“Saya dah t4k kisah” – Pemuda ini cek4l jadi runner selepas k4ki dip0tong, kini kej4r impian sebagai pemain bola sepak

Setiap insan tak terl3pas menerima uji4n dalam kehidupan mereka.

Begitu juga dengan jejaka ini yang kehil4ngan k4ki kanannya dalam satu kejadian kem4langan kira-kira empat tahun lalu.

Menurut Daniel Ashraf Roslan, 23, ujian itu cukup per1t buatnya, namun dia red4 dengan t4kdir dan menerima segala ketentuan dengan h4ti terbuka.

Daniel terlibat dalam kem4langan jalan raya ketika berusia 18 tahun.

“Saya kemal4ngan pada tahun 2017, pada waktu itu saya berumur 18 tahun. Ia berlaku ketika saya dalam perjalanan untuk jumpa kawan.

“Berlaku perl4nggaran antara motosikal saya dan sebuah lagi motosikal sebelum saya dis3ret sebuah kereta dari bahagian belakang.

“Kaki saya hancvr, kemudian terkena j4ngk1tan kum4n sehingga k4ki kanan dari bahagian bawah lvtut terp4ksa dip0tong,” imbasnya kepada mStar.

Menurut Daniel, dia cukup sed1h ketika menerima perkhabaran mengenai keadaan k4kinya pada waktu itu.

Namun kata Daniel, tiada apa yang boleh dilakukan dan dia perlu menerima ketentuan t4kdir sebelum menyesuaikan hidup dengan keadaan itu.

Video:

@danialasraf55

Awak okay ke ?🤨 #kakipalsu #fypシ゚viral #fypシ

♬ original sound – M.Cairel_Khusyairie – M.Cairel_Khusyairie

“Mula-mula dapat tahu k4ki saya kena p0tong, memang saya sed1h. Tapi saya fikir balik, men4ngis air m4ta d4rah pun tak boleh nak ubah apa yang berlaku.

“Pada waktu itu saya rasa tak boleh nak terima keadaan diri. Tapi sekarang saya dah boleh terima.

“Saya mula pakai k4ki p4lsu pada tahun 2019. Masa awal-awal rasa agak j4nggal, rasa s4kit. Tapi bila dah berpuluh bulan saya pakai, saya dah rasa selesa,” ujarnya yang menetap di Masjid Tanah, Melaka.

Saya hil4ng keyakinan diri selepas dip0tong k4ki. Tapi lama kelamaan saya dah tak kisah.

DANIEL

Kata Daniel, kekvrangan pada diri tak pernah menjadi pengh4lang untuk dia menjalani kehidupan seperti biasa.

Tambahnya, sudah lebih dua tahun dia bekerja sebagai runner penghantar makanan dan langsung tak berhadapan mas4lah untuk menunggang motosikal.

Selain itu, minat Daniel terhadap sukan juga tidak terkvbur, sebaliknya dia menapak satu anak tangga apabila mula menjadi atlet Paralimpik untuk sukan bola sepak bagi negeri Melaka.

“Saya hil4ng keyakinan diri selepas dip0tong k4ki. Tapi lama kelamaan saya dah tak kisah. Saya fikir, tak semua manusia boleh terima kita. Dah lebih dua tahun juga saya bekerja sebagai runner penghantar makanan.

daniel2

Minat Daniel terhadap sukan bola sepak tak pernah lvntur biarpun dia kini terp4ksa menggunakan k4ki p4lsu.

“Selain itu, saya juga ada masuk acara sukan. Saya memang minat sukan sejak kecil lagi. Sekarang saya main bola sepak untuk Melaka. Saya baru saja join mereka dalam setahun lebih,” ujar anak bongsu daripada empat beradik itu.

Dalam pada itu, Daniel turut berterima kasih apabila ramai netizen memberi sokongan terhadap video yang dikongsinya di TikTok.

Kata Daniel, dia sekadar berkongsi kisah hidup untuk memberi mesej kepada masyarakat mengenai kekuatan semangat dirinya biarpun kini terp4ksa berg4ntung dengan k4ki p4lsu.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "“Saya dah t4k kisah” – Pemuda ini cek4l jadi runner selepas k4ki dip0tong, kini kej4r impian sebagai pemain bola sepak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*