Ibu ziarah kvbur anak kesayangan setiap Jumaat, cucu buat drama sed1h pula dibawa ‘jumpa’ arw4h – “Ajiq kata mak long datang dan senyum”

“Jauh di mata, tetapi dekat di hati,” itulah ungkapan yang sesuai menggambarkan hubungan seorang kanak-kanak dengan ibu saudaranya yang telah lama pergi.

Satu rakaman tular memaparkan kanak-kanak lelaki berkenaan sedang berborak di tepi kvbur dan menantikan jawapan daripada arw4h ibu saudaranya cukup menyentuh hati sesiapa yang melihatnya.

“Mak long Ajiq datang ni, Ajiq dah besar dah, dah nak masuk darjah 1… Ajiq handsome tau,” dia bercakap di tepi pus4ra tetapi kemudian bertanya adakah ibu saudaranya itu mendengar percakapannya dan akan keluar dari kvbur.

Video tersebut setakat ini meraih hampir 40,000 tontonan di aplikasi TikTok.

Ajiq (gambar kiri) merupakan cucu sulung dalam keluarganya

Berkongsi cerita kepada mStar, adik arw4h, Murni Aimi Marlina Kaharuddin, 35, berkata, anak saudaranya, Muhamad Amar Haziq, yang baru berusia enam tahun sudah lama mahu menziarah pus4ra ibu saudaranya.

Menurut Murni Aimi Marlina, dia dan ahli keluarga lain sering menziarahi kvbur arw4h kakaknya, Ida Julie Zulieka selama tiga tahun berturut-turut sejak dia men1ngg4l dvnia pada 6 September 2018 pada usia 42 tahun.

“Kami memang akan ziarah kvbur arw4h setiap hari Jumaat, dah tiga tahun tanpa g4gal. Tapi sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan), kali terakhir dapat ziarah adalah seminggu sebelum hari raya.

“Sehinggalah Jumaat lepas baru dapat ziarah semula. Ajiq teruja nak ikut ziarah kvbur arwah mak long dia, sanggup bangun awal pagi sebab nak pergi.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ajiq selalu tanya kenapa kereta mak long ada tapi orangnya tiada? Mak long tidur dalam kvbur tu lama ke? Bila dia nak keluar?” katanya yang berasal dari Nilai, Negeri Sembilan

Menurut anak bongsu daripada tiga beradik ini, arw4h kakaknya mengalami keg4galan buah pingg4ng setelah lima bulan berkahwin. Kemudian keadaannya menjadi semakin tervk setelah hat1nya juga ros4k yang menyebabkan dia men1ngg4l dvnia.

“Pada mulanya doktor detect kakak ada keg4galan buah pingg4ng tetapi masih lagi berfungsi, namun dia jadi semakin krit1kal bila hatinya mengalami ros4k tervk. Kami sekeluarga serta suaminyalah yang bergilir-gilir menjaga kakak sewaktu dia s4kit.

“Arw4h menghembuskan nafas terakhir di h0spital Serdang, jam 9.05 malam pada 6 september 2018.

IMG_8992

Aimi (kiri) sering membawa ibunya ziarah ke kvbur arw4h kakaknya pada setiap Jumaat selama tiga tahun berturut-turut.

“Kakak ni seorang yang prihatin tentang keluarga dan teg4s orangya. Dialah pemegang r4hsia besar adik beradik dari pengetahuan mak ayah dan penyelesai segala mas4lah adik beradik.

“Mak paling terkesan dengan pemergian kakak sebab arw4h anak sulungnya dan yang paling rapat dengan dia,” katanya.

Mesra disapa Aimi, katanya, Ajiq yang merupakan anak abangnya mempunyai hubungan yang rapat dengan arw4h kakaknya kerana dia merupakan cucu sulung dalam keluarga.

Dia masih ingat lagi bagaimana mereka terp4ksa meninggalkan Ajiq untuk dijaga oleh kenalan keluarga sewaktu kakaknya berada dalam keadaan krit1kal di Unit r4watan Rapi (ICU).

“Ajiq merupakan cucu sulung dalam keluarga dan kakak pula belum dikurniakan zvriat sepanjang dua tahun berkahwin, jadi sebab itulah dia rapat dengan mak long.

Apa-apa pun kita kena belajar terima kenyataan tapi bukan melupakan.

MURNI AIMI MARLINA KAHARUDDIN

“Waktu kakak s4kit tu dia asyik men4ngis sebab nak sangat jumpa dengan mak longnya. Ketika ibunya nak ambil Ajiq di rumah kenalan keluarga kami, Ajiq ada beritahu bahawa mak longnya ada datang dan dia tersenyum.

“Ajiq cerita yang mak long dia pesan suruh jaga uwan (nenek) dan menjadi budak yang baik. Budak-budak mana reti tipu kan?” ujarnya.

Aimi yang bekerja sebagai pembantu pemasaran di sebuah restoran di Nilai dan masih bujang berkata, mereka sekeluarga sering menziarah kvbur kakaknya di Tanah Perkvburan Islam Pekan, Nilai sebagai terapi jiw4 buat ibu mereka.

Tambahnya lagi, ibunya, Samsiah Ahmad, 68, sehingga kini masih bersed1h dengan pemergian anak sulungnya.

“Kami memang selalu ziarah kvbur arw4h kakak kerana ia sebagai salah satu terapi jiwa buat mak saya juga. Mak mana yang tak sed1h dengan kehilangan anak kan?

IMG_8905

Arw4h Ida (dua, kiri) merupakan seorang yang sangat prihatin tentang keluarganya.

“Sudah pasti ia merupakan suatu ketentuan yang sangat pedih untuk diterima. Walaupun begitu, kita kena juga tempuhi kehilangan tersebut.

“Orang nampak kita gembira tapi dalam hati ni diri sendiri je yang tahu betapa s4kitnya bila hilang orang yang tersayang. Apa-apa pun kita kena belajar terima kenyataan tapi bukan melupakan,” katanya.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Ibu ziarah kvbur anak kesayangan setiap Jumaat, cucu buat drama sed1h pula dibawa ‘jumpa’ arw4h – “Ajiq kata mak long datang dan senyum”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*