“Datang Melaka, h4ti kena kent4l” – Makcik Steady Sembang Dengan Customer Macam Nak G4duh

Min rindu betul nak berjalan sana sini dengan family, kawan-kawan. Bercuti dalam negeri-negeri di Malaysia pun dah cukup seronok dah.

Malaysia memang dikenali dengan negeri-negeri yang mempunyai loghat tersendiri. Pergilah ke utara ke selatan ataupun Sabah dan Sarawak, semua ada tarikan unik dalam bahasa mereka sendiri.

Dari dulu sampai sekarang, Melaka terkenal dengan bandaraya bersejarah dan juga tempat makan yang sedap. Bukan itu sahaja, sesiapa yang pergi ke sana pasti akan terkejvt dengan lengguk bahasa yang digunakan.

Ini kerana Melaka sangat dikenali dengan bahasa yang kedengaran agak ‘k4sar’ walaupun sebenarnya benda yang diborakkan tidaklah membangkitkan kem4rahan sesiapa. Perkara itu dibuktikan sendiri oleh pengguna TikTok melalui videonya di @farizz_hm.

Video:

@farizz_hm

Reply to @dausheros kedai area KG Morten melaka.. ‘Lorong Tun Mamat 3’ nama lorong… #tiktokmelaka #tiktokmalaysiaviral #tiktokgeng #tiktokviral

♬ original sound – farizz_hm – farizz_hm

Menerusi video itu, lelaki yang hanya dikenali sebagai Fariz merakam cara seorang makcik yang sedang berniaga. Makcik itu dilihatkan memanggil pelanggan dengan cara yang k4sar walaupun hanya untuk memberitahu pesanan telahpun siap.

Di ruangan komen, rata-rata berkongsi pendapat bahawa orang yang tidak berasal dari Melaka haruslah biasakan diri apabila berada di sana kerana hampir semua orang di Melaka sememangnya bercakap secara k4sar sesama mereka.

Bila dah baca satu-satu komen yang diberikan, memang tak dapat dinafikan orang Melaka kalau bercakap bunyi agak k4sar. Tetapi, mereka ni sebenarnya lemah lembut je. Jangan pula judge the book by its cover.

Jom lah bercuti kat Melaka, mana tau boleh join makcik pakcik kat sana borak.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment on "“Datang Melaka, h4ti kena kent4l” – Makcik Steady Sembang Dengan Customer Macam Nak G4duh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*