Pemuda OKU suka main TikTok ditvduh ‘buat-buat c4cat’, tetap bersemangat nak jadi influencer, hiburkan followers

SUDAHLAH dilahirkan dengan serba kekurangan, ditvduh pula meny4mar sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU).

Begitulah pahit get1r dalam kehidupan seorang pemuda OKU yang menghidap peny4kit s4raf cer3bral p4lsy sejak bayi.

“Abang, tak baik buat-buat c4cat,” demikian antara komen selepas dia memuat naik video bagi menghiburkan pengikutnya di laman sosial.

Pemuda berkenaan, Zaid Harithah Jamil berkata, dia menghidap cer3bral p4lsy selepas mengalami dem4m panas ketika berusia dua bulan.

Anak muda yang baru menyambut ulang tahun ke-30 pada 2 Februari lalu ini mengakui sed1h menerima komen-komen neg4tif yang mend4kwa dirinya berlakon sebagai c4cat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya sed1h, tapi ramai yang komen neg4tif tu adalah budak-budak. Ada juga yang buat macam tu menggunakan akaun palsu, jadi saya abaikan.

“Alhamdulillah lebih ramai yang support. Saya memang suka bergurau dengan followers menerusi video atau live dengan ketawa,” katanya kepada mStar.

zaid oku 4

Zaid gemar membaca dan mencari bahan-bahan untuk video.

Lebih dikenali sebagai Zaid Hensem, katanya, dia menggunakan platform media sosial untuk membuat video dan live sebagai sumber pendapatannya.

“Saya buat video-video sebab nak berkongsi maklumat dan menghiburkan orang. Saya nak tunjuk bahawa OKU juga boleh hasilkan content.

“Pada masa sama, saya mahu lebih ramai OKU mempunyai keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang ramai,” ujarnya yang berasal dari Kampung Tengah di Pulau Pangkor, Perak.

zaid oku 2

Zaid ketika mengerjakan umrah pada 2019.

Selain menghiburkan lebih 77,000 pengikutnya di aplikasi TikTok, pemuda itu turut berkongsi fakta-fakta menarik mengenai aspek keagamaan.

“Di TikTok dah ramai ustaz buat ceramah dan video hiburan. Jadi saya buat video fakta-fakta untuk berkongsi pengetahuan saja.

“Saya sendiri selepas solat Subuh mesti tengok program Tanyalah Ustaz di TV9 selain membaca dan layan media sosial,” tambahnya.

Saya mahu lebih ramai OKU mempunyai keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang ramai.

ZAID HARITHAH JAMIL

Menurut anak ketujuh daripada sembilan beradik itu, kehidupannya diuruskan oleh ibu bapanya berikutan pergerakannya yang terbatas dengan menggunakan satu tangan.

“Rutin harian saya biasa saja, cuma banyak diuruskan dengan bantuan mak dan ayah. Saya juga selalu mencari bahan-bahan untuk video dan melakukan senaman,” katanya yang menggunakan tagline ‘Dapat Sesuatu Bayar Bayar Bayar’ dengan nada bergurau dalam menghargai sokongan pengikutnya.

zaid oku 1

Zaid bersama ibu bapa.

Meskipun dirinya berstatus OKU, Zaid turut mengimpikan untuk bergelar sebagai influencer yang memberi content bermanfaat manfaat dan menghiburkan orang ramai.

“Saya juga mahu menceburi perniagaan terutama dalam bidang makanan kerana saya sendiri suka makan seperti gulai tempoyak dan ayam masak kurma.

“Sudah tentu saya mengharapkan lebih ramai OKU tampil di TikTok dan orang ramai menghorm4ti dan memberi sokongan kepada kami.

“Kepada followers, terima kasih kerana sudi menyokong, like, komen dan kongsi serta beri kata-kata semangat dan selalu mendoakan saya. Hanya Allah yang dapat membalasnya,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Pemuda OKU suka main TikTok ditvduh ‘buat-buat c4cat’, tetap bersemangat nak jadi influencer, hiburkan followers"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*