Suk4r nak percaya… Anak kesunyian, seb4k kenang ibu pergi selepas 17 tahun der1ta mas4lah inj4p j4ntung – “Keadaan dah berubah”

Rasa sed1h dan p1lu yang terbuku di h4ti, tak siapa mampu mengerti.

Begitulah kisahnya mengenai Nurul Huda Zainon Abidin, 22, yang baru sahaja kehilangan ibu tercinta pada Rabu lalu.

Menurut g4dis itu, ibunya, Allahyarham Noormadiah Hassan, 44, sudah lama berhadapan dengan mas4lah inj4p j4ntung.

Huda seolah-olah suk4r percaya dengan pemergian itu, namun menerima segala ketentuan takdir dengan reda.

Namun katanya, dia sendiri tidak pernah menyangka bahawa insan paling penting dalam hidupnya itu akan pergi buat selamanya dalam tempoh yang cukup singkat.

“Mak dah s4kit dekat 17 tahun, dia alami mas4lah inj4p j4ntung tersvmbat. Mula dapat tahu s4kit masa mak hamil adik bongsu, sekarang adik pun dah umur 17 tahun.

“Mak memang selalu check up untuk ambil d4rah dan ubat. Masa hari Isnin lepas, mak sepatutnyaa check up di h0spital tapi dia sesak n4fas. Kami terus bawa ke jabatan kecem4san h0spital.

“Pada Selasa malam mak sesak n4fas sampai guna oksigen pun tak mampu nak tampung, sampai ke Subuh mak OK sikit. Lepas tu pada Rabu doktor kata mak akan ditidvrkan sebab keadaan terlampau krit1kal.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Lepas tu mak terus tak sedar depan mata saya, doktor tidvrkan di situ juga. Malam tu dalam pvkul 10 kami dapat panggilan, ketika dalam perjalanan doktor kata mak dah tak ada,” ujarnya yang mesra disapa Huda.

Menurut anak kedua daripada empat beradik itu, Allahyarham ibunya menerima r4watan awal di h0spital Parit Buntar, Perak sebelum meningg4l dvnia di h0spital Taiping.

Selalu ters4sul kami adik-beradik terpanggil nama mak. Mungkin kami perlukan masa yang lama untuk biasakan dengan keadaan ini.

HUDA

Kata Huda, dia sed1h dan svkar percaya dengan pemergian itu, namun menerima segala ketentuan takdir dengan reda.

“Saya sendiri rasa macam mimpi sebab tak pernah terfikir langsung dan semua terjadi terlalu cepat. Selalunya kalau mak masuk wad, dua ke tiga hari mak dah boleh balik rumah. Tapi kali ini mak balik sebagai jen4zah.

“Sekarang pun rasa sunyi. Keadaan dah berubah. Ayah kata tak tahu macam mana nak hilangkan rasa sunyi ketiadaan mak. Kami adik-beradik selalu ters4sul, terpanggil mak. Mungkin kami perlukan masa yang lama untuk biasakan dengan keadaan ini.

huda3

Foto kenangan mereka sekeluarga.

“Paling r1ndu air tangan mak sebab dia pandai masak. Saya paling suka asam pedas dengan gulai ikan keli. Gulai memang menu wajib mak masak sebab ayah pun suka,” ujarnya lagi.

Menurut Huda yang menetap di Alor Pongsu, Bagan Serai, dia dan Allahyarham ibunya sempat menerima svntik4n d0s pertama v4ks1n pada 27 Ogos lalu.

Namun kata Huda, dia sed1h apabila terp4ksa menerima d0s kedua bersendirian pada 17 September lalu, dua hari selepas pemergian Allahyarham ibunya.

Bercerita mengenai dirinya, Huda sebelum ini bekerja di sebuah kilang di Pulau Pinang, namun berhenti kerja pada Mac lalu untuk menguruskan ibunya yang kerap dimasukkan ke h0spital.

huda5

Paparan skrin video penuh em0si yang dimuat naik Huda di TikTok.

Kini, Huda mengambil tempahan kek di sekitar kawasan tempat tinggalnya sebagai mata pencarian utama disamping mengusahakan perniagaan tudung bersama rakannya.

“Sebelum ni saya kerja kilang. Lepas mak selalu keluar masuk h0spital, saya berhenti kerja dan bekerja dengan mengambil tempahan kek saja.

“Saya ambil tempahan dari kawasan berdekatan dengan tempat saya saja. Saya buat kek batik, red velvet dan kek pandan.

“Ayah dulu bekerja sebagai pemandu lori, tapi dah lama berhenti sebab faktor kesihatan,” ujarnya lagi.

huda4

Huda berniaga kek selepas berhenti kerja Mac lalu.

Dalam pada itu, Huda turut berterima kasih kepada netizen yang banyak menitipkan doa dan kata-kata semangat selepas dia berkongsi beberapa video pilu di laman TikTok.

“Saya ucapkan terima kasih banyak-banyak atas doa dan semangat daripada sahabat semua. Allah saja mampu balas jasa baik anda semua.

“Saya tak mampu nak balas setiap seorang, saya cuma nak ucapkan terima kasih juga kerana mendoakan arw4h mak saya,” ujarnya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: mstar

Be the first to comment on "Suk4r nak percaya… Anak kesunyian, seb4k kenang ibu pergi selepas 17 tahun der1ta mas4lah inj4p j4ntung – “Keadaan dah berubah”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*