[Vide0] “Part ‘how young are you’ Tu Paling Win” – Gelagat Budak Vietnam Fasih Bahasa Kelantan

Bahasa menunjukkan bangsa seseorang, seseorang boleh dikenali dengan bahasa yang dituturkan. Selalunya bila kita berbicara menggunakan bahasa melayu, orang akan dapat meneka bahwa kita orang islam dan melayu.

Begitulah kita mengkategorikan setiap manusia di bumi ini. Tetapi jika ada orang yang boleh berbahasa melayu dan siap ada slanga lagi itu termasuk dalam kategori apa pula yer.

Terkini, sebuah video yang dimuatnaik di laman sosial mendapat perhatian netizen apabila seorang gadis muda yang menetap di negara vietnam tetapi fasih berbahasa melayu dan siap ada slanga lagi iaitu slanga Kl dan juga Kelantan.

Gadis tersebut yang dikenali sebagai Lily ialah penjual pelbagai barangan sebagai cenderahati kepada para pelancong. Lily belajar bahasa melayu dari pelancong yang banyak melancong ke negara vietnam dan lily mengambil peluang itu untuk belajar bahasa melayu supaya memudahkan dirinya mendekati pelancong dari malaysia.

Video:

@syah_badboy

How young are you 😁

♬ original sound – syah_badboy – syah_badboy

@syah_badboy

Belajar bahasa tepi jalan…

♬ original sound – syah_badboy – syah_badboy

Tidak kekok berbahasa melayu, Lily sering kali dilihat ramah sambil bersembang dengan pelancong dari malaysia dan menyebabkan dirinya dikenali dalam kalangan pelancong yang ingin melancong ke sana. Orang malaysia sibuk berbahasa inggeris sedangkan orang luar belajar bahasa kebangsaan kita.

Komen Netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Tiktok, keramatviral

Be the first to comment on "[Vide0] “Part ‘how young are you’ Tu Paling Win” – Gelagat Budak Vietnam Fasih Bahasa Kelantan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*