Anak Mamat Khalid p1kul amanat arw4h sambung projek filem tak selesai – “Sudah tentu ada beza hasil tangan saya dengan papa”

KEHILANGAN bapa tercinta Allahy4rham Mamat Khalid semestinya menjadi tamp4ran hebat buat anak keempatnya, Mohd Khalid Amen.

Tidak mahu legasi ditinggalkan bapanya dalam bidang pengarahan berkvbur, Amen, 25, nek4d menyambung projek melibatkan arw4h yang belum selesai.

Kata Amen, dia sangat bersyukur apabila arw4h sedikit sebanyak mengajar dan memberi pended4han kepadanya dalam bidang tersebut.

“InsyaAllah… saya akan teruskan apa yang dia usahakan sebab itu yang dia nak, itu yang dia nak sangat saya teruskan.

“Beberapa minggu sebelum pergi, dia minta saya untuk tolong jaga mama dan family. Dia juga banyak beri peluang kepada saya untuk mengarah,” katanya kepada mStar.

202837641_1014888062589374_2330746394576682209_n

Foto kenangan bersama Allahyarham Mamat Khalid.

Pada Isnin, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) berkata, bersedia untuk meneruskan projek naskhah akhir Allahy4rham Mamat Khalid yang tidak sempat disempurnakan.

Berhubung perkara itu, Pengerusi Finas, Zakaria Abdul Hamid memberitahu pihaknya akan berbincang dengan ahli keluarga Allahyarham untuk menjalankan penggambaran filem epik bertajuk Pasir S4lak Pasir Berd4rah yang mana skrip filem itu sudah siap sepenuhnya pada 2017.

Biarpun berasa gem3ntar dan tidak yakin, namun Amen berjanji untuk melakukan yang terbaik jika diberi peluang meneruskan projek berkenaan.

Saya yakin mengarah tapi saya kena study dulu karya-karya papa dengan ilmu yang papa bagi.

MOHD KHALED AMEN MOHAMAD

ANAK ALLAHYARHAM MAMAT KHALID

“Karya Pasir S4lak Pasir Berd4rah saya tak tahu boleh arah atau tidak sebab ini adalah projek besar, InsyaAllah kalau Tuhan izinkan saya akan sambungkan.

“Saya kena study dulu karya-karya papa dengan ilmu yang papa bagi.

Sementara itu, Amen mengakui pemergian bapanya menyvntik semangat untuk dia meneruskan kerjaya dalam bidang pengarahan.

mamat 1

Allahy4rham Mamat Khalid men1ngg4l dvnia pada Ahad.

Walaupun kehilangan guru yang hebat namun dia bersyukur masih ada orang yang boleh dirujuk dalam ilmu pengarahan.

“Alhamdulillah saya masih ada rakan-rakan papa yang boleh dirujuk dalam ilmu pengarahan seperti Aziz M.Osman dan Hassan Abdul Muthalib.

“Ramai kawan-kawan papa yang membantu dan selalu support dia. Saya yakin dalam mengarah kalau ada orang belakang bantu.

“Ya sudah tentu akan ada beza hasil tangan saya dengan papa. Tapi InsyaAllah saya akan terus belajar dan usaha,” ujarnya.

Allahy4rham Mamat Khalid atau nama sebenarnya, Mohamad Mohamad Khalid menghembvskan n4fas ter4khir di h0spital Slim River, Perak, kira-kira jam 12.30 tengah malam, 24 Oktober lalu.

Arw4h meninggalkan seorang isteri, Hasmah Hassan dan lima orang anak iaitu tiga lelaki, Mohd Khalid Amen, Mohd Khalid Adam, Mohd Khalid Zaffa dan dua perempuan iaitu Sara dan Nurhassanah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Anak Mamat Khalid p1kul amanat arw4h sambung projek filem tak selesai – “Sudah tentu ada beza hasil tangan saya dengan papa”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*