Posmen t4kut ul4r ‘bermas4lah’ kena bertugas red4h sem4k s4mun – “Tak sangka masih ada surat dihantar kepada penghuninya”

Walaupun nampak mudah, setiap pekerjaan ada cab4ran dan dvgaannya termasuklah tugas seorang posmen.

Berdepan detik cem4s dikej4r anjing menjadi perkara biasa buat seorang pemuda kerana baginya ada situasi yang lebih menc4bar ketika bertugas menghantar surat.

Menerusi satu video, posmen ini menunggang motosikal mengharungi sem4k s4mun yang kelihatan agak menyer4mkan walaupun di siang hari.

Berkhidmat sebagai posmen selama lima tahun.

Pemuda berkenaan, Fariq Nur Azad Md Sidek berkata, dia mula berkhidmat sebagai posmen di kawasan Mentakab, Pahang sejak lima tahun lalu.

Posmen berusia 30 tahun itu mengakui sem4k-s4mun merupakan laluan paling menc4bar baginya ketika bertugas sebagaimana yang dirakamnya menerusi video di aplikasi TikTok.

“Kena serg4h atau dikejar anjing tu perkara biasa bagi saya. Tapi paling menc4bar sepanjang saya berkhidmat sebagai posmen adalah melalui kawasan sem4k-s4mun.

“Tak pernah terfikir jalan yang dipenuhi sem4k s4mun tu masih ada rumah yang berpenghuni dan masih ada surat untuk dihantar kepada penghuninya,” katanya kepada mStar.

Video:

@fariq.azad

Demi sepucuk surat..semak samun pon kita redah🤭#jarang❌padu #fyp #fypシ #foryoupage #postman #posmalaysia #posmel #MalaysiaDiHatiku

♬ original sound – fariq nur azad – fariq nur azad

Mengenai video yang dirakamnya, pemuda yang lebih mesra disapa Payed ini berkata, dia pernah melalui kawasan tersebut sebelum ini, tetapi kali terakhir pergi ke situ lebih dua tahun lalu.

“Sebelum ini saya ditukarkan untuk hantar surat ke kawasan lain selama dua tahun sebelum kembali ke kawasan ini. Dulu jalannya elok saja, clear tak ada sem4k s4mun pun.

“Bila saya datang hari tu memang terkejvt sebab dah jauh berubah. Jalan terpencil dengan sem4k s4mun ni saya ris4u ada ular melintas, nak minta tolong mana ada orang dengar.

Makcik tu pernah tanya saya dah kahwin ke belum, sebab nak jodohkan dengan anak perempuan dia, katanya ada tiga anak d4ra.

FARIQ NUR AZAD

“Kalau anjing datang boleh juga saya serg4h, kalau ul4r depan mata memang saya berhentikan motor tunggu ia melintas beri laluan. Surat tetap kena hantar.

“Dvri pokok semalu hinggap kat seluar atau kasut selepas lalu sem4k s4mun tu saya okay lagi, tapi kalau ada ul4r kat motor memang saya lompat dulu,” ujarnya secara berseloroh.

posmen redah semak 2

Fariq bertugas dengan amanah dan tanggungjawab.

Walau bagaimanapun, anak kelahiran Temerloh ini tetap menyahut cab4ran berdepan anjing li4r dan laluan sem4k s4mun demi amanah dan tugas yang dipertanggungjawab kepadanya.

Dalam pada itu, Fariq turut berkongsi pengalaman manis berdepan dengan penduduk-penduduk kampung yang begitu ramah dan baik hati.

posmen redah semak 3

Fariq terharu apabila dihargai penduduk kampung.

“Ada seorang pakcik ni walaupun tak ada surat untuk dia, dia akan ajak saya singgah untuk minum air. Malah ada tuan rumah siap ajak makan tengah hari.

“Rasa dihargai, tapi tugas tetap tugas. Paling tak dapat dilupakan seorang makcik ni yang selalu terima surat biasa, pos laju termasuk surat berdaftar.

“Makcik tu pernah tanya saya dah kahwin ke belum, sebab nak jodohkan dengan anak perempuan dia, katanya ada tiga anak d4ra. Saya cuma gelak-gelak dan anggap makcik tu bergurau sebab dia memang peramah,” kata Fariq yang masih bujang.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Posmen t4kut ul4r ‘bermas4lah’ kena bertugas red4h sem4k s4mun – “Tak sangka masih ada surat dihantar kepada penghuninya”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*