“Al4mi Kel3suan Ment4l” Tak Sangka Ini Keadaan Dr Hisham Sekarang

Memasuki gelombang ketiga Cov1d-19 di Malaysia, sudah semestinya tanggungjawab paling besar terletak di bahu pasukan perub4tan yang kini sedang bertungkus-lumus mer4wat dan membendung penularan v1rus.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang media semalam, tidak menafikan peningkatan kes cov1d-19 ini turut memberi kesan kepadanya dan seluruh pasukannya yang berada di lapangan.

Malam pun tak boleh nak tidur

Malah, Dr Noor Hisham juga hampir tidak dapat tidur kerana mencari jalan penyelesaian terhadap masalah Cov1d-19, sehigga menyebabkan kel3suan.

“Memang (mengalami kel3suan). KP Kesihatan juga terkesan, malam pun tidak boleh tidur kerana mencari jalan penyelesaian terhadap masalah…”

“Kadang-kadang bangun jam 3 atau 4 pagi untuk fikirkan masalah…”

Petugas perlu bijak atur kerja

Namun, beliau berkata apa yang sedang dialami ini adalah cabaran kepada semua barisan petugas hadapan, memerlukan mereka untuk bijak mengatur penggiliran kerja dan memberi masa kepada semua petugas hadapan untuk berehat.

Apa yang lebih meruntun jiwa, beliau memaklumkan terdapat doktor perubatan di Sabah terpaksa mengambil pil tidur disebabkan tek4nan m3ntal berikutan bebanan kerja berlebihan.

949 kakitangan dij4ngkiti wab4k

Setakat ini, seramai 1,045 kakitangan dimobilisasikan di Sabah dalam peperangan menentang penularan j4ngkitan iaitu 667 kakitangan sedia ada di Sabah dan 378 dari Semenanjung.

Bagi perkembangan tahap kesihatan para petugas kesihatan pula, sejak penularan pertama seramai 949 kakitangan dijangkiti wabak berkenaan dengan kebanyakan mereka mendapat jangkitan dalam komuniti. 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Kini

Sumber: mStar/KLM

Be the first to comment on "“Al4mi Kel3suan Ment4l” Tak Sangka Ini Keadaan Dr Hisham Sekarang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*