Anak men4ngis, sempvt masa ‘live’ jual baju bundle g4ra-g4ra kena sc4m… bapa tahan air m4ta – “Dia kata nak borong banyak, baru dapat gaji”

Hanya linangan air m4ta yang dapat disaksikan menerusi satu rakaman menunjukkan seorang penjual secara dalam talian (online) ketika bersiaran langsung.

Perasaan kec3wa sememangnya tidak dapat disembunyikan apabila mend4kwa dirinya dipermainkan oleh netizen yang kononnya mahu membeli (lock) tetapi kemudian menghilangkan diri tanpa membuat sebarang bayaran (joy buyer).

“Pen4t aku buat live. Dengan sempvtnya, tapi orang senang-senang je joy. Kalau sehelai dua aku tak kisah, tapi banyak kot,” katanya yang menjual pakaian terpakai (bundle).

Syifaa mula menjual baju bundle sejak Jun lalu.

Berkongsi pengalaman, penjual online berkenaan, Ummu Syifaa’ Bahrum berkata, dia baru memulakan bisnes menjual baju bundle sejak Jun lalu selepas tamat pengajian.

G4dis berusia 19 tahun itu memberitahu, ins1den berlaku ketika membuat live untuk menjual baju-baju di platform beli-belah dalam talian, pada Jumaat malam.

“Saya buat live dua jam, ada dua sesi. Mula-mula saya buat sesi pertama, dah banyak baju yang mereka lock nak beli. Tapi lepas tu senyap je.

“Kemudian saya buat sesi live kedua, tanya kat sesiapa yang ada lock tadi. Mungkin ada yang terlepas pandang, tapi tak ada respons. Tak sangka saya kena joy,” katanya kepada mStar.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Lebih mesra disapa Syifaa, katanya, ini bukanlah kali pertama dia diani4ya netizen ketika menjual baju bundle ketika bersiaran langsung secara dalam talian.

“Bukan pertama kali kena joy, banyak kali. Tapi kali ini saya tak dapat tahan sampai men4ngis sebab banyak sangat, ada yang lock nak beli baju sampai tujuh helai.

“Dia siap komen baru dapat gaji, nak borong banyak baju. Tapi dia senyap bersama kira-kira tiga orang lagi melibatkan lebih 10 helai baju,” ujarnya yang berasal dari Sik, Kedah.

nangis jual online 3

Syifaa berkongsi pengalaman sepanjang berniaga baju bundle.

Menurut anak bongsu daripada 12 beradik itu, dia mula berniaga secara dalam talian selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuklah menjual makanan dan kotak hadiah.

“Saya pernah kena sc4m (dit1pu) seperti mereka beri resit transaksi bank p4lsu masa dah ready nak bungkus dan post barang-barang.

Kita sama-sama cari rezeki. Kalau tak serius nak beli, tolonglah jangan lock. Tolong jangan menyus4hkan seller.

UMMU SYIFAA’ BAHRUM

“Tapi saya tak pernah men4ngis. Cuma kali ini saya tak dapat kawal perasaan sebab pen4t sangat, rasa sempvt. Jadi tak boleh live lama-lama,” katanya yang mengh1dap asm4.

Syifaa yang baru menamatkan pengajian asasi Undang-Undang Syariah di Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) di Nilai, Negeri Sembilan mengakui sed1h kerana melakukan reviu barangan tetapi diani4ya oleh segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab.

nangis jual online 5

Tidak ser1k dengan ins1den berlaku, Syifaa tetap bangkit mencari rezeki.

Walau bagaimanapun dia reda dengan kejadian yang berlaku, sambil menganggapnya dirinya tiada rezeki dan apa yang dialaminya sebagai lumrah dalam perniagaan.

“Cuma terkil4n bila joy buyer tu kata nak borong sebab dapat gaji. Kita sama-sama cari rezeki. Kalau tak serius nak beli, tolonglah jangan lock. Tolong jangan menyus4hkan seller.

“Saya tak ser1k dan tetap terus berniaga. Saya orang sus4h kena cari duit, ayah berusia 65 tahun buat kerja-kerja kampung. Ayah ada di sebelah saya teman masa buat live tu sebab ayah selalu tolong uruskan bisnes bundle.

“Ayah macam nak men4ngis tengok saya masa tu, dia minta saya bersabar. Sokongan keluarga membuatkan saya terus bersemangat untuk terus berniaga,” katanya.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Anak men4ngis, sempvt masa ‘live’ jual baju bundle g4ra-g4ra kena sc4m… bapa tahan air m4ta – “Dia kata nak borong banyak, baru dapat gaji”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*