“Saya kasi an4klah” – [Vide0] Hanya Ada RM 2, Warga Emas Tetap Bagi Duit T0long G4dis Beli Minyak Motor

Kita semua sed4r sejak w4bak p4ndem1k ni melanda dunia, makin ramai yang kehilangan m4ta pencarian. Ada yang diberh3ntikan kerja, ada yang terp4ksa menutup perniagaan mereka sebab tiada yang berbelanja.

Selain tu juga, ramai warga emas yang turut kelihatan masih mencari rezeki semata-mata untuk meneruskan kelangsungan hidup mereka. Walaupun kebanyakan dari mereka hidup dalam keadaan svsah, namun ramai daripada mereka mempunyai keperibadian yang perlu kita contohi.

Kerja penjaga lori.. Ada m4salah pendeng4ran

Dalam satu perkongsian yang menjadi perhatian baru-baru ini, viral tindakan seorang warga emas ini yang boleh mengajar kita erti bahawa rezeki tak pernah s4lah alamat.

Menerusi posting yang dimuat naik oleh @fitry.care, menunjukkan situasi di mana gadis ini ketika itu membuat khidmat delivery di sekitar daerah Bentol di Tawau, Sabah. Namun secara tiba-tiba, motosikal dinaiki m4ti sebab kehabisan minyak lalu bertemu dengan seorang pakcik.

Pakcik tersebut yang bekerja sebagai penjaga lori, menanyakan kepada Fitry mengenai keadaan motosikalnya lalu memberitahu apa terjadi. Namun warga emas itu memberitahu bahawa dia kvrang dengar penjelasan Fitry, sebelum memakai alat pendengarannya.

 

Video:

@fitry.care

Walaupun duit beliau tinggal Rm 2 ,beliau masi mau membantu saya 🥺#tawau #peduli #sabah

♬ bunyi asal – Fitry.care – Fitry.care

Ada RM 2 untuk beli kuih.. Bagi untuk beli minyak

Beberapa ketika kemudian, Fitry yang terlvpa untuk bawa duit meminta pertolongan lelaki tersebut untuk meminjamkan RM 2 kepadanya. Tanpa berfikir panjang, dia terus periksa poketnya dan mengeluarkan wang tersebut.

Namun tanpa disangka, nilai RM 2 tu sajalah yang dimiliki olehnya tapi tetap berikannya kepada gadis tersebut. Menurut pakcik itu, duit tersebut untuk membeli kuih tapi dia tetap beri untuk Fitry beli minyak.

Selepas itu, gadis berkenaan berjumpa kembali pakcik tersebut dan membalas jasanya dengan memberi wang yang berlipat ganda dari apa diberinya pada awal tadi. Terus senyum pakcik tu.

Posting menyentuh h4ti tersebut, sehingga kini telah meraih lebih dari 480k tontonan di TikTok.

“Klau dh kata sifat seorang ayah dia xkan berkira”

Menjengah ke ruangan komen, nyata situasi dikongsikan itu mengundang rasa seb4k pada rata-rata netizen yang melihat. Di samping itu juga, ramai yang menganggap tindakan pakcik tersebut betul seperti seorang ayah yang tak nak anaknya kesusahan.

Komen netizen:

 

Ahhh sedihnya tengok.. Semoga urusan pakcik ni sentiasa dipermudahkan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment on "“Saya kasi an4klah” – [Vide0] Hanya Ada RM 2, Warga Emas Tetap Bagi Duit T0long G4dis Beli Minyak Motor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*