“Mendengar Keluhan Rakyat”- PM Jelaskan Isu Keluar Duit Akaun 1 KWSP,Ini Yang PM Nak Beritahu Kepada Semua

Mendengar keluhan rakyat, tetapi kerajaan anggap ia satu perkara yang sukar untuk pertimbangkan keluaran wang akaun 1 untuk caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk meringankan beban rakyat yang ekonominya terkesan ekoran dengan wabak COV1D-19.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akui peka dengan cadangan yang dibuat tetapi ia agak mustahil direalisasikan.

Saya nak beritahu sukar untuk kita menimbangkan perkara berkenaan (benarkan pengeluaran wang akaun 1 KWSP), bukan kerana kerajaan tidak mahu.”

Katanya lagi, beliau sendiri menerima banyak mesej daripada orang ramai merayu agar ianya dijalankan.

“Memang ramai yang teks saya berkata ‘tolonglah Tan Sri, kami susah.’ Sekarang pun tanpa mengeluarkan simpanan itu, kita sudah menyediakan berbilion ringgit bagi membantu rakyat.”

Namun, Tan Sri Muhyiddin Yassin sukar merealisasikannya kerana ia akan memberikan kesan buruk kepada pencarum pada masa akan datang. Lapor Berita Harian

“Jika kerajaan benarkan perkara itu dilaksanakan dengan mengeluarkan segala simpanan KWSP yang masih berbaki, saudara akan hadapi masalah lebih besar pada masa hadapan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-24 Koperasi Sungai Terap/Sungai Raya Muar Berhad di Dewan Sri Permata, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Pasir di sini, hari ini.

Sumber: LM

Artikel Berkaitan Dibawah!!

Kerajaan perlu pertlmbangkan cdangan ramai pihak agar pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan membuat pengeIuaran sehingga RM10,000 secara ‘one-off’ dari akaun 1 masing-masing.

GAMBAR SEKADAR HIASAN

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najlb Tun Razak berkata, kebenaran itu bertujuan untuk membantu rakyat yang terjejjas bagi kegunaan mndes4k.

Najib turut mencadangkan agar perm0honan tersebut boleh dipertlmbangkan dengan syarat pemohon juga tandatangan surat aku janji untuk berjanji mencarum semula pengeluaran ‘one-off’ itu dalam tempoh dua tahun akan datang selepas ekonomi puIih tidak termasuk caruman bulanan biasa.

“Saya nak nasihatkan bahawa dividen KWSP biasanya lebih tinggi berbnding kadar faedah simpanan bank dan simpanan KWSP adalah amat penting untuk usia tua selepas bersara.

“Sebab itu, jangan membuat pengeIuaran KWSP jika tiada kegunaan mendessak,” katanya dalam hantaran di laman Facebook miliknya, hari ini.

Sebelum ini, kerajaan membenarkan pencarum KWSP untuk mengeluarkan simpanan mereka dengan jumlah maksimum RM6,000 dari akaun 2 KWSP menerusi skim i-Lestari.

Dalam pada itu, bekas Menteri Kewangan itu turut menjeIaskan, syarat aku janji yang dicadangkan itu bukan bertujuan mendess4k pencarum membuat bayaran balik.

“Niat saya adalah untuk menggalakkan pencarum melebihkan simpanan usia tua sebab dividen KWSP adalah lebih tinggi.

“Jika tak dapat bayar balik dalam masa dua tahun, tiada penaIti dan KWSP tak boleh buat apa-apa

“Cuma untuk memperingatkan pencarum bahawa simpanan dalam KWSP adalah penting dan akhirnya akan menguntungkan pencarum,” ujarnya.

Berikut antara reaksi daripada orang ramai yang brsetuju dengan cadangan tersebut

 

Hari ini tular di media sosial mengenai kerajaan perlu pertlmbangkan cdangan ramai pihak agar pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan membuat pengeIuaran sehingga 10,000 secara ‘one-off’ dari akaun 1 masing-masing.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najlb Tun Razak berkata semalam, kebenaran itu bertvjuan untuk membantu rakyat yang terjejjas bagi kegunaan mndes4k.

Najib turut mencadangkan agar perm0honan tersebut boleh dipertlmbangkan dengan syarat pemohon juga tandatangan surat aku janji untuk berjanji mencarvm semula pengeluaran ‘one-off’ itu dalam tempoh dua tahun akan datang selepas ekonomi puIih tidak termasuk caruman bulanan biasa.

“Saya nak nasihatkan bahawa dividen KWSP biasanya lebih tinggi berbnding kadar faedah simpanan bank dan simpanan KWSP adalah amat penting untuk usia tua selepas bersara.

“Sebab itu, jangan membuat pengeIuaran KWSP jika tiada kegunaan mendess4k,” katanya dalam hantaran di laman Facebook miliknya, semalam.

Sebelum ini, kerajaan membenarkan pencarum KWSP untuk mengeluarkan simpanan mereka dengan jumlah maksimum 6,000 dari akaun 2 KWSP menerusi skim i-Lestari.

Dalam pada itu, bekas Menteri Kewangan itu turut menjeIaskan, syarat aku janjil yang dicadangkan itu bukan bertujuan mendess4k pencarum membuat bayaran balik.

“Niat saya adalah untuk menggalakkan pencarum melebihkan simpanan usia tua sebab dividen KWSP adalah lebih tinggi.

“Jika tak dapat bayar balik dalam masa dua tahun, tiada penaIti dan KWSP tak boleh buat apa-apa. Cuma untuk memperingatkan pencarum bahawa simpanan dalam KWSP adalah penting dan akhirnya akan menguntungkan pencarum,” ujarnya.

Menerusi pemerhatian admin, selepas ramai yang menyokong cdangan ini, ramai netlzenn mengunakan platf0rm facebook prdana menteri Muhyiddin Yassin serta Tengku Zafrul bagi menyvarakan pendapat mereka.

Antara Komen Dari Netizenn

Smga Tan Sri dapat m’beri kelulvsan utk ahli kwsp ,bg meneruskan pjuangan hidvp di mvsim wbak pyakit yg serba m’cabt ni …Ramai ahli kwsp yg sgt2 b’harap akaun-1 Kwsp dpt di keluar kan secara one off.

Diharap PM dpt mendengar kelvhan rakyat tentang pengeluaran kwsp akaun 1 minima 5k pn jadila 0ne off..byk sedang dihlmpit bban kwangan betul2 terksan..sedikit sebnyak dpt menampvng k0s keperluan dan lain2..gaji pn xbesar mne mcm dlu..ot xde elaun pn xde..mkn gaji pokok je.

Di Harap abah dapat t0long rakyat..pengelvaran kwsp max 10K skali sahaja setiap orang di musim c0vid nie bagi mempertlngkatkan kvaliti hidvp skaligus merancakkan ekon0mi negara ketika ini. Abah tol0ng rakyat, rakyat pasti s0kong abah.

Hrp tengku dan Pm serta pihak kwsp ambil perhatlan atas setiap kelvhan rakyat.. Kami x memlnta utk kluarkn kwsp akaun 1 klu x terksan aklbat pandemlk c0v1d..kami akvr dgn syarat pengelvaran pd usia 55 thn. Tp dlm waktu skrg mmg hidup kami ckup terksan aklbat c0vid 19..sdgkn dlm msa yg sm kami perlu meneruskan kehidvpan.. Byk bnda perlu di byar….hrp sgt tengku..TSMY dan pihak kwsp mncari jln terbaik menvnaikn harapan rakyat ini.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Kini

Sumber : Kosmo/FBMuhyiddinYassin/FBTengkuZafrul/OM

Be the first to comment on "“Mendengar Keluhan Rakyat”- PM Jelaskan Isu Keluar Duit Akaun 1 KWSP,Ini Yang PM Nak Beritahu Kepada Semua"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*