Rashidi Ishak Positif C0VlDl9, Mohon Maaf Jadi Penyumbang Statistik – “Aku Yang Dah 2 D0s V4ks1n Pun Masih S4kit Tahap G4ban”

Pelakon Rashidi Ishak mengesahkan dirinya telah dij4ngkiti v1rus berbahaya C0VlDl9 selepas menjalani ku4rant1n kendiri sejak beberapa hari lalu.

Jelas Rashidi, 48, dia mula mengalami dem4m tervk dan s4kit-s4kit badan sebelum pihak produksi menguruskan untuk menghantar doktor datang ke rumahnya untuk pemeriksaan lanjut.

“Maka bermulalah staycation 10 hari yang tak dirancang.

“Aku dah buat test bila team produksi berhenti penggambaran kerana ada kes di set. Masa tu negatif. Aku pun mulalah ku4rant1n kendiri di rumah.

“Tapi bila dua hari sudah aku tiba-tiba dem4m tervk dan badan s4kit-s4kit, aku bagitau pihak produksi. Mereka uruskan doktor datang ke rumah buat swab test, kali ni confirm aku positif. Doktor tu cakap jangan p4nik, ambil ub4t dan monitor sendiri keadaan. Dia akan lapor pada KKM,” ceritanya.

Melanjutkan kisah, Rashidi gagahkan diri untuk ke Pusat Penilaian C0VlDl9 (CAC) berhampirannya untuk prosedur lanjut biarpun keadaannya ketika itu masih lem4h.

“Petangnya, pegawai kesihatan call aku tanya soalan-soalan lazim kepada pesakit C0VlDl9. Aku pun jawab dengan tenang. Dia minta aku pergi pusat penilaian c0vld (CAC) terdekat. Dia hantar kat aku semua link berkenaan C0VlDl9. Aku pun book appointment secara online.

“Jadi pagi tadi (semalam) aku pun pergi lah CAC Nilai dengan keadaan aku yang s4kit-s4kit satu badan, kepala berdenyut-denyut.

“Aku disambut oleh pegawai perubatan yang lengkap dengan PPE tu semua. Selepas check maklumat asas, aku pun dikawal selia oleh doktor, bl0od pressure dan level oksigen.

“Macam-macam dia tanya. Doktor beri aku slip untuk aku scan buat report harian dan dia bagitau aku kalau ses4k n4fas call 999,” ceritanya.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rashidi Ishak (@rashidi_ishak)

Difahamkan sedang menjalani ku4rant1n kendiri, Rashidi menasihati orang ramai agar sentiasa menjalani ujian pengesanan C0VlDl9 terutama yang mempunyai simpt0m tertentu.

“Pihak penerbit pula hantar kat rumah aku stok makanan dan juga oxymeter, supaya aku boleh check level oxygen.

“Aku minta maaf menyumbang kepada statistik k3s C0VlDl9. Korang semua, jaga diri, SOP. Sumpah tak best s4kit ni. Aku yang dah ada dua d0s v4ks1n pun masih s4kit tahap g4ban.

“Terima kasih keluarga dan kawan-kawan yang call, yang mesej, yang video call. Kalau aku tak jawab tu maknanya aku tengah tidur, m4buk ub4t.

“Kalau korang ada s1mpt0m pergilah check. Take care and stay safe!” tambahnya.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Gempak

Be the first to comment on "Rashidi Ishak Positif C0VlDl9, Mohon Maaf Jadi Penyumbang Statistik – “Aku Yang Dah 2 D0s V4ks1n Pun Masih S4kit Tahap G4ban”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*