“Legend betul!”- [Vide0] Netizen Teruja Tengok Pam Petrol Manual Masih Wujud

Dalam era serba canggih dan moden ini, boleh dikatakan hampir segala-galanya boleh diakses secara autom4tik. Tekan je suis, masuk kod, siap. Nak bayar, boleh swipe atau scan je.

Segala peralatan tradisional semakin lama semakin hilang dan sukar dijumpai sekarang. Kalau masih ada tu, kira ‘rare‘ betul lah tu.

Korang yang duduk area bandar tu kan, pernah tak jumpa petrol pam manual macam ni? Katanya di kawasan perkampungan je yang masih gunakan lagi pam petrol macam ni. Unik sangat!

Menerusi video yang dikongsi di laman TikTok, stesen minyak di kawasan perkampungan Dabong, Kelantan ini masih lagi menggunakan pam petrol secara manual. Hal ini kerana dikatakan pam petrol tradisional ini merupakan sumber utama masyarakat setempat untuk mengisi minyak.

Video:

@anisna98

Stesen minyak manual😆 #fyp

♬ Soap – Melanie_Martinez

@anisna98

Balas kepada @akmapenn nah video penuh. Sempat record sampai sini je. Sharing is caring😄 #fyp

♬ bunyi asal – Anisna98 – Anisna98

“Aku dah lama tak nampak, dulu kat kampung aku ada beberapa kedai runcit jual macam ni tapi sekarang banyak dah pakai botol”- Netizen  

Segelintir netizen berkata mereka lama tak nampak pam petrol manual begini digunakan. Pun begitu, ramai juga yang langsung tidak mengetahui kewujudan alat tradisional ini! Mungkin ramai yang duduk bandar kut…Ataupun mungkin kebanyakan netizen ni muda-muda belaka.

Selalunya kalau nak jumpa benda-benda ‘rare’ macam ni kena balik kampung tanya atuk nenek. Manatau diorang simpan lagi barang-barang tradisional yang digunakan dulu. Sekali-sekala belajar sejarah tanpa buku ni fun tau!

Min bukan nak kata apa lah…min pun first time tengok ni!

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment on "“Legend betul!”- [Vide0] Netizen Teruja Tengok Pam Petrol Manual Masih Wujud"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*