Pemuda ini ‘tew4s’ dengan pertanyaan di TikTok, mengaku sering selvk poket seluar bukan sebab style tapi kerana sembunyi ‘tang4n lemb1k’

Sering menyelvk tangan kanannya ke dalam poket seluar atau jaket pada setiap perkongsian di TikTok mahupun Instagram, mungkin ramai yang menganggap ia adalah ‘style’ pemuda ini semata-mata.

“Abang ni asyik tangan masuk poket ja,” demikian komen salah seorang pengikutnya di TikTok.

Namun menurut Muhammad Farhan Mohd Nazli, tindakan itu sebenarnya mempunyai kaitan dengan satu peristiwa hitam yang menimp4nya hampir dua tahun lalu.

Tangan Muhammad Farhan mengalami keros4kan s4raf akib4t kemal4ngan yang berlaku hampir dua tahun lalu.

Terpanggil untuk menjawab persoalan yang bermain di fikiran pengikutnya sekali gus mervngkai ‘sebab’ di sebalik tabiatnya sering menyelvk tangan dalam poket, pemuda ini membuat penjelasan ringkas menerusi satu perkongsian video di TikTok.

Tanpa disangka, video tersebut meraih lebih 1.1 juta jumlah tontonan malah ia turut dibanjiri dengan ribuan komen netizen yang memberikan kata-kata semangat buat dirinya.

Menurut Muhammad Farhan, dia terlib4t dengan satu kemal4ngan jalan raya pada Disember 2019 yang mana ins1den itu mengubah hampir keseluruhan hidupnya.

“Ketika itu saya nak isi minyak petrol. Nak dijadikan cerita, motosikal saya tiba-tiba m4ti mengejvt dekat tengah jalan. Masa itulah, sebuah kereta dari arah bertentangan tak sempat tekan brek dan merempvh saya.

“Saya tercamp4k dan tak sedarkan diri. Dua hari selepas kemal4ngan, barulah saya sedar. Doktor beritahu s4raf pada tangan kanan saya ros4k sebab terh3ntak dengan kuat. Selain itu, bahu kanan juga terhentak dan tel1nga kiri terk0yak.

Video:

@paan.terr

Balas kepada @lambaro_ciao #fypシ #esekelii

♬ Tum Hi Ho – Arijit Singh

“Disebabkan keced3raan serius melibatkan s4raf, lebih dari setahun tangan kanan saya tak boleh bergerak langsung. Jadi lemb1k dan lem4h. Selepas jalani pembed4han, barulah boleh gerak sikit,” ujar pemuda berusia 20 tahun ini.

Pelajar Maahad Tahfiz Al-Quran Derga ini berkata, dia ‘berkvrung’ di rumah selama hampir lapan bulan kerana dih4mbat rasa kurang keyakinan diri dan m4lu untuk berdepan dengan orang ramai.

“Memang rasa ‘d0wn’ sangat sebab kita masih muda, belajar pun belum habis… fikir tentang masa depan dan sebagainya lebih-lebih lagi saya anak sulung.

tangan kanan 3

Muhammad Farhan sering menyembunyikan tangan kanannya dalam poket.

“Namun mak, ayah dan kawan-kawan banyak bagi kata-kata semangat. Lama-lama saya boleh terima apa yang ditakdirkan. Mungkin saya rasa apa yang berlaku ni sangat tervk, tapi saya fikir, masih ramai lagi yang hebat dugaannya.

“Saya jadikan penyanyi muda, Zubir Khan, yang kvdung tangan kanannya sebagai idola untuk terus bangkit. Dalam masa yang sama, sesi kaunseling serta fisi0terapi di h0spital juga banyak membantu. Pakar di sana bagi motivasi, ‘train’ bagaimana untuk gunakan tangan kiri dan macam-macam lagi,” ujarnya yang berasal dari Sik, Kedah.

Memang rasa ‘d0wn’ sangat sebab kita masih muda, belajar pun belum habis… fikir tentang masa depan dan sebagainya lebih-lebih lagi saya anak sulung.

MUHAMMAD FARHAN MOHD NAZLI

Anak sulung daripada tiga adik beradik ini berkata, dia baru sahaja membuka akaun TikTok kira-kira sebulan lalu untuk menyebarkan perkara positif berunsurkan motivasi dan kerohanian buat pengikutnya dan anak muda lain.

“Kawan-kawan yang cadangkan buka TikTok. Saya pun mula-mula yakin tak yakin saja tapi fikir apa salahnya saya mencuba. Tak sangka, daripada ratusan followers di TikTok, kini dah naik hingga 13,000 followers.

tangan kanan 2

Muhammad Farhan (kiri) merupakan pelajar Maahad Tahfiz Al-Quran Derga.

“Memang saya sendiri tak jangka. Ramai yang komen dan DM kongsi pengalaman dan beri kata-kata semangat. Nak cerita pasal f0bia, memang f0bia sangat. Tapi sampai bila? Saya pegang kata-kata ayah ‘kalau j4tuh kerana manusia, bangkitlah kerana Allah’.

“InsyaAllah, saya rancang nak jadikan content TikTok ini ke arah positif, beri motivasi kepada orang lain khususnya yang sen4sib dengan saya. Ingatlah, apa jua dugaan Allah beri, kita sebagai hambanya perlu terima dengan reda,” ujarnya lagi.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Pemuda ini ‘tew4s’ dengan pertanyaan di TikTok, mengaku sering selvk poket seluar bukan sebab style tapi kerana sembunyi ‘tang4n lemb1k’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*