Pemuda viral wajah iras Park Bo-gum ded4h baru 5 bulan hijrah ke KL, susah dapat kerja di kampung

SAMA tapi tak serupa.

Begitulah kisah seorang peniaga Otai Burger yang tular gara-gara memiliki wajah mirip aktor Korea Selatan, Park Bo-gum.

Menurut Muhammad Amirul Anas Abdul Latif, 20, dia bukanlah peminat tegar K-Drama, malah tidak mengenali aktor itu sebelum ditegur mengenai persamaan wajah yang dimiliki.

Jelas anak jati Temerloh, Pahang itu, dia bagaimanapun menerima segala komen netizen dengan hati terbuka dan menyifatkan ia sebagai rezeki yang tak disangka-sangka.

“Saya sebenarnya bukan peminat tegar K-Drama. Pernah tengok drama dari Korea, tapi saya tak kenal Park Bo Gum sehingga ditegur salah seorang kakitangan Otai Burger.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Dia yang tunjukkan gambar kepada saya. Kalau tanya diri sendiri, saya rasa mungkin wajah kami sama dalam 50 peratus saja. Alhamdulillah, ramai yang komen positif selepas video itu viral.

“Yang suka, Alhamdulillah… kalau tak suka, tiada masalah. Saya pun terharu baca kiriman doa netizen. Pada masa sama, ada pelanggan yang datang dan tunjukkan semula video viral TikTok tu kepada saya,” ujarnya yang berniaga di Cheras.

anas2

Anas merupakan bekas pelajar sekolah tahfiz.

Senang disapa Anas, dia yang baru lima bulan berkelana di ibu negara akui pekerjaan menjual burger bukanlah satu perkara yang mudah.

Namun kata Anas, dia bersyukur dengan perjalanan yang dilalui dan menganggap ia sebagai proses pembelajaran buat dirinya.

Sekolah tahfiz tempat saya saya ditutup. Saya cuba cari kerja di kampung, tapi susah nak dapat.

ANAS

“Ketika awal bekerja, saya terkejut kerana ditempatkan berseorangan di gerai burger. Masa tu rasa agak janggal, tapi saya diajar cara untuk berniaga.

“Awalnya memang susah, sebab saya sendiri pun tiada pengalaman, tak pernah masak burger, tiba-tiba kena masak burger. Selain itu, cuaca yang tak menentu sekarang turut menjadi cab4ran.

“Tapi Alhamdulillah, lama-kelamaan saya makin yakin nak berbual dan layan pelanggan. Ini semua cabaran, tapi ia merupakan pengalaman baharu untuk saya,” ujarnya lagi.

Bercerita mengenai dirinya, Anas pernah menuntut di sebuah sekolah tahfiz di Maran, Pahang selama lima tahun sebelum dia berhijrah ke ibu negara untuk mencari kerja.

anas3

Video Anas meraih lebih sejuta tontonan di TikTok.

Jelas Anas, sekolah tahfiz tersebut ditutup ketika p4ndem1k sehingga memaksanya berhijrah untuk mencari rezeki di ibu kota.

“Saya belajar di tahfiz selama lima tahun. Sebelum ini, persekolahan saya ditangguhkan kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Akhirnya, sekolah tahfiz tempat saya saya ditutup. Saya cuba cari kerja di kampung, tapi susah nak dapat. Jadi saya minta dengan mak untuk keluar cari kerja.

“Saya tanya kawan, dia yang bagi cadangan supaya saya sertai syarikat ini sebagai penjual burger. Mereka juga ada sediakan asrama dan pengangkutan.

anas4

Anas bersyukur diberi didikan agama dan ilmu perniagaan apabila menyertai Otai Burger.

“Suasana di sekolah dulu dengan asrama sekarang tak jauh berbeza. Suasananya lebih kurang. Kami diterapkan dengan solat berjemaah, kemudian ada kuliah juga.

“Selain itu, saya juga diajar mengenai ilmu pemasaran, perniagaan dan macam-macam lagi. Alhamdulillah, ini semua perancangan Allah. Saya nak sambung dan teruskan perjuangan,” ujarnya lagi.

Anas juga merupakan salah seorang peserta Akademi Keusahawanan Islam Malaysia (AKiM) yang mengemudi usahawan Otai Burger Malaysia.

Di hujung bicara, Anas turut menitipkan ucapan terima kasih atas sokongan dan kata-kata semangat netizen terhadap dirinya selepas video tersebut tular.

Ia sehingga kini sudah meraih lebih sejuta tontonan di aplikasi TikTok.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Pemuda viral wajah iras Park Bo-gum ded4h baru 5 bulan hijrah ke KL, susah dapat kerja di kampung"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*