Kesian Syafiq Farhain terkena kvdis herpes… susah nak makan dan bercakap – “Yang saya kena ni bukan peny4kit kel4min”

SERING terkena kvdis herpes, penyanyi Syafiq Farhain mengakui j4ngk1tan tersebut menjejaskan aktiviti hariannya.

Menurut Syafiq atau nama sebenarnya Nursyafiq Farhain A.M Salim, 27, peny4kit itu timbul selepas sahaja sembvh daripada dem4m panas.

syafiq4

Tiada j4ngk1tan yang serius hanya perlu dirawat dengan baik.

“Herpes ni v1rus ada dua jenis iaitu HV-1 dan HV-2. Yang saya kena ni yang HV-1 hanya di kawasan bibir. Kalau HV-2 itu yang dekat kelamin.

“Sejak akhir-akhir ni kerap naik, sebulan sekali ada naik kat kawasan bibir.

Jarang orang kena peny4kit ini dan doktor beritahu v1rus yang saya kena ini memang dah ada dalam badan saya cuma aktif atau tidak sahaja.

“Dua hari lepas saya dem4m dan rasa tak sedap badan tapi saya masih lagi nak bersukan, malam tu suhu naik tinggi.

“Semalam saya mula rasa tak selesa dekat bibir, biasa ambil masa benda ni nak naik tapi malam tadi (Ahad) memang dah start bengk4k di kawasan mulut,” katanya kepada mStar.

Dalam pada itu, Syafiq berkata, v1rus itu menyerang sekiranya antibodi dalam badannya lemah, namun ia perlu dirawat dengan baik agar tidak mer3bak ke kawasan lain.

Katanya lagi, dia juga disarankan berehat dan tidak keluar rumah dab berkongsi tuala dengan orang lain bagi mengelakkan j4ngk1tan.

Saya memang susah nak bercakap, susah nak makan dan nak nyanyi pun susah sebab luk4 tu kering

SYAFIQ FARHAIN

PENYANYI

“Benda ni akan keluar bila antibodi kita lemah. Masa kecil dulu pernah je kena.

“Last time kena rab4k sikit mulut seminggu lebih baru okay. Bila jumpa doktor baru tahu benda ni akan kena dalam masa dua atau lima tahun sekali tapi sekarang tak tahulah… saya sering kena,” katanya.

Sementara itu, penyanyi Kau Bidadari ini berkata, selain berasa s4kit, j4ngk1tan tersebut juga menyukarkannya untuk menyanyi, makan dan bercakap.

“Banyak benda terjejas bila dah jumpa doktor dia kata kalau boleh jangan buat aktivti yang boleh buat badan kita panas.

syafiq7

Jangkitan tersebut menyukarkan Syafiq untuk menyanyi, makan dan bercakap.

“Permulaan benda ni akan g4tal sikit so pemakanan juga kena jaga jangan makan daging. Saya memang susah nak bercakap, susah nak makan dan nak nyanyi pun susah sebab luk4 tu kering.

“Selain jaga makan saya kena rehat dulu kat rumah dalam beberapa hari. Kena makan ubat antibiotik, ubat sapu dan ubat gat4l,” ujarnya.

Sekadar info, kvdis herpes atau jangkitan oral Herpes Simplex disebabkan j4ngk1tan virus Herpes Simplex jenis 1 (HSV-1).

Biasanya v1rus ini membabitkan j4ngk1tan di bahagian mulut dan membentuk ulser yang boleh menyebabkan kes4kitan dan kesukaran untuk makan dan minum.

Individu yang dijangkiti HSV-1 biasanya mempunyai v1rus ini di dalam badan mereka seumur hidup. V1rus ini akan terus menghuni sel saraf pes4kit walaupun tidak menunjukkan sebarang tanda j4ngk1tan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Kesian Syafiq Farhain terkena kvdis herpes… susah nak makan dan bercakap – “Yang saya kena ni bukan peny4kit kel4min”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*