“Hanya Kerana Sedikit Wang” Lelaki Ini Bagi Gadis Kecil Makan Cili Sehingga Berair Mata..

Islam mengajar penganutnya agar tidak berlaku zalim kepada sesama manusia sama ada secara percakapan atau perbuatan mahupun dari segi harta benda.Setelah melakukan kesalahan dan kez4liman hendaklah segera meminta maaf semasa di dunia lagi agar sentiasa terlepas daripada sebarang d@kwaan mahupun tuntutan semasa di akhirat nanti kerana ketika itu kemaafan dan nilaian harta benda sudah tidak bernilai lagi bagi menebus kez4liman yang dilakukan sewaktu di dunia.

Kadang-kadang, orang sanggup buat apa sahaja untuk mendapatkan duit lebih-lebih lagi dalam keadaan terdesak. Tetapi, ini tidak bermakna kita boleh mengambil kesempatan di atas kesempitan orang lain.

Baru-baru ni, seorang pengguna Facebook telah kongsikan video seorang kanak-kanak perempuan yang sedang mengemis di kaki lima sebelum didatangi oleh seorang lelaki.

Kejadian yang berlaku di salah sebuah negara Timur Tengah ini menunjukkan lelaki tersebut menawarkan kanak-kanak itu sejumlah wang dengan syarat dia perlu makan sebiji cili padi.

Dalam video yang dikongsikan ini, netizen ini tulis di kapsyen, “Sedih melihat orang kaya mempermainkan tangisan orang miskin. Anak ini sanggup tahan s@kit dari pedas cili ni untuk dapatkan wang yang kecil jumlahnya. h1na betul orang kaya ni mainkan tangisan orang miskin dan anak yatim.”

Dalam video dekat bawah ni jugak korang boleh tengok budak ni sampai keluar air mata sebab tahan pedas, tapi orang yang ambil video ni gelak-gelakkan je sebab suka dapat kenakan budak ini.

Netizen turut meluahkan rasa tak puas hati dengan mengatakan tindakan ini sebagai pengh1naan terhadap golongan miskin serta tak berperikemanusiaan.

Orang zalim akan menjadi seorang yang muflis di akhirat kerana setiap amalan solehnya diambil bagi menebus kezaliman yang telah dilakukan dan jika amalan solehnya tidak mencukupi maka setiap amal kejahatan orang yang dizaliminya akan ditimpakan ke atasnya.

Sumber : FB Hassan Mohamed Hussein 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Kini

Sumber: http://www.awatttsyeikhh.com/

Be the first to comment on "“Hanya Kerana Sedikit Wang” Lelaki Ini Bagi Gadis Kecil Makan Cili Sehingga Berair Mata.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*