURANAQAH MOHD AZAM

“Saya pun dah boleh diterima dengan baik walaupun saya seorang sahaja perempuan di situ. Cuma masa mula-mula kerja dulu saya rasa agak sukar kerana perlu mencangkul dan angkat barang-barang berat termasuk skop pasir dan tanah.

“Alhamdulillah, saya ambil masa seminggu sahaja untuk biasakan diri dengan semua tugasan tersbeut.

“Tapi saya hadapi benda yang sama juga… saya tetap dipandang h1na oleh masyarakat sebab saya bekerja dengan lelaki. Ada yang cakap saya tidak jaga pergaulan,” katanya sayu.

Bersama keluarga tercinta.

Bersama keluarga tercinta.

Tambahnya, pekerjaan yang dilakukan adalah untuk mencari nafkah dan pendapatan halal untuk menyara ibu serta adik-adiknya.

“Saya bukan pergi kerja untuk menggatal tapi bukan mudah untuk mendapatkan pekerjaan pada masa sekarang,” akuinya yang juga pernah kecewa dalam percintaan kerana bekas teman lelaki tidak dapat menerima perkajaan yang dilakukan.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Tak kisah dih1na demi rezeki halal sara keluarga, Kak Long tetap teruskan kerjaya bersama geng lelaki… impian nak jadi minah r3mpit, berlumba di trek musn4h"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*