Kejadian pel1k burung asyik kerumun pus4ra bapa terjawab! Penjaga kvbur ded4h satu r4hsia yang ahli keluarga arw4h tak pernah tahu

Seorang anak digemp4rkan dengan sekumpulan burung merpati yang berada di sekitar kvbur bapanya setiap hari.

Siapa sangka semasa h4yat, arw4h bapanya sering memberi makanan kepada burung-burung setiap kali menjejakkan kaki ke tanah perkvburan.

Siti Farzana Syaiffulhisham berkata, bapanya Syaiffulhisham Abdillah yang mengh1dap k4nser usvs besar (kolon) men1nggal dvnia pada usia 54 tahun, 2 Syawal lalu.

Sekumpulan burung di sekitar kubur bapa Zanna.

Gadis berusia 22 tahun itu memberitahu, bapanya dulu sering ke Tanah Perkvburan Islam Semariang di Kuching, Sarawak untuk melawat pus4ra datuknya (bapa arwah).

“Ayah cukup rapat dengan atuk. Hampir setiap Jumaat, ayah tak pernah miss ziarah kvbur atuk. Biasanya kami akan temankan ayah.

“Setiap kali datang ke kvbur juga, ayah akan bawa ambuk ayam iaitu sejenis makanan untuk diberikan kepada burung-burung di sekitar kvbur,” katanya kepada mStar, sambil menambah datuknya men1nggal dvnia pada usia 78 tahun kerana peny4kit p4ru-p4ru berlvbang.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Lebih mesra disapa Zanna, katanya, banyak burung merpati berterbangan di kawasan sekitar, namun jumlahnya bertambah selepas bapanya men1nggal dvnia.

“Saya hairan kenapa semakin banyak burung selepas ayah men1nggal dvnia, dan kebanyakannya berada di sekitar kvbur ayah.

“Bila tengok keadaan tu, tak tahu nak kata apa. Saya terh4ru dan rasa nak men4ngis. Teringat bila ayah nak bagi makanan kat burung, rasa sed1h,” ujarnya yang berasal dari Kuching.

burung di kubur ayah 3

Zana menyambung rutin arw4h bapanya memberi makanan kepada burung-burung.

Menurut anak sulung daripada lima beradik itu, mereka sekeluarga dikejvtkan dengan satu berita yang diketahui hanya selepas bapanya men1nggal dvnia.

“Penjaga kvbur kata ayah hari-hari ziarah kvbur atuk bersendirian selepas habis kerja. Ayah tak lupa bagi makanan kat burung-burung.

“Kami terkejvt… ingatkan ayah datang setiap Jumaat je, rupa-rupanya ayah datang dan ziarah kvbur hampir setiap hari,” katanya sambil menambah bapanya merupakan pekerja kuari.

Kami terkejut… ingatkan ayah datang setiap Jumaat je, rupa-rupanya ayah datang dan ziarah kvbur hampir setiap hari

ZANNA

Zanna berkata, dia dan keluarganya kini menyambung rutin bapanya dengan memberikan makanan kepada burung-burung di kvbur.

“Kami menyambung apa yang pernah dilakukan ayah semasa hay4tnya. Pada masa sama, kami juga ziarah kvbur ayah dan kubur atuk,” tambahnya.

burung di kubur ayah 2

Kenangan… Zanna (belakang, kanan) bersama keluarga.

Pelajar Ijazah Sarjana Muda Seni Halus di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam, Selangor itu turut menyifatkan bapanya sebagai peramah, baik hati, penyayang dan pembersih serta rajin mengemas rumah.

“Ayah pernah berpesan supaya sentiasa berbuat baik dengan orang, memaafkan orang walaupun orang tu buat j4hat kat kita,” kata Zanna.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Kejadian pel1k burung asyik kerumun pus4ra bapa terjawab! Penjaga kvbur ded4h satu r4hsia yang ahli keluarga arw4h tak pernah tahu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*