Terpengaruh stigma mak tiri j4hat, wanita pernah beri syarat kalau calon pengganti ibunya ada anak… elak pen1ng bapa pilih anak d4ra!

MENDENGAR perkataan “ibu tiri” tentunya ia mampu menimbulkan perasaan t4kut dalam hati setiap individu terutama si anak.

Masakan tidak – masyarakat umum sudah sering kali dihidangkan dengan drama juga sinetron yang memperlihatkan kekej4man ibu tiri yang bukan sahaja mer4mpas bapa, malah ada juga yang merebut harta peninggalan termasuk arw4h ibu.

Drama-drama sebegini secara tidak langsung memberi persepsi yang sedikit neg4tif kepada masyarakat.

Mengakui dirinya juga menyangkakan perkara yang sama, Syarifah Khyra Syed Muhsin, 29 bagaimanapun mengakui persepsinya berubah apabila melihat keikhlasan ibu tirinya, Nor Azizah Mohd Nor, 52, menjaga ayahnya.

Bercakap kepada mStar, Syarifah berkata dia kehilangan ibu kandungnya disebabkan peny4kit asma ketika usianya baru mencecah 15 tahun.

“Abah dulu memang sangat g4rang, saya kalau nak beli atau minta apa-apa mesti kena melalui umi, bila umi tak ada ia menjadi satu cab4ran buat saya,” cerita anak bongsu daripada lima beradik ini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Enggan anak-anaknya membesar tanpa kasih sayang seorang ibu, ayahnya, Syed Muhsin Syed Zin, 67, berusaha untuk mencari pasangan yang dirasakan dapat menjaga serta menyayangi dirinya serta anak-anak.

“Ayah kahwin dengan ibu lepas empat tahun abah membujang, sebelum tu kalau ada calon abah akan tanya pada saya okay ke tak, ada yang saya akan jawab, ada yang saya tak jawab.

“Ye la dulu kita selalu tengok drama mak tiri j4hat, zaman-zaman sinetron, jadi kita pun ada mindset yang salah mak tiri mesti j4hat,” katanya.

Katanya, antara syarat yang dikenakan pada bapanya yang juga seorang pesara penghulu adalah untuk dia berlaku adil dan saksama.

“Abah memang sangat memilih, boleh kata dalam tempoh empat tahun tu ramai juga calon tapi bukan semua dia tunjuk pada saya, ada yang kami dapat tahu sendiri.

“Saya cuma beritahu, kalau calon tu ada anak jadi abah perlu berlaku adil, apa yang anak tiri dia dapat, dia kena sediakan untuk saya juga.

“Jadi abah tak mahu pening kepala dia kahwin dengan ibu yang masa tu masih anak d4ra,” katanya menambah ibu tirinya pada ketika itu berusia sekitar 40 an.

Syarifah bersama ibu dan ayahnya.

Menurut Syarifah, dia mengambil masa kira-kira setahun untuk menerima ibu tirinya itu.

Pengasas produk kecantikan ini berkata, bapanya juga juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan mereka adik beradik bersikap terbuka dan menerima ibu tirinya itu.

“Mula-mula memang susah kami nak terima sebab kami ada mindset pasal ibu tiri selain membandingkan antara ibu dan umi (ibu kandung)

“Alhamdullilah, dalam setahun lebih tu kami cuba belajar untuk menerima, ikut apa yang abah didik kami iaitu hormat ibu tiri, jaga hatinya.

“Abah juga sangat adil, tak nampak dia lebihkan ibu, tapi abah akan dahulukan anak dan dia ajar ibu untuk dahulukan anak-anak juga.

“Lama-lama okay, Alhamdullilah sampai sekarang, memang kami tak pernah sisihkan ibu atau kurang ajar memang kalau kami bagi hadiah atau contoh duit raya ke apa, kami akan bagi abah dan juga ibu,” katanya yang menetap di Kuala Terengganu.

Ibu tiri Syarifah diterima baik anak-anak dan cucunya.

Katanya, dia malah senang memikirkan bahawa ayahnya itu kini mempunyai pasangan yang mampu menjaganya.

“Memang tak ada siapa boleh ganti ibu kita, tapi sekurang-kurangnya ada orang jaga abah sekarang, kami pernah pergi umrah bersama memang lepas keluar masjid ibu yang paling sibuk cari abah, memang nampak dia sangat-sangat menjaga abah dan ia membuatkan kami sebagai anak rasa lega.

“Anak-anak, cucu pun nak dengan ibu, saudara mara pun okay, Alhamdullilah,” katanya yang sudah berkahwin dan mempunyai tiga cahaya mata.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Terpengaruh stigma mak tiri j4hat, wanita pernah beri syarat kalau calon pengganti ibunya ada anak… elak pen1ng bapa pilih anak d4ra!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*