Tertukar beg di jeti Langkawi, ‘jodoh’ g4rang selamba sound “lain kali periksa dulu sebelum turun”… komen balas si kakak paling win!

TERTUKAR bagasi di lapangan terbang, jeti mahupun stesen bas bukanlah suatu perkara asing kerana kejadian seumpama itu sering berlaku.

Iyalah, kebanyakan beg yang berada di pasaran bukan bersifat eksklusif dan apabila ia bercampur aduk disusuli waktu yang singkat, ada kalanya pemilik terlepas pandang.

Situasi itu turut dialami pelajar Politeknik Pauh, Perlis ketika hendak bercuti bersama rakan-rakannya di Langkawi, Kedah.

Menceritakan kembali ins1den yang berlaku terhadap rakannya kepada mStar, Danish Zayn, 22, berkata, kejadian pada 26 Januari lalu terjadi kerana mereka tergesa-gesa untuk mendapatkan kereta sewa selepas turun dari feri di Pekan Kuah, Langkawi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya dengan kawan, Amar Sayuthi yang tertukar beg tu bagi bagasi pada penjaga di atas feri. Kami sama-sama nampak yang beg kami diletakkan bertindih atas bawah.

“Masa tu kami dari jeti Kuala Perlis, sampai dalam pvkul7.30 malam. Sampai tu dah lambat lepas tu nak ambil kereta sewa lagi dan kena check-in resort, perut pun dah lapar.

“Bila dah sampai dekat jeti Langkawi kami pun turun awal sebab ingatkan beg kami ada di atas, tapi rupa-rupanya dah diubah ke bawah sekali.

“Beg saya ada bawah dan saya nampak ada beg serupa macam bagasi Amar di atas beg saya. Kami ambil sebab awal tu dah nampak penjaga feri letak beg kami sekali.

“Jadi dia pun ambil, kami pun tak terfikir nak periksa sebelum turun feri. Lepas tu kami check-in dan letak beg sebab nak pergi makan dan lepak kat Pantai Chenang, dalam pvkul10.30 malam baru balik resort.

Antara mesej yang diterima Amar selepas dia membuat posting di Facebook.

Antara mesej yang diterima Amar selepas dia membuat posting di Facebook.

“Kami semua memang excited nak mandi kolam, balik tu Amar tengok beg dia terkunci. Dia pun hairan sebab beg dia memang tak kunci,” cerita anak kelahiran Perlis itu sambil ketawa apabila terkenang situasi yang berlaku kepada rakannya.

Menurut pemuda itu, Amar terus menelefon keluarga dan meminta password kerana bagasi yang digunakan itu milik adiknya.

“Adik dia cakap tak tahu sebab tempat kunci beg memang dah rosak. Masa tu, kami masih tak sangka lagi beg tertukar, jadi kami cuba tarik zip di sebelah atas… boleh terbuka sikit.

“Kami tarik pakaian yang ada dan nampak seluar tidur bercorak,” ujarnya yang turut meyakinkan Amar bahawa beg sudah tertukar.

Selepas itu, katanya, Amar membuat posting di Facebook group ‘Saya Anak Perlis’ dan group ‘Langkawi’.

Masa jumpa nak tukar beg tu, dia macam tegas sikit la cakap ‘lain kali sblum turun feri check dulu beg’.

DANISH ZYNN

Ujarnya, dalam pvkul1.30 pagi itu, Amar terima mesej di WhatsApp mengatakan dia pemilik bagasi yang tertukar.

“Beg tertukar tu memang sama warna dan jenama. Pemilik dia perempuan berusia 19 tahun dan dia juga pelajar Politeknik Pauh. Masa jumpa nak tukar beg tu, dia macam tegas sikit la cakap ‘lain kali sebelum turun feri check dulu beg’.

“Dia pun baru balik Langkawi lepas habis final exam. Kami pula akan konvo diploma pada bulan Mac nanti, saya jurusan Kejuruteraan Elektronik (Komunikasi) manakala Amar pelajar Teknologi Maklumat (Teknologi Digital)

“Amar pun terp4ksa pinjam baju dan kain pelikat kawan masa nak hantar beg tu,” jelasnya.

Amar membawa bagasi untuk ditukarkan dengan pemiliknya

Amar membawa bagasi untuk ditukarkan kepada pemiliknya dengan memakai baju dan kain pelikat rakan.

Susulan kejadian itu, Danish memberitahu, dia dan rakan-rakan yang lain sering mengusik Amar dengan mengatakan pemilik beg yang dijumpai adalah jodohnya.

Bagaimanapun, katanya, Amar seorang pemalu dan dia juga tidak menghubungi pemilik bagasi berkenaan selepas kejadian tersebut.

Terdahulu, video yang dimuat naik di aplikasi TikTok mendapat lebih 87, 200 tanda suka dan ditonton kira-kira 1.4 juta pelayar.

Antara komen netizen yang mencuit hati adalah ‘macam ni la papa terjumpa mama kamu dulu’.

Lebih menarik apabila kakak kepada pemilik beg tersebut turut meninggalkan komen dan netizen membalas ‘bakal adik ipar akak kot’.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Tertukar beg di jeti Langkawi, ‘jodoh’ g4rang selamba sound “lain kali periksa dulu sebelum turun”… komen balas si kakak paling win!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*