Nampak ceria, penjual chicken chop sebenarnya r1ndu keluarga! Umur 14 tahun dah merantau cari rezeki demi ‘beri laluan’ adik beradik bersekolah

DI mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Tiada apa yang must4hil untuk mendapat sesuatu, asalkan seseorang itu ingin berusaha seperti dibuktikan seorang pemuda yang s4nggup berpanas berniaga di tepi jalan semata-mata untuk mendapat rezeki yang halal.

Pemuda berkenaan berkongsi video memaparkan dia sedang memegang papan tanda yang tertulis ‘Chicken Chop RM10’ di tepi jalan.

Video tersebut setakat ini meraih hampir 580,000 tontonan di aplikasi TikTok.

Firdaus berniaga dari pvkul2 petang hingga jam 10 malam.

Bercerita kepada mStar, Muhd Firdaus Kamarudin, 21, berkata dia mula menjual ‘chicken chop’ sejak April lalu.

Segala persiapan jualan dilakukan dengan bantuan keluarga angkatnya.

“Saya mula berniaga chicken chop bulan April tahun ini di kawasan Kota Permai, Bukit Mertajam. Saya berniaga setiap hari dari pvkul 2 petang sehingga jam 10 malam.

“Kadang-kadang je saya akan cuti pada Rabu. Saya buat ni semua sendiri tapi ada juga keluarga angkat bantu.

“Memang tak sangka, waktu mula-mula berniaga dapat sambutan orang ramai, tapi lama kelamaan sales kvrang dan memang rasa nak pvtus asa. Tetapi saya percaya bahawa rezeki Allah itu luas.

“Pendapatan dalam sehari memang tak menentu, kadang-kadang dalam RM70 dan ada hari boleh dapat lebih,” katanya yang kini menetap bersama keluarga angkatnya di Taman Sejahtera Alma di Bukit Mertajam, Penang.

Video:

@achikkamal

Mai singgah dulu bang kak😊 #chickenchop #mencarikeredhaannya #mencarirezekihalal #mencarisesuapnasi #fyp #fypシ #fypシ゚viral

♬ original sound – Liton Biswas

Menurut anak ketiga daripada sembilan beradik ini, dia mengambil keputusan untuk berhenti sekolah ketika usianya 13 tahun demi meringankan beb4n keluarga mencari rezeki.

Dia kini sudah lima tahun menetap di Pulau Pinang dan sebelum ini pernah bekerja di sebuah kilang selama tiga tahun tetapi terp4ksa berhenti kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Walaupun bapanya, Kamarudin Hadran, 47, bekerja di sebuah bengkel di Dungun, dia dan adik beradik yang lain terp4ksa bekerja ker4s untuk membantu menampung perbelanjaan mereka sekeluarga.

“Sebelum ni saya ada juga jual baju bundle, tapi sekarang ni dah tak sempat sebab balik lewat dan b4dan pun letih.

“Saya sekolah sampai UPSR je, sebab nak bagi peluang pada adik beradik lain untuk bersekolah. Walaupun bukan disuruh oleh ibu bapa, memang saya sendiri nak cari rezeki untuk bantu keluarga.

Memang per1t sangat hidup berjauhan tanpa mak dan ayah di sisi, inikan lagi di negeri orang.

MUHD FIRDAUS KAMARUDDIN

“Umur 14 tahun saya dah minta izin mereka untuk keluar mencari rezeki di negeri lain. Dah lima tahun saya merantau di Pulau Pinang dan tinggal dengan keluarga angkat… macam-macam kerja saya dah buat.

“Waktu tak ada apa-apa dulu, merekalah yang jaga saya. Mereka bagi saya tempat tinggal dan kalau tak ada duit, keluarga angkat ada hulurkan sedikit wang.

“Sekarang saya jual chicken chop di tepi jalan sebagai sumber pendapatan dan kalau ada rezeki lebih, saya hulurkan RM500 atau RM700 kepada keluarga di kampung.

“Jika ada yang berminat, saya ada buat penghantaran di sekitar kawasan Kulim dan Bukit Mertajam,” ujarnya yang mesra disapa Firdaus.

Menurut Firdaus yang kini hampir setahun tidak pulang ke kampung, dia amat rindukan keluarganya yang menetap di Kampung Wau, Dungun, Terengganu.

Tambahnya lagi, suk4r untuk menggambarkan kep3ritan hidup tanpa kehadiran ibu bapa di sisi tetapi dia terp4ksa cek4l dan merantau demi mencari rezeki.

“Nak dekat setahun dah saya tak balik Terengganu jumpa mereka semua, kalau diberi peluang balik sehari pun jadilah.

fsf

Dia pernah menjual baju bundle namun tidak mampu untuk melakukannya lagi kerana kerap pulang lewat dari berniaga.

“Memang per1t sangat hidup berjauhan tanpa mak dan ayah di sisi, inikan lagi di negeri orang.

“Pada saya, buatlah kerja apa pun, yang penting ia mendatangkan rezeki yang halal. Jangan sesekali mervngut dan m4lu atas kerja yang kamu buat sekarang,” katanya.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Nampak ceria, penjual chicken chop sebenarnya r1ndu keluarga! Umur 14 tahun dah merantau cari rezeki demi ‘beri laluan’ adik beradik bersekolah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*