“Janganlah k4cau, nanti kau berj4ngkit tahulah” – Pemuda l4tah penat ‘lari’, tukar kerja cari ketenangan

MENGUS1K atau menyakat individu yang mel4tah sudah menjadi kebiasaan bagi kita kerana menganggapnya sebagai satu gurauan.

Menurut seorang pembantu perubatan, Muhammad Shazril Shamsudin, 29, dia mula mel4tah kerana ‘berj4ngkit’ dengan ahli keluarga yang turut mengalami mas4lah itu.

Mesra disapa Ariel, dia baru sedar mengenai peny4kit tersebut ketika berusia 15 tahun semasa dius1k kawannya yang mana pernah berlaku beberapa insiden dia membaling objek gara-gara terkejvt.

“Saya sejak kecil lagi suka kac4u nenek, ayah dan makcik saya yang kuat mel4tah. Nak dijadikan cerita, saya berj4ngkit mel4tah daripada mereka masa saya berusia 15 tahun.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Waktu tu saya tidak tahu yang saya mel4tah. Kawan saya datang dari belakang, dia terus sergah saya. Saya terus lempar barang yang saya pegang dekat dia.

“Saya terus beri am4ran kepada kawan saya janganlah k4cau aku, nanti kau berj4ngkit tahulah. Tapi dia tak pedulikan apa saya cakap dan teruskan meng4cau saya,” jelasnya ketika dihubungi mStar.

Bercerita lanjut, Ariel berkata mel4tah adakalanya boleh meng4ncam ny4wanya sendiri dan juga orang lain.

Ariel cuba mencari jalan untuk melatih diri supaya tidak mel4tah.

Jelasnya lagi, ketika usianya 18 tahun terdapat satu kejadian membah4yakan dan tidak boleh dilupakan sehingga ke hari ini.

“Masa umur 18 tahun, saya pernah bawa motosikal sambil makan angin dengan anak jiran saya yang berusia 12 tahun. Masa budak tu pegang pinggang saya, saya termel4tah lalu saya ‘terpulas’ minyak sampai terb4bas hingga ke tepi jalan.

Kalau saya tak bising, mesti bosan pula. Saya ni p4ntang bunyi bising kuat sikit terus melat4h.

ARIEL

“Kami dua-dua j4tuh motor dan budak tu ada lvka sikit. Nenek dia m4rah saya sebab bawa budak tu sekali. Tapi nak buat macam mana, bukan saya sengaja sebab budak tu yang pegang pinggang saya. Saya memang mudah geli bahagian pinggang.

“Ada satu lagi kejadian tu saya tengah bawa kereta dan isteri berada di sebelah. Dia ada terbuka satu video bunyi hon. Saya terkejut sampai terus tekan minyak habis. Nasib baik kereta tak banyak atas jalan masa tu,” ujarnya.

Jelas Ariel, dia cuba mencari jalan untuk melatih diri supaya tidak mel4tah kerana sudah penat dengan peny4kit yang dihadapi ini.

Dia pernah bertukar tempat kerja di sebuah kilang paip besi pada 2012 dan berasa sangat lega kerana tiada siapa mengganggu dirinya semasa bekerja di sana kerana tidak tahu tentang dirinya.

Ibu bersama bapa Ariel yang kuat mel4tah juga.

Bagaimanapun, ketenangan itu tidak lama apabila dia berjumpa seorang kawan sekolah di tempat kerjanya.

“Dia tahu saya kuat mel4tah jadi dia suka kac4u saya. Terus mel4tah saya datang balik. Saya sampai t4kut dah nak pergi site,” ujarnya lagi.

Tambah bapa kepada seorang cahaya mata ini, pada 2018 dia sekali lagi bertukar tempat kerja yang merupakan tempat kerjanya sekarang di sebuah h0spital di ibu negara.

Jejaka ini turut akui bahawa dia penat dengan rakan-rakan yang suka mengvsik dirinya tapi pada masa yang sama sudah lali dengan tindakan tersebut.

“Sekarang saya kerja dekat h0spital. Saya ingat nak bina hidup baru dekat sini. Rupanya dekat wad saya jaga tu ada empat staf lain sama mel4tah juga. Makin p4rah saya berj4ngkit dekat sini.

“Penat tu penat tapi saya fikir, kelakar juga aku ni. Kalau saya tak bising, mesti bosan pula. Saya ni pantang bunyi bising kuat sikit terus mel4tah.

“Ada juga rasa malu tapi dah terbiasa dengan mereka yang k4cau saya. Ini bukan kita minat atau buat-buat, memang original sudah ada dalam badan,” jelasnya lagi.

Ariel tidak berjumpa mana-mana pakar untuk mer4wat peny4kitnya ini.

Dia berharap agar orang sekelilingnya dapat membantunya dengan berhenti membuatkan dirinya mel4tah dengan sengaja.

Namun, Ariel turut memberitahu bahawa dia tidak pergi berjumpa mana-mana pakar atau berubat kerana tidak mempercayai semua itu mampu mengubati peny4kit lat4hnya ini.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "“Janganlah k4cau, nanti kau berj4ngkit tahulah” – Pemuda l4tah penat ‘lari’, tukar kerja cari ketenangan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*