Anak hilang kekuatan, ibu men1ngg4l selepas 13 tahun tanggung 5 peny4kit… hanya pus4ra pengubat r1ndu! – “Dari rumah boleh nampak kvbur mak ayah”

Kem4tian ibu bapa menjadi ig4uan ng3ri bagi setiap insan yang bergelar anak.

Menurut Muhammad Fahmi, 22, perasaan sed1h dalam hati tidak pernah terpadam biarpun bapanya, Mohd Firdaus Haki sudah 10 tahun men1ngg4l dvnia.

Episod dvka itu kembali berulang apabila ibunya, Che Maimum Che Dollah pula kembali ke rahmatullah pada Sabtu lalu.

Bapa Fahmi men1ngg4l dvnia 10 tahun lalu manakala ibunya menghembuskan n4fas terakhir pada Sabtu.

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Fahmi mengakui sedang berada dalam fasa menyesuaikan diri bagi menghadapi hari-hari mendatang sebagai anak y4tim pi4tu.

Malah, dia ketika dihubungi sempat memperincikan semula perjalanan hidup ibunya yang sudah 13 tahun men4nggung der1ta mengh1dap lima jenis peny4kit.

“Arw4h umi berusia 45 tahun. Sebaya dengan arw4h ayah. Dia ada mas4lah j4ntvng berlvbang, ada t1r0id, s4wan dan ada j4ngkit4n kum4n dalam hidung. Selain itu, arw4h juga ada kul4t dalam mvlut, susah dia nak makan kerana lel4ngitnya berlvbang.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“13 tahun dia tahan s4kit. Kemudian s4kit umi makin kr0nik selepas ayah men1ngg4l. Arw4h umi selalu juga masuk h0spital sehinggalah kesihatannya mer0sot pada tahun ini.

“Dua minggu lepas, doktor maklumkan kum4n dah mer3bak ke ot4k. Hari Khamis, umi dah tak kenal orang. Sed1h bila mak sendiri dah tak kenal kita. Doktor juga kata dia dah tak ada anti bodi.

“Mak n4zak di rumah, kemudian kami bawa ke h0spital Yan, Kedah dan umi men1ngg4l di unit kecem4san pada Sabtu petang,” imbasnya seb4k.

Umi pun dah lama tanggung s4kit. Siapa yang tak sed1h? Tapi sampai bila nak bersed1h.

FAHMI

Menurut jejaka yang senang disapa Fahmi itu, dia sedih mengenangkan hidupnya bersama dua lagi adik yang kini sepi tanpa kedua-dua orang tua.

Malah katanya, dia bagaikan hilang tempat berg4ntung dan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dalam keadaan baharu.

“Saya hilang tempat berg4ntung. Selama ini saya berg4ntung kepada umi. Tapi mujurlah saya banyak belajar untuk berdikari selepas ayah men1ngg4l dulu. Cuma semangat saya hilang sekarang.

fahmi2

Fahmi sedar dia perlu red4 dan menerima segala yang berlaku dengan hati terbuka.

“Kvbur mereka juga sangat dekat dengan rumah kami. Keluar dua ke tiga langkah saja, dah sampai ke pagar kvbur. Dari rumah boleh nampak kvbur arw4h mak dan ayah.

“Kekuatan saya daripada umi. Saya cuma kena red4. Umi pun dah lama tanggung s4kit. Siapa yang tak sed1h? Tapi sampai bila nak bersed1h.

“Kem4tian ayah pun dah berlalu 10 tahun, tapi sampai hari ni saya masih suk4r nak percaya. Saya bagaikan hilang kata-kata,” ujarnya lagi.

Mengenai dirinya, Fahmi sebelum ini pernah mengikuti pengajian di sebuah kolej Matrikulasi di Kedah.

fahmi5

Tiga beradik bersama arw4h ibu mereka.

Dia kemudiannya meneruskan pengajian dalam bidang Ukur Bahan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar, Perak pada tahun 2019.

Namun kata Fahmi, dia sempat belajar pada semester pertama sahaja sebelum membuat keputusan untuk menamatkan pengajian demi memberi fokus kepada keluarga.

“Saya berhenti ketika semester satu. Saya rasa macam tak capai target, jadi saya berhenti untuk tolong keluarga. Pada waktu itu, hanya adik nombor dua yang bekerja kilang untuk s4ra keluarga.

“Ketika itu saya memang niat nak cari kerja. Saya kerja di sebuah restoran. Kemudian saya juga bekerja dengan sebuah syarikat import eksport dalam bahagian customer service.

fahmi4

Fahmi berniaga pakaian bundle untuk mencari pendapatan sampingan.

“Kebetulan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari tu, adik diberhentikan kerja. Tinggal saya seorang untuk s4ra keluarga.

“Sekarang saya tambah pendapatan dengan berniaga baju bundle secara online. Selepas balik dari pejabat, saya akan buat live bundle.

“Sambutan sekarang boleh la…. cuma biasalah, orang tak kenal kita lagi. Yang beli dari ‘tepi’ pun ramai. Kawan-kawan saya banyak beli terus dengan saya,” ujarnya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Anak hilang kekuatan, ibu men1ngg4l selepas 13 tahun tanggung 5 peny4kit… hanya pus4ra pengubat r1ndu! – “Dari rumah boleh nampak kvbur mak ayah”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*