Ramai s3rbu ‘barber shop’ Mustaqim Bahadon, leg4 kembali operasi selepas 4 bulan tutup – “Rambut masing-masing dah macam semak s4mun”

KEBENARAN kerajaan membenarkan beberapa sektor ekonomi kembali beroperasi sejak Isnin lalu melegakan ramai pihak terutamanya mereka yang terbabit dalam perniagaan berkenaan.

Salah seorang pelakon iaitu Mustaqim Bahadon, 35, turut menarik n4fas lega apabila kedai gunting rambut miliknya akhirnya dibenarkan untuk beroperasi semula.

Pemilik Shortea Barbershop ini melu4hkan rasa syukur apabila dapat kembali mencari rezeki selepas hampir empat bulan menutup kedai miliknya yang terletak di Setapak, Kuala Lumpur itu.

“Alhamdulillah kedai dah boleh buka semula selepas berbulan ditutup… saya akui agak terk3san bila kedai kena tutup, iyalah kita semua tak boleh berniaga.

“Walaupun kedai tutup tapi sewa tetap kena bayar. Syukurlah saya ada buat bisnes online, bolehlah tolong cover kos lain. Apabila dah dibenarkan ringan sikit beb4n nak bayar sewa dan gaji staf.

mustaqim 2

Mustaqim hanya benarkan pekerja dan pelanggan yang sudah lengkap dua dos v4ksin.

“Hari pertama dibuka ramai pelanggan yang datang, rambut masing-masing pun dah macam semak s4mun termasuklah rambut saya sendiri,” katanya kepada mStar.

Pada Isnin lalu, kerajaan bersetuju memberikan kemudahan dalam sektor perdagangan dan pengedaran melibatkan 11 jenis aktiviti ekonomi yang akan dibenarkan kembali beroperasi di negeri-negeri Fasa 1 Pelan Pemvlihan Negara (PPN).

SOP kali ini lebih ketat, pelanggan kena tunjuk profil mySejahtera. Alhamdulillah sejak tiga hari lepas memang ramai pelanggan datang.

MUSTAQIM BAHADON

PELAKON

Selain kedai gunting rambut atau salon, perniagaan lain yang dibenarkan operasi antaranya ialah kedai cuci kereta, kedai elektrik dan elektronik, kedai barangan rumah, kedai perabot dan kedai pakaian.

Bagi mengelakkan tercetusnya j4ngkitan C0vldl9, Mustaqim berkata dia hanya membenarkan pekerja yang sudah lengkap div4ksin bagi mengendalikan pelanggan.

mustaqim 3

Mustaqim tidak sabar untuk kembali ke set penggambaran tidak lama lagi.

“Selain pelanggan, kita juga membenarkan staf yang sudah lengkap v4ksin sahaja bekerja… kita ikut saranan kerajaan, jadi dah lengkap d0s baru boleh bekerja.

“SOP kali ini lebih ketat, pelanggan kena tunjuk profil mySejahtera. Alhamdulillah sejak tiga hari lepas memang ramai pelanggan datang.

“Cuma kami tak benarkan mereka datang mengejut kerana nak elakkan mereka berkumpul ramai-ramai dalam kedai. Kita minta mereka daftar dahulu, tunggu dalam kereta, bila tiba giliran barulah kita panggil,” ujarnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Network

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Ramai s3rbu ‘barber shop’ Mustaqim Bahadon, leg4 kembali operasi selepas 4 bulan tutup – “Rambut masing-masing dah macam semak s4mun”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*