Ibu boleh buat semua, termasuklah layan kehendak anak nak rakam video di port cantik… siap zoom walau tak biasa dengan smartphone

Memang sudah menjadi satu kemestian bagi sesiapa sahaja untuk merakamkan foto atau video sebagai kenang-kenangan apatah lagi jika mengunjungi lokasi yang cantik dan menarik.

Begitu juga dengan remaja ini yang tidak mahu melepaskan peluang merakam video ketika mengunjungi sebuah lokasi menarik dengan gunung dan tasik sebagai latar belakang.

Apa yang lucu, remaja ini meminta bantuan ibunya untuk merakam video mengikut kehendaknya, agar ‘angle’ yang diambil kelihatan menarik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Video asal tanpa suntingan hasil ‘sentuhan’ ibunya sebagai juruvideo ‘bid4n terjun’ yang dimuat naik di TikTok meraih sehingga 459,000 jumlah tontonan selain dibanjiri dengan komen lucu netizen.

“Sebiji macam mak aku, melayan je kerenah anak.

“Pandainya siap zoom. Mak aku, kalau tak bergegar, terlupa tekan rekod,” demikian antara komen yang dilontarkan netizen.

Berkongsi cerita dengan mStar, Muhammad Anwari Che Mola berkata video tersebut sebenarnya video lama yang mana ia dirakam pada awal tahun ini ketika dia bersama ibu dan bapanya pulang ke kampung halaman di Timah Tasoh, Perlis.

“Kami balik bertiga sahaja kerana ibu saya ada urusan di kampungnya. Ibu memang berasal dari Tasoh, Perlis. Kebetulan lalu dekat tempat yang lawa sangat, jadi memandangkan tiada kawan, saya minta mak tolong rakam video.

“Mula-mula tu terpaksa buat ‘demo’ juga ‘angle’ mana yang nak dirakam dan ajar cara-cara merekod sebab ibu tak biasa dengan smartphone. Dia membebel jugalah tapi sebenarnya okay saja.

mak baru 2

Menurut Ayie, ibu dan bapanya turut mempunyai akaun TikTok masing-masing.

“Akhirnya selepas dua tiga kali ‘take’ baru menjadi,” ujar remaja berusia 18 tahun ini yang senang disapa Ayie.

Dia turut memuat naik hasil suntingan daripada video asal yang dirakam oleh ibunya, Asmah Abdul, 50, di TikTok sebagaimana permintaan ramai.

Bercerita lebih lanjut, Ayie yang menetap di Setapak, Kuala Lumpur bersama keluarga berkata, dia turut gemar merakam video spontan bersama ibunya dan memuat naik di TikTok untuk diabadikan sebagai kenangan.

mak baru 3

Video Ayie dan ibunya ketika bersama-sama menunggu keputusan SPM yang pernah viral sebelum ini.

“Selain video dengan rakan-rakan, saya muat naik juga video-video gel4gat spontan ibu di TikTok. Mula-mula dia memb3bel dan seg4n, tapi selepas video dia sama-sama check keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan saya jadi viral, penerimaan dan reaksinya dah okay.

“Dia seronok bila baca komen-komen netizen. Selepas daripada itu, dia okay je lay4nkan saya kalau muat naik videonya. Dekat dalam video dia memb3bel, macam itu jugalah dia dekat rumah.

Doakan ibu saya yang akan jalani pemb3dahan j4ntung Oktober ni. Tak ada yang saya harapkan melainkan pemb3dahan ibu berjaya dan ibu sihat seperti sedia kala.

MUHAMMAD ANWAR CHE MOLA

“Tapi kalau nak tahu, mak pun dah ada satu akaun TikTok sejak lima bulan lalu selepas termakan ‘r4cun’ saya. Tapi konten mak lebih kepada video cucu-cucu dia. Dua minggu lepas, ayah saya pula buat akaun TikTok,” ujarnya yang bakal melanjutkan pelajaran ke Universiti Sultan Azlan Shah, Perak.

Tidak menyangka perkongsiannya menjadi tular, Ayie yang kini bekerja sebagai rider penghantar makanan dan merupakan anak bongsu daripada empat adik beradik ini turut melu4hkan rasa terh4runya dengan komen-komen positif daripada netizen.

mak baru 1

Ayie bakal melanjutkan pelajaran ke Universiti Sultan Azlan Shah, Perak.

“Kebanyakannya terhibur dengan gelagat spontan ibu. Tapi ada satu komen ni benar-benar menyentuh h4ti saya. Katanya, arw4h ibunya pun macam ibu saya juga, suka layan kerenahnya tolong rakam gambar. Saya pula ikut sed1h sekali.

“Saya nak ambil kesempatan ini minta ramai-ramai doakan ibu saya yang akan jalani pemb3dahan j4ntung Oktober ni. Tak ada yang saya harapkan melainkan pemb3dahan ibu berjaya dan ibu sihat seperti sedia kala.

“Sayangilah ibu bapa kita, hargai mereka selagi ada, patuhlah setiap nasihat serta suruhan mereka. Nanti bila mereka dah tiada, dah tak dengar dah suara yang nak memb3bel atau nasihatkan kita,” katanya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Ibu boleh buat semua, termasuklah layan kehendak anak nak rakam video di port cantik… siap zoom walau tak biasa dengan smartphone"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*