Remaja OKU menitis air m4ta dapat tempahan pertama 10 batang ais krim, bangun jam 3 pagi terus solat tahajud

DIA dilahirkan tidak sempurna, namun itu tidak memat4hkan semangatnya untuk mencari pekerjaan bagi mendapatkan sumber pendapatan yang halal demi membantu ibu dan bapanya.

Justeru apabila dia diberi peluang membantu sepupunya menjual ais krim Malaysia, dia berusaha sehabis baik.

Tangkap layar video yang dikongsikan Hanani.

Kesungguhan dan keikhlasannya itu dapat dilihat apabila dia menitiskan air m4ta apabila mendapat tempahan pertama.

“Berlari-lari dia mai nak beritahu ada orang order 10 batang ais krim, seronok betul dia sampai seb4k,” tulis Zaidatul Hanani Tarmizi mengenai sepupunya, Muhammad Fakhrul Amsyar Mohd Ramli, 19.

Bercakap kepada mStar, ibu Amsyar, Fatin Hamida Said, 51, berkata, anaknya yang dilahirkan tidak cukup bulan itu pada mulanya disahkan mengalami sleep apn3a.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

@hananitarmizi

sebak betul tengok dia seronok mai cerita ada orang order 10 batang aiskrim . allahu moga murah rezeki dia . #fyp #fypdongggggggg

♬ Sedih – Instrumental – Asraf Studio

“Dia dilahirkan lapan bulan sebab saya ada tekanan d4rah tinggi, dua bulan dia berada dalam jagaan doktor pakar di h0spital Sungai Petani kemudian dia disahkan mengalami sleep apn3a, yang mana dia akan berhenti bern4fas ketika tidur.

“Saya kena beli satu alat yang dipasangkan dekat pervt ketika tidur untuk kesan jika dia berhenti n4fas, saya hanya perlu kejvtkan dia bagi terjaga dan dia akan bern4fas semula.

“Masa tu saya tak dapat nak gambarkan perasaan bila tengok dia dekat NICU (unit r4watan rapi untuk kanak-kanak) dengan berat b4dan 1.8 kilogram, mulvt ada dua batang paip, Astagfirullah, saya tak lalu makan dan tak dapat tidur,” katanya.

Selepas setahun, anaknya itu semakin pvlih namun kesan daripada peny4kitnya itu membuatkan ot4knya sedikit terjejas sehingga memberi kesan kepada pergerakan Amsyar.

“DIa berjalan tidak stabil, dia ada cereber4l palsy, masa umur enam tahun saya dan suami dapatkan r4watan untuknya di h0spital Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur, kakinya terp4ksa disimen berkali-kali, cvcuk b0tox di bahagian belakang pelipat lutut sebanyak dua kali, dan dia terp4ksa memakai kasut khas yang perlu dibuat setiap tahun sehingga dia berusia 15 tahun,” ceritanya, yang menetap di Baling, Kedah.

Amsyar terpaksa menjalani r4watan fisi0terapi dan disimen kakinya.

Fatin yang juga seorang guru pembantu di sebuah Tabika Perpaduan berkata, walaupun keadaan dirinya tidak sempurna, anak bongsu daripada empat beradik itu tetap bersemangat untuk mencari pendapatannya sendiri.

“Sebenarnya dia dah banyak kali minta kat saya nak bekerja tapi saya tak tahu kerja apa yang sesuai untuk dia, sebelum ni ada cuba nak berniaga online tapi ada orang nak ambil kesempatan dekat dia jadi saya kata tak payah la.

“Jadi dia selalu meng4du (pasal hendak bekerja) pada sepupu dia yang tinggal sebelah rumah kami, Hanani. Atas rasa simp4ti Hanani ajak dia jual ais krim, Hanani buatkan ais krim Amsyar tolong jualkan je dan dapat komisen.

“Hanani ajar dia cara nak promosi perniagaan mereka, Alhamdullilah ada juga insan yang bersimpati nak tolong dia, semoga Allah murahkan dan permudahkan urusan perniagaan mereka,” katanya sambil menambah, anaknya itu baru sahaja mula berniaga sekitar dua minggu lepas.

Amsyar bersama keluarganya.

Menurut Fatin, anaknya itu sangat teruja apabila dia mula menerima tempahan daripada sahabat dan juga orang-orang sekeliling.

“Dia sangat terujia bila terima order kawan-kawan, jiran tetangga, hari kedua berniaga dia promosi dalam grup penduduk Kampung Sungai Limau tempat dia belajar selepas tingkatan 5, cikgu dia buat tempahan 10 batang aiskrim, berlari dia pada Hanani beritahu dengan amat gembira sampai mengalir air m4ta.

“Malam tu dia tidur tiga jam je, pvkul3 pagi dia terjaga terus bangun solat tahajud dan bersyukur atas rezeki yang Allah berikan.

“Saya amat berterima kasih pada Hanani atas keprihatinan dia pada anak saya,” katanya.

Fatin juga tersentuh apabila anaknya itu mengakui bahawa usahanya itu juga adalah demi membantu keluarga.

“Dia beritahu saya dia nak cari rezeki untuk bantu mak dan abah, semoga Allah makbulkan.

“Alhamdullilah, semoga dia menjadi anak yang soleh,” katanya, sambil menambah dia selalu berpesan kepada anak-anaknya yang lain supaya jangan pernah melupakan Amsyar apabila dia dan suaminya sudah tiada nanti.

@hananitarmizi

Terima kasih semua sebab support Cik Am. semoga doa yang baik berbalik untuk kalian. Doakan Cik am murah rezeki amin ya mujib 🤲 #fyp #fypdongggggggg

♬ Syukur Alhamdulillah – Wafiq Azizah

Sementara itu Hanani, 27, yang lebih mesra dipanggil Nani berkata, dia cukup terh4ru apabila melihat keterujaan sepupunya itu apabila dia mendapat tempahan.

“Cara dia datang nak beritahu saya yang ada orang order tu membuatkan saya terh4ru sangat, dia jalan tak berapa betul lepas tu tengok dia seb4k bila dapat order sampai 10 batang tu, sebab tak pernah lagi ada orang order banyak macam tu, selalu sebatang dua je.

“Memang muka dia teruja sangat masa dia beritahu

“Semalam ada orang WhatsApp nak beli 40 batang ada 30, ada 20, ada yang beli untuk bagi semangat dekat dia berniaga, mereka beli lepas tu mereka bagi upah lebih suruh dia sedekah, ada juga tempah 80 batang untuk budak tahfiz,” katanya, yang turut menjual tudung Hayda scaf.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Remaja OKU menitis air m4ta dapat tempahan pertama 10 batang ais krim, bangun jam 3 pagi terus solat tahajud"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*