G4dis segera tinggalkan mall, muka dan bibir tiba-tiba bengk4k sebab alergi – “Kawan tegvr, saya tak perasan langsung”

PASTINYA ada antara kita yang mempunyai alahan terhadap sesuatu keadaan, makanan ataupun ubat ubatan.

Impak daripada alahan bergantung kepada setiap individu, dengan ada di antaranya terp4ksa dimasukkan ke h0spital kerana kesan yang agak ser1us.

Namun ada segelintirnya pula hanya mengalami alahan ringan seperti g4tal ataupun bengk4k pada bahagian tvbuh tertentu, seperti yang dialami oleh g4dis ini.

Berkongsi video keadaan muka dan bibir yang bengk4k tervk di laman sosial, Siti Natasha Atira Abdul Kha’ar berkata keadaan tersebut adalah disebabkan dia alergi terhadap kekacang.

Mengimbas kembali kejadian yang berlaku beberapa hari lalu, g4dis yang senang disapa Tasha ini berkata, ketika itu dia bersama rakannya meluangkan masa bersama di gedung perabot terkenal, IKEA di Cheras.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Di sana, kami makan dulu sebelum jalan-jalan. Saya makan meatball, kek almond dan kentang goreng. Masa makan, saya tak rasa apa-apa pun.

“Selepas makan, kami jalan-jalan dekat showroom. Masa tu dalam 20 minit selepas selesai makan. Saya dah rasa badan macam panas semacam.

“Sejam kemudian kami masuk Mytown, masa itulah wajah saya dah mula membengk4k. Saya tak perasan langsung, tapi kawan saya tegvr muka saya dah kemerah-merahan. Terus saya pergi ke tandas… masa tu saya tengok muka dah naik bengk4k macam terkena gegata,” ujar g4dis berusia 20 tahun ini.

BENGKAK 1

Tangan Tasha turut kemerah-merahan gara-gara alergi.

Tasha yang juga penuntut Diploma Pengurusan Pejabat di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Melaka berkata, disebabkan keadaan tersebut, dia memutuskan untuk segera pulang ke rumah.

“Sempat berjalan-jalan sekejap saja, masa tu tak ada mood sangat dah sebab bengk4k pakej dengan gatal.

“Saya tak pasti puncanya sebab saya makan meatball dan kek almond… tapi hampir pasti puncanya adalah kekacang. Sebelum ini pernah makan makanan di IKEA tapi tak pernah pun jadi macam ni.

“Saya tak terus pergi klinik sebab dah selalu kena alergi. Dan alergi saya ringan sahaja, ia akan surut dalam masa beberapa jam. Saya hanya basuh dan bilas muka dengan air sahaja.

Nak kata ser1k, saya rasa tidak kot sebab makanan di IKEA adalah antara makanan kegemaran saya. Mungkin selepas ini saya kena berwaspada.

SITI NATASHA ATIRA ABDUL KHA’AR

“Dalam k3s alergi baru-baru ini, bengk4k pada wajah saya surut dalam masa dua jam, tapi bengk4k di bibir ambil masa dua hari juga nak surut. Kalau terp4ksa tanggal pelitup muka untuk minum, saya cover sikit,” ujarnya sambil menambah, dia juga alergi kepada habuk dan peluh.

Sungguhpun begitu, Tasha berkata apa yang berlaku membuatkannya lebih berhati-hati sekiranya mahu menikm4ti makanan yang sama.

“Nak kata ser1k, saya rasa tidak kot sebab makanan di IKEA adalah antara makanan kegemaran saya. Mungkin selepas ini saya kena berwaspada dan cuma ambil dalam kuantiti yang sedikit.

BENGKAK 2

Tasha hanya sempat berjalan seketika sebelum mengambil keputusan untuk pulang selepas keadaan bengkak pada wajahnya makin ketara.

“Saya juga tak sangka perkongsian video tersebut meraih sehingga melebihi 1.6 juta jumlah tontonan. Saya sekadar kongsi pengalaman dan dalam masa yang sama nak educate mengenai alergi kepada orang ramai.

“Saya terh4ru dengan komen-komen netizen yang kebanyakannya turut share pengalaman masing-masing. Ada juga yang cadangkan ubat tertentu dari farmasi… semuanya concern sangat.

“Alhamdulillah keadaan saya bertambah baik. Terima kasih kepada netizen yang sangat prihatin,” katanya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "G4dis segera tinggalkan mall, muka dan bibir tiba-tiba bengk4k sebab alergi – “Kawan tegvr, saya tak perasan langsung”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*