“Saya Puas Kerana Suka Belajar Benda Baru,” – Tahniah! Vanidah Imran Kini Graduan Sarjana Seni Persembahan UM

Pelakon Vanidah Imran berjaya menamatkan pengajian Sarjana Seni Persembahan (Drama) selepas empat tahun menimba ilmu.

Bintang berusia 48 tahun itu menjadi antara 7,682 pelajar yang menerima ijazah sekali gus berjaya menamatkan pengajian pada majlis konvokesyen ke-61, Universiti Malaya berlangsung Sabtu lalu, di Dewan Tunku Canselor universiti berkenaan.

Terdahulu, Pelakon Wanita Terbaik pada Festival Filem Malaysia (FFM) ke-20 ini bergelar graduan ijazah sarjana muda Pengajian Bahasa Inggeris pada tahun 2015 di Universiti Terbuka Malaysia (OUM).

Menurut Vanidah, perjalanan empat tahun bagi melengkapkan tempoh pengajian itu bukan sesuatu yang mudah. Lebih-lebih lagi bagi mengimbangi tanggungjawab sebagai ibu, pensyarah di Kolej Seni Kreatif, Universiti Teknologi MARA (UiTM), tuntutan seni dan belajar pada masa sama.

“Pergelutan itu memang bukan calang-calang. Ia tak mudah langsung, tetapi saya bersyukur kerana dirahm@ti. Saya memiliki kawan yang sama-sama buat sarjana termasuk Hasif Roslan dan Mohamad Shukri Mohd Tahir.

“Kami bertiga berjanji, walau apa jua cabaran akan menamatkan pengajian sarjana ini. Kami saling memberi motivasi dan membakar semangat antara satu sama lain.

“Saya juga beruntung kerana tak pernah putus sokongan daripada kawan lain seperti Prof Madya Aminah Rhapor, penyelia (Dr Marlenny Deenerwan), keluarga dan anak,” katanya.

Vanidah berkata dua anaknya, Mikail Aimran dan Maryam Rashika juga sedia memahami rutin hidupnya.

“Anak saya tahu bila ibu mereka perlu lunaskan itu dan ini. Contohnya kalau saya kena mengadap tesis, tarikh akhir serahan tugasan dan sesi virtual.

Tambah pula berdepan fasa genting di era p4ndemik c0vldl9.

“Kalau saya tak sempat masak dan sediakan makanan, mereka pandai-pandai buat makan sendiri atau tempah dari luar,” katanya.

Vanidah pernah mengakui sebelum ini betapa ruginya tidak menyambung pengajian ketika masih muda.

“Apabila belajar di usia melewati angka empat siri dengan tuntutan tanggungjawab serta komitmen sebagai ibu dan anak, ia bukanlah fasa mudah.

“Berbanding masa muda, kita kurang bebanan. Tapi saya terima segala-galanya dengan lapang dada. Menyambung pengajian ketika ada anak kecil dan keluarga itu lebih buat saya jadi kuat.

“Namun sebanyak mana tekanan, tanggungjawab mahupun suntikan motivasi atau nasihat daripada orang lain, pada akhirnya kita yang mengharungi ‘battle’. Nak buat terbaik atau sebaliknya terserah kepada diri sendiri,” katanya.

Vanidah juga beruntung kerana faktor motivasi lain diterimanya datang daripada ayah tercinta.

Bapanya selama ini sebenarnya seakan tidak gemar melihat diri beliau memilih jalan sebagai anak seni. Bagi bapanya, kerjaya seni dilihat tidak mampu menjamin masa depan dan berharap suatu hari nanti Vanidah akan membuat keputusan atau benda lain.

“Bapa tak pernah jemu dan berhenti meminta saya sambung belajar. Kata-katanya seperti sampai bila nak kerja berlakon balik lewat pagi terus berbekas. Saya bersyukur Tuhan gerakkan hati untuk saya jadi realistik sekali gus sambung belajar.

“Orang selalu kata buat sesuatu harus ambil kira nasihat ibu bapa. Ternyata apa yang bapa saya tekankan selama ini ada keberkatannya. Saya tak pernah menyangka  akan dapat tawaran masuk dunia akademik termasuk bergelar pensyarah.

“Itu semua antara hikmah yang dihamparkan apabila saya mula membuat keputusan besar dalam hidup untuk mengutamakan sisi akademik selain mengimbangi kehidupan hakiki. Paling penting bapa yang tidak menentu tahap kesihatannya masih berpeluang menyaksikan kejayaan ini,” katanya.

Menghampiri tiga dekad bergelar anak seni, Vanidah optimis dengan keputusan untuk menyambung penganjian yang didorong pelbagai faktor lain.

“Pentas seni di Malaysia bukan industri yang stabil selagi kita tak ada undang-undang untuk melindungi pemainnya. Ketika itulah saya terdetik memilih pilihan lain (sambung belajar) untuk merubah kehidupan dan buat keputusan lebih baik.

Tambah Vanidah, Ameen Mustajab yang juga ketua tatarias bagi drama itu (Kudeta) terbitan Laguna Pictures sebenarnya pernah menjadi akauntan di Jabatan Akauntan Negara.

“Ameen sendiri pernah skor A untuk subjek matem@tik tambahan. Pembantu jurusolek drama itu ada antara mereka memiliki ijazah senibina dan kejuruteraan sivil. Begitu juga di bahagian menjaga ‘wadrobe’ ada yang menggenggam ijazah kejuruteraan elektrik, perniagaan serta kewangan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Vee (@vanidah_imran)

“Namun hakikatnya masih ada berfikir orang kreatif dalam industri seni ini tak berpelajaran tinggi terutamanya pekerja belakang tabir. Yang mereka fikir, rasa atau nampak semuanya negatif tanpa ada sekelumit rasa mahu bertanya.

“Saya harap janganlah memandang sebelah mata dengan pvkulrata. Cuma ada yang belajar pandai memilih untuk masuk ke industri seni. Sebenarnya anak seni ini lagi sensitif, penuh rasa empati, dan memahami orang lain.

Komen Netizen:

“Tak dilupa, masa di penggambaran filem Imam pun saya berpeluang mengenali kru yang ada sarjana pengajian Islamik dan bakal sambung peringkat Doktor Falsafah. Malah ada  mempunyai lulusan Universiti Al-Azhar di Egypt, Mesir,”katanya.

Vanidah terdahulu turut berkongsi momen indah itu menerusi satu hantaran yang dimuat naik di Instagram.

Foto: Ihsan Universiti Malaya, IG Vanidah Imran

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: MH, sinarviral

Be the first to comment on "“Saya Puas Kerana Suka Belajar Benda Baru,” – Tahniah! Vanidah Imran Kini Graduan Sarjana Seni Persembahan UM"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*