Wanita sado tak hirau tanggapan ‘lelaki t4kut nak dekat’, angkat apa saja kalau tak pergi gym… tong gas pun boleh!

SvSUK tvbuhnya yang sado menyebabkan ada yang mentertawakan dirinya, malah ada yang kata lelaki akan t4kut untuk mendekati dirinya.

Bukan itu sahaja, tindakannya menggunakan tong gas sebagai alat senaman turut menjadi bahan jenaka sesetengah pihak.

Kay Rashid bersenam menggunakan tong gas yang kosong.

Namun bagi wanita ini, setiap senaman termasuklah angkat berat yang dilakukan adalah semata-mata untuk kesihatan dirinya.

Bercakap kepada mStar, Siti Khodijah Mohd Rashid, 29, berkata apa pun alatan yang digunakan tidak menjadi mas4ah, yang penting teknik mengangkat bebanan mestilah betul.

“Bila balik kampung dan tak dapat nak ke gym, saya cari je apa-apa yang ada dekat rumah yang boleh dijadikan beban, lepas tu nampak tong gas.

“Bagi saya, kita nak workout guna apa-apa alatan pun boleh untuk dijadikan bebanan, yang penting kena tahu teknik untuk angkat bebanan.

“Saya pernah guna tayar sebab masa tu training untuk satu program yang sedang mencari wakil negara ke Antartika, dan pernah juga gunakan anak buah berusia 10 tahun jadi bebanan masa workout,” katanya yang juga pelatih peribadi sambilan.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menceritakan mengenai program All Women Expedition to Antartica yang disertainya itu, Siti Khodijah yang mesra dipanggil Kay Rashid berkata, sebelum terpilih, dia perlu melalui beberapa fasa pemilihan.

“Untuk berjaya masuk program tu saya berlatih tarik tayar 60kg, masa tu dapat top 8 dan untuk terpilih ke Antartika kena jadi top 3, tapi pengalaman best sangatuntuk pemilihan protege bagi program ni banyak fasa, jadi banyak cab4ran kena lalui.

“Antara paling menc4bar ketika tarik tayar lima hari empat malam di Tadom Hills Resort, siapa yang pernah pergi memang tahu macam mana bentuk muka bumi di situ.

“Dari pvkul7 pagi kami tarik tayar dan bawa bebanan, cut off time pvkul6 petang tapi kalau sampai awal lagi bagus,” katanya yang menetap di Seri Kembangan, Selangor.

Kay Rashid keletihan selepas mengharungi cab4ran menarik tayar seberat 60 kilogram.

Tambahnya, pinggangnya melepvh tervk kesan daripada menyerai cab4ran tersebut.

Menurut Kay Rashid, dia seorang yang aktif bersukan sejak sekolah rendah, sehinggalah berumur 17 tahun, apabila dia terj4tuh dan disahkan mengalami slip disc.

“Saya terus berhenti bersukan, masa sambung diploma pun masih s4kit tak boleh bangun sampai banyak skip kelas.

“Sampailah sambung Sport Science masa tahun 2016, saya ambil lesen sebagai personal trainer, niat saya nak bantu diri sendiri dan orang lain.

“Dari situ saya aktif masuk gym dan buat latihan kekuatan. Tahun 2019, saya berkhidmat sebagai personal trainer di salah sebuah gym di Johor, masa tu memang saya fokus untuk buat lifting dan bina muscle, dari berat 49.5kg naik ke 59kg,” katanya yang juga pemilik perniagaan Surico Kek.

Senaman dengan menggunakan anak buahnya sebagai bebanan.

Latihan yang dibuatnya membuahkan hasil dan dia kini tampil lebih sihat, cergas dan kuat dari segi ment4l dan fizikal.

“Kita boleh gunakannya dalam kehidupan harian contohnya saya buat perniagaan kek, jadi setiap hari nak kena angkat berkotak-kotak kek, ia jadi lebih mudah sebab saya dah ada kekuatan dan kita tahu teknik untuk angkat bebanan,” katanya.

Kekuatan luar biasa yang dimiliki Kay Rashid turut membolehkan dia melakukan senaman pull up.

“Masa mula-mula nak buat senaman ini memang menc4bar, saya belajar nak buat masa tahun 2018.

“Saya ambil masa empat bulan nak dapat buat pull up, ada yang beranggapan bila kurus sahaja boleh buat, tapi tanggapan itu salah, kalau tak berlatih memang kita akan alami kesukaran untuk buat senaman tersebut,” katanya.

Kay Rashid kelihatan bersahaja ketika melakukan senaman pull up ini.

Namun menurut Kay Rashid, dia juga tidak terlepas daripada menjadi m4ngsa kec4man sesetengah pihak.

“Memang ramai yang cakap bukan-bukan, ada yang kata nanti tak ada orang nak la, nanti lelaki t4kut nak dekat la, tapi biasa yang cakap ni yang tak ada pengalaman dan ilmu dalam bidang fitness dan gym.

“Bagi saya satu je, kita workout bukan nak jadi macam lelaki dan bukan kita nak lebih dari lelaki, kita ada matlamat kita sendiri.

Client saya dulu ramai lelaki dan kebanyakannya respect dengan kita dan betul-betul nak belajar workout untuk capai matlamat mereka,” katanya.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Wanita sado tak hirau tanggapan ‘lelaki t4kut nak dekat’, angkat apa saja kalau tak pergi gym… tong gas pun boleh!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*