Diduga saat bisnes kencang… Mulanya kaki tangan bengk4k, sekarang dah tak boleh jalan… apa berlaku sebenarnya? – “Pasti ada penawar, jangan down lama-lama”

JIKA sebelum ini dia aktif malah lincah ke sana sini menghantar barangan pelanggan, namun semuanya berubah dalam sekelip mata.

Siapa sangka, wanita ini kini terp4ksa menggunakan kerusi roda malah memerlukan bantuan orang lain untuk menguruskan diri sendiri.

Berkongsi cerita dengan mStar, wanita bernama Nur Asriatul Idayu Abdullah berkata segala-galanya bermula beberapa bulan lalu apabila dia mulai merasai perubahan aneh pada badannya.

Wajah Ayu berubah menjadi puc4t selepas mender1ta s4kit sendi.

“Saya dapat rasa beberapa perubahan yang berlaku pada diri. Saya aktif kerana merupakan stokis untuk online bisnes ‘nail polish’ halal. Jadi selalu ke sana sini di serata Selangor untuk urusan bisnes.

“Mula-mula, saya rasa payah nak bergerak dan memandu kereta. Sendi-sendi tangan dan kaki rasa macam s4kit. Dua bulan lepas, perubahan makin ketara… tangan dan kaki bengk4k. Kejap bengk4k, kejap hilang.

“Saya ada beritahu suami mengenai perubahan-perubahan tersebut. Dan kemudian suami beritahu, saya selalu meng3rang dan mer4cau sewaktu tidur malam.

“Bermula awal November, keadaan saya makin tervk. Saya dah tak boleh banyak bergerak. Nak pergi tempat yang dekat dalam rumah pun sampai jalan dah tak betul. Mulut pun tak boleh buka luas. Kebanyakan masa hanya mampu berbaring,” ujar wanita berusia 31 tahun ini.

Senang disapa sebagai Ayu, wanita ini berkata ak1bat s4kit ‘mist3ri’ tersebut, dia tidak mampu untuk tidur pada waktu malam malah selera makannya juga hilang menyebabkan berat badannya turun mendadak.

“s4kit tu ia ‘tangkap’ sendi penting seperti lutut, pinggang, bahu, lengan dan tul4ng belakang. Sebab tu saya tak boleh bangun, kena orang tolong angkat.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Bukan saja s4kit sendi-sendi, malah b1bir pun jadi gelap, hitam macam pekat lebih daripada puc4t. Mata pun cengkvng, kvlit kusam.

“s4kitnya tu hanya Allah sahaja yang tahu. Disebabkan s4kit tersebut, saya dapatkan r4watan di h0spital dan pada masa sama ikhtiar juga perubatan Islam.

“Doktor kemudian sahkan saya menghidap ‘rheumatoid arthritis’. Dan saya kini terp4ksa bergantung sepenuhnya kepada ubat seumur hidup untuk tahan s4kit,” ujarnya yang menetap di Serendah, Selangor.

Ayu yang juga ibu kepada tiga anak berusia enam tahun, lima tahun dan dua tahun berkata, selain mengambil ubat-ubatan moden, dia kini masih dalam proses mendapatkan r4watan kaedah perubatan Islam.

Mula-mula memang ‘down’ sebab usia 31 tapi dah duduk atas kerusi roda dan tak boleh urus pelbagai perkara macam sebelum ini.

NUR ASRIATUL IDAYU ABDULLAH

“Kita cuba saja ikhtiar kerana Sains dan Islam tetap berkait. Menurut ustaz, s4kit sendi saya menjadi tervk kerana turut terkena g4nggu4n m4khluk h4lus.

“Menurutnya, kawasan perumahan saya adalah tempat saya mendapat g4nggu4n. Kami baharu saja pindah hampir setahun lalu, dan saya mula s4kit sendi beberapa bulan selepas berpindah.

“Sekarang saya menetap sementara di rumah mak mentua. Dia dan suamilah banyak bantu uruskan saya dan tiga anak yang masih kecil. Mula-mula memang ‘down’ sebab usia 31 tapi dah duduk atas kerusi roda dan tak boleh urus pelbagai perkara macam sebelum ini.

“Namun bila tengok wajah anak-anak yang masih kecil, ditambah dengan bantuan serta sokongan suami, keluarga dan keluarga mentua serta rakan-rakan bisnes, saya bisik pada diri untuk bangkit,” ujarnya.

sendi baru 3

Ubat-ubatan yang perlu diambil setiap hari.

Tidak menyangka video yang dimuat naik di TikTok meraih melebihi 22,000 jumlah tontonan, Ayu berkata dia sekadar mahu berkongsi sebahagian daripada kisah hidupnya dan dalam masa yang sama memberi mesej positif kepada orang lain agar tidak berpvtus asa dengan ujian yang menimpa.

“Apa yang berlaku adalah perubahan terbesar dalam hidup saya. Sebelum ni aktif bisnes, sekarang terp4ksa stop kejap dan terp4ksa minta orang handle ejen-ejen.

“Tiga tahun berniaga dan masa bisnes sedang stabil, Allah datangkan ujian. Saya anggap Allah nak j3ntik hati saya. Saya selalu muhasabah kenapa terpilih diuji pada usia muda.

“Namun saya fikir, ada yang lebih tervk diuji. Jadi saya perlu bangkit dan nak cepat sembvh. Apa jua peny4kit, pasti asa penawarnya. Jangan down lama-lama,” ujarnya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Diduga saat bisnes kencang… Mulanya kaki tangan bengk4k, sekarang dah tak boleh jalan… apa berlaku sebenarnya? – “Pasti ada penawar, jangan down lama-lama”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*