“Makcik ingat nak naik Grab je” – Lokasi PPV ditukar, warga emas terk3jut ‘pemuda baik hati’ muncul sekali lagi tepat pada masa hulur bantuan

SEORANG peniaga warga emas yang sebelum ini sed1h kerana masih belum menerima v4ks1n C0vldl9 akhirnya menerima svntikan d0s pertama awal bulan ini.

Kisah peniaga kuih itu, Andi Indah Muhd Bakri, 69, menjadi tvlar selepas luahannya didengari seorang pelanggannya yang berusaha membantu bagi mendapatkan janji temu v4ksin.

Bermula dengan inisitatifnya itu, menerusi kerjasama pelbagai pihak, Makcik Indah turut dib4ntu dari segi pengangkutan dari rumah ke pusat pemberian v4ksin (PPV) pada hari janji temu.

Kisah Makcik Indah, warga emas yang akhirnya menerima v4ks1n C0vldl9 dilaporkan mStar.

Setelah tiga minggu, pemuda yang pernah membantu Makcik Indah sekali lagi tampil menghulurkan b4ntuan kepada warga emas itu untuk menerima svntikan d0s kedua v4ks1n.

Pemuda berkenaan, Mustaqim Hud memberitahu, janji temu d0s kedua v4ks1n bagi warga emas yang berniaga dekat Kapar di Klang, Selangor, itu adalah pada Rabu.

Rakannya, Siti Fatimah Samsuri, 23, yang merupakan petugas di PPV dan turut membantu Makcik Indah mendapatkan d0s pertama telah bertindak memaklumkannya mengenai tarikh janji temu bagi d0s kedua.

“Bagaimanapun, lokasi janji temu d0s kedua untuk Makcik Indah telah bertukar disebabkan PPV yang dihadirinya untuk d0s pertama sebelum ini telah menamatkan operasi.

“Saya difahamkan sukarelawan NGO bagi urusan pengangkutan tidak lagi bertugas di PPV tersebut,” katanya kepada mStar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Susulan itu, pemuda berusia 22 tahun itu menyuarakan kebimb4ngannya mengenai kemudahan pengangkutan untuk warga emas tersebut ke lokasi baharu di PPV KPJ Klang di Bandar Baru Klang.

“Kebetulan saya free, jadi saya maklumkan kepada Fatimah untuk memberitahu Makcik Indah yang kemudahan pengangkutan pergi dan balik ke PPV disediakan,” ujar anak bongsu daripada tiga beradik itu.

Menurut peniaga kambing itu, hatinya terdetik untuk membantu warga emas itu sekali lagi atas rasa tanggungjawab.

makcik indah dos kedua vaksin 5

Makcik Indah (kiri) bersama cucu di PPV selepas menerima d0s pertama v4ks1n.

“Dulu saya tolong dapatkan tarikh janji temu d0s pertama makcik tu. Saya rasa bertanggungjawab untuk bantu selesaikan urusan d0s kedua, rasa bers4lah kalau tak bantu selesaikan.

“Saya percaya kita perlu memudahkan urusan orang lain dalam apa jua keadaan, dan suatu hari nanti insyaAllah urusan kita juga akan dipermudahkan.

Saya percaya kita perlu memudahkan urusan orang lain dalam apa jua keadaan, dan suatu hari nanti insyaAllah urusan kita juga akan dipermudahkan.

MUSTAQIM

“Terima kasih kepada Makcik Indah dan cucu dia, Izwan yang banyak memberikan kerjasama yang mempermudahkan usaha saya untuk membantu.

“Saya kagum dengan makcik sebagai warga emas masih tahu kepentingan mengambil v4ks1n ketika p4ndem1k. Terima kasih juga kepada Fatimah dan sesiapa saja yang turut membantu Makcik Indah,” katanya.

makcik indah dos kedua vaksin 6

Mustaqim membantu atas rasa tanggungjawab.

Sementara itu, warga emas yang turut menjual nasi lemak itu mengucapkan kesyukurannya kerana menerima d0s kedua v4ks1n.

“Alhamdulillah, sebelum ini makcik tunggu tarikh (janji temu) v4ks1n dan dah dapat (d0s pertama). Sekarang makcik sudah dapat d0s kedua, syukur,” katanya yang berniaga di seberang jalan berdekatan Sekolah Kebangsaan (SK) Sementa di Klang.

makcik indah dos kedua vaksin 8

Foto kiri Indah di PPV KPJ Klang, foto kanan Indah selepas menerima d0s kedua.

Indah yang mengh1dap peny4kit lvtut dan ped1h ulu h4ti itu juga tidak menyangka urusan pengangkutannya ke PPV bersama seorang cucu lelaki berusia 15 tahun dipermudahkan.

“Makcik ingat nak naik Grab je dengan cucu ambil v4ks1n. Tapi ada pihak yang sudi bantu hantar makcik pergi dan balik.

“Terkejut bila dia (Mustaqim) tolong hantarkan… makcik berterima kasih kepada semua yang membantu. Alhamdulillah, makcik gembira sangat,” katanya dengan nada teruja.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "“Makcik ingat nak naik Grab je” – Lokasi PPV ditukar, warga emas terk3jut ‘pemuda baik hati’ muncul sekali lagi tepat pada masa hulur bantuan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*