Pernah simp4ti wajah ibu h4mil jadi orang tua sebab al4han, wanita ini tak sangka diri sendiri pun terkena – “Mula-mula muka jadi semb4b”

BUKAN biasa-biasa ujian yang terp4ksa ditanggung oleh wanita ini ketika h4mil anak keduanya.

Dia mengalami al4han ‘m4buk’ sejak kandvngan berusia dua bulan, pend4rahan yang tervk dan berat badan menyvsut.

Bukan itu sahaja, apa yang paling ketara adalah perubahan pada kvlit muka sehingga membuatkan wajahnya memb3ngkak, mengg3rutu dan berk3dut!

Berkongsi cerita dengan mStar, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Ain ini berkata, kvlit wajahnya tiba-tiba berubah apabila usia kandvngan hampir mencecah tiga bulan.

“Mula-mula terjadi, ketika itu saya bangun tidur dan perasan wajah macam semb4b. Di bahagian dahi timbul garisan berkedut. Saya positif je sebab fikir mungkin sebab str3s.

Keadaan wajah Ain ketika kandvngannya berusia tiga bulan (kiri) dan lima bulan (kanan).

“Tapi kemudian kvlit muka macam berminyak. Kalau pakai tudung material chiffon, memang ketara lekat kesan minyak. Tak lama tu naik biji halus macam jer4wat pasir.

“Saya masih positif lagi, fikir mungkin perubahan h0rm0n kejap je. Saya ambil inisiatif tukar pencuci muka. Tapi sama je hasilnya. Kandvngan masuk lima bulan, kedut habis dan mengg3rutu sangat-sangat. Bukan itu saja, jer4wat pun tumbuh di badan.

“Memang wajah berubah sepenuhnya. Saya pernah baca pengalaman seorang kakak ni yang kvlitnya berkedut ketika h4mil tahun lalu. Terdetik, kesiannya akak tu. Tengok-tengok saya juga kena. Pembawakan baby is real,” kata wanita berasal dari Kota Tinggi, Johor ini.

Menurut Ain, dia turut mengunjungi klinik pakar kvlit sebagai ikhtiar untuk mengatasi mas4lah yang dihadapinya.

AIN 1

Wajah terkini Ain (kiri) yang masih dalam proses untuk kembali kepada keadaan asal, (kanan) anak kedua Ain, Zayn, yang berusia empat bulan.

“Tapi doktor bimb4ng, t4kut ubat yang diberi akan memberi kesan kepada baby. Hampir enam bulan juga muka saya berkeadaan seperti itu sehinggalah bers4lin.

“Hanya selepas selamat bers4lin pada Jun lalu dan selepas berp4ntang, doktor klinik pakar kvlit cadangkan pengambilan ubat makan.

“Alhamdulillah, keadaan wajah perlahan-lahan berubah untuk kembali kepada asal,” ujar wanita berusia 28 tahun ini.

Ibu kepada dua cahaya mata yang masing-masing berusia lapan tahun dan empat bulan ini mengakui, em0sinya mudah turun naik disebabkan perubahan yang berlaku lebih-lebih lagi apabila berdepan dengan segelintir individu yang kurang sens1tif.

“Saya ingat lagi masa pergi bazar Ramadan. Ada seorang kakak ni, depan orang ramai dia tegur ‘Ain, muka kau acc1dent ke?’. Tertunduk dan terg4mam… rasa macam nak n4ngis. Suami terus ajak balik. Saya dah men4ngis… suami pvjuk jangan ambil hati.

Saya pernah baca pengalaman seorang kakak ni yang kvlitnya berkedut ketika h4mil tahun lalu. Terdetik, kesi4nnya akak tu. Tengok-tengok saya juga kena.

AIN

“Kemudian ada seorang kenalan yang ziarahi mak. Masa saya hidang air, dia cakap ‘Ain, kenapa muka macam tu… t4kutlah nak meng4ndung… nanti jadi macam kau’. Memang terasa.

“Sekali lagi masa dekat labor room sebelum bers4lin, seorang makcik cleaner tegur. Bila saya beritahu umur sebenar, dia terkejut. Dia ingatkan saya dah tua sebayanya.

“Alhamdulillah, suamilah banyak memvjuk saya. Dia tetap kata saya cantik, sebab dia tahu bagaimana wajah saya sebelum ini. Saya pernah suruh suami kahwin lain tapi dia menolak,” ujarnya yang merupakan seorang suri rumah.

Sekadar memuat naik pengalamannya di Facebook untuk diabadikan sebagai kenangan, Ain berkata dia sama sekali tidak menyangka coretannya menjadi tular.

SAHIRA

Kisah wanita bernama Nor Sahira Dalim yang pernah mengalami alahan serupa pernah mendapat liputan mStar pada April tahun lalu.

“Saya rasa muka saya bvruk tapi bila ramai beri kata-kata semangat, saya rasa terh4ru sangat. Rupa-rupanya ramai juga yang macam saya.

“Ada juga yang cakap, mereka mungkin tak sekuat saya kalau jadi macam tu. Saya bersyukur diuji macam ni, bagi saya s4kit itu penghapus d0sa. Lagipun lapan tahun saya tunggu zvriat kedua. Saya sanggup hadapi semuanya.

“Bagi yang sen4sib, kita fikirlah pasal diri sendiri dan orang terdekat saja. Pedulikan kata-kata orang luar. Buat para suami, kalau isteri anda alami alahan, teruslah berada di belakangnya.

“Bagi yang pernah cakap buruk, saya maafkan saja. Tapi fikir dulu sebelum keluarkan kata-kata,” katanya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Pernah simp4ti wajah ibu h4mil jadi orang tua sebab al4han, wanita ini tak sangka diri sendiri pun terkena – “Mula-mula muka jadi semb4b”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*