Juruwang s4rat hamil ny4ris dit1pu warga asing, selamba ‘sound’ sc4mmer… pernah melayang RM100 sebab trick sama – “Saya bukan m4las…”

NAMPAK mudah, namun pekerjaan sebagai juruwang sebenarnya mempunyai cab4ran yang tersendiri.

Terbaharu, tular rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang memaparkan seorang juruwang wanita di sebuah restoran ny4ris dit1pu pelanggan lelaki warga asing.

Menurut Nurain Fitri Abdullah, 21, yang juga juruwang di MRH Burger’s di Port Dickson, Negeri Sembilan, kejadian tersebut berlaku pada 15 Oktober lalu.

Ain sudah tiga tahun bekerja sebagai juruwang.

Mesra disapa Ain, dia berkata pelanggan itu cuba mengel1rukannya ketika membuat pembayaran sebotol air mineral, namun taktik itu tidak menjadi kerana dia pernah dit1pu dengan modus operandi sama, tahun lalu.

“Kejadian berlaku pada 2.39 petang. Lelaki dipercayai warga Pakistan itu datang nak beli air mineral. Selepas itu, dia nak batalkan pembelian kerana dia nak air mineral botol besar.

“Lepas tu saya maklumkan tiada air botol besar, kemudian dia nak air botol kecil pula. Dia main order, cancel, order, cancel. Pada masa sama, dia dah bagi wang kertas RM50.

“Saya dah pernah kena trick macam ni tahun lepas. Tengok gaya pun macam orang sama. Dia sengaja buat saya jadi k4lut untuk dapatkan semula wang RM50 serta wang baki pembelian yang dibatalkan sebelum itu.

“Saya memang peka sebab dah pernah kena. Tahun lepas rugi RM100 kerana kejadian itu,” ujarnya ketika dihubungi mStar.

Imbas Ain, dia yang ketika itu sedang duduk disebalik kaunter terus berdiri setelah menyedari musl1hat pelanggan tersebut.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Malah, Ain turut menegvr lelaki itu sebelum dia berlalu keluar tanpa membuat sebarang pembelian.

“Saya memang seorang yang tegas. Tapi ketika itu, semuanya berlaku secara spontan. Saya macam dah boleh sy4k sebab sebelum ni pun macam tu juga. Jadi saya terus berdiri dan tegvr.

“Lepas tegvr, terus dia berlalu pergi. Kalau dia tak salah dan bukan sc4mmer, mesti dia akan pertahankan diri selepas saya cakap dia sc4mmer.

Nampak dalam video macam saya m4las nak l4yan pelanggan. Saya sebenarnya hamil sembilan bulan.

AIN

“Dia datang naik Perodua Axia. Selain tempat kerja saya, kedai haiwan dan kedai perabot berdekatan pun turut terkena kejadian sama.

“Saya sy4k mereka berkumpulan. Ada yang sepasang suami-isteri, tapi datang naik kereta berbeza. Saya juga terus maklumkan kepada bos untuk semak CCTV selepas kejadian itu.

“Bos saya kata memang nampak macam sc4mmer, macam k3s yang berlaku sebelum ini,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Ain turut memberi penjelasan kenapa dia duduk di kerusi disebalik kaunter ketika bekerja sebagai juruwang.

Ujar Ain, dia bukannya seorang yang pem4las, sebaliknya sedang menunggu hari untuk melahirkan anak.

ain3

Rakaman CCTV kejadian di restoran ini tular di media sosial.

“Nampak dalam video macam saya m4las nak l4yan pelanggan. Saya sebenarnya hamil sembilan bulan, dijangka bersalin 13 November ini. Saya pun dah cuti sejak Isnin lepas,” jelasnya.

Dalam pada itu, Ain turut terh4ru apabila sikap tegasnya mematahkan musl1hat pelanggan tersebut menerima pujian netizen di media sosial.

“Saya tak jangka ramai orang akan tengok video itu. Saya terh4ru sebab ramai yang doakan saya walaupun tak kenal antara satu sama lain. Rasa macam dihargai.

“Pada waktu itu, saya tak fikir pun kalau dia ada bawa senj4ta dan sebagainya. Cuma saya memang jenis lantang, sebab tu saya tegvr apabila menyedari trick yang cuba dilakukan.

“Nasihat saya kepada juruwang lain, jangan kel4m-kabut. Manusia ada banyak jenis, kita kena pandai baca,” ujarnya yang sudah tiga tahun bergelar sebagai juruwang.

Setakat ini, video CCTV itu meraih hampir 500,000 tontonan di TikTok.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Juruwang s4rat hamil ny4ris dit1pu warga asing, selamba ‘sound’ sc4mmer… pernah melayang RM100 sebab trick sama – “Saya bukan m4las…”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*