“The best teacher” – [Vide0] Seb4k! Guru Cipta ‘Alat’ Bantu Murid Mas4lah Penglih4tan Berlari

Guru adalah seorang insan yang wajar kita hargai, selepas kedua ibu bapa kita sendiri. Di samping mengajarkan ilmu di sekolah, dalam masa yang sama mereka turut mengajarkan perihal kehidupan sama seperti ibu bapa kita sendiri.

Setiap guru juga mahu lakukan yang terbaik untuk anak-anak murid mereka, dan seperti kisah seorang guru ini memang layak mendapat pujian ramai.

Cipta alat untuk anak murid mas4lah penglihatan

Sejak beberapa hari lalu, seorang cikgu menjadi perhatian ramai apabila tindakannya membantu murid kurang up4ya di sekolahnya membuka mata ramai.

Guru yang dikenali sebagai Cikgu Azam itu ada berkongsikan video di mana dia membantu anak muridnya bernama Alisya yang mempunyai masalah penglihatan untuk cuba berlari.

Namun apa yang menariknya, alat yang digunakan Alisya itu sebenarnya telah direka dan dicipta oleh Cikgu Azam sendiri. Beliau mended4hkan bahawa alat tersebut, dihasilkan daripada paip PVC yang mana ia nya sangat ringan untuk digunakan.

Video:

@cguazam

Ramai tanya ttg versi awal.Sebijik mcm trolley pasaraya 😂.Tapi Alisya waktu ni gembira sgt sebab 1st time lari xperlu pegang bahu cikgu @ guna tali.

♬ original sound – K H A I – K H A I

Pernah sertai larian amal

Namun sebelum itu, guru yang bertugas di Sekolah Kebangsaan Klang itu ada memuat naik posting yang menunjukkan dia membawa anak muridnya itu menyertai satu larian amal.

Di dalam video tersebut, terlihat Cikgu Azam akan sentiasa berada di bahagian belakang untuk mengemudi arah dan memantau anak muridnya itu. Manakala Alisya akan memegang pada bahagian pemegang tersebut sambil berlari.

Lebih manis, apabila inovasinya itu membenarkan mereka untuk menghabiskan larian berjarak sejauh 5 kilometer itu tanpa sebarang masalah.

Perkongsian video yang menyentuh hati ramai itu telah meraih, sebanyak lebih dari 520k tontonan di akaun TikTok Cikgu Azam.

Video:

@cguazam

This is my inovation project.Special to assist my blind student for their running.. 😁😁😁 Berjaya habiskan 5km last year.Bangga cikgu

♬ original sound – HRC IWAN🇮🇩 – IWAN🇮🇩

“Terima kasih jadi pembimbing yg terlalu ikhlas”

Di ruangan komen, tindakan dan inisiatif oleh Cikgu Azam untuk membantu muridnya telah membuatkan rata-rata netizen menjadi seb4k. Ramai yang menyifatkan, bahawa apa yang dilakukan oleh beliau perlu diberikan pengiktirafan.

Besar betul usaha dan peng0rbanan dilakukan oleh Cikgu Azam menolong anak muridnya itu. Kasih seoang guru ini memang besar, sebab mereka ni pun adalah golongan yang mahukan kita berjaya sama seperti keluarga kita sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment on "“The best teacher” – [Vide0] Seb4k! Guru Cipta ‘Alat’ Bantu Murid Mas4lah Penglih4tan Berlari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*