Kenyataan Ali Puteh Berunsvr F1tn4h,Tapi Ibu Mertua Tuntut Sesuatu Dari Hidayah, Apa Yang Dituntut Oleh Ibu Arw4h Abam Memang Tak Patut

Kemelut antara balu Allahy4rham Abam iaitu Nor Hidayah Mohd Ali dan adik kandung Allahy4rham, Syed Ali Mubarak nampaknya masih belum berakhir. Isu ini menjadi lebih serius selepas kedua-dua membawa k3s ini hingga ke muka pengadilan.

Terbaru, peguam Nor Hidayah menafikan d@kwaan yang pernah dikeluarkan oleh Ali Puteh mengenai isu sam4n tersebut.

Menerusi laporan yang dipetik daripada Harian Metro, peguam yang dilantik oleh Nor Hidayah iaitu Mohamed Ibrahim Mohamad telah menegaskan sekeras-kerasnya bahawa anak guamnnya itu tidak pernah sesekali memfailkan sam4n terhadap ibu mertua, Sabariah Arshad. Sebaliknya, Sabariah dan ahli keluarga yang telah memfailkan sam4n terhadap anak guamnya itu.

Kes ini bermula apabila kami memfailkan satu saman bagi pidak Hidayah terhadap Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan yang dikatakan mengeluar beberapa kenyataan yang menurut Hidayah berunsur fitn4h terhadapnya.

K3s ini telah difailkan sekitar Mei lalu dan baru-baru ini Ali memfailkan satu lagi sam4n terhadap Hidayah. Tindakan sam4n yang dikeluarkan Ali turut bersama ibu, bapa dan kakak. Ini adalah tindakan yang berasingan yang dimulakan oleh kedua-dua belah pihak. Walau bagaimanapun, baru-baru ini ada usaha untuk menggabungkan dua tindakan tersebut.

Sementara itu, Ibrahim menjelaskan bahawa saman yang dikemukakan hanyalah terhadap Ali Puteh sahaja dan langsung tidak melibatkan ahli keluarga yang lain.

Sementara itu, Fadhlina Datuk Siddiq yang memaklumkan kes berkaitan anak dan faraid sama sekali tidak mempunyai kaitan dengan isu sam4n-meny4man sebaliknya hanya mengesahkan sahaja siapa waris yang berhak. Fadhlina turut mengaku ada menyenaraikan nama Sabariah Arshad dalam tuntutan berhubung isu faraid dan hak penjagaan anak.

Kes pertama berkaitan faraid, ia tiada kaitan dengan sam4n-menyaman kerana prosiding faraid untuk mengesahkan waris-waris kepada arwah saja dan kita sudah mengenal pasti waris terbabit.

Keduanya adalah berkaitan hak penjagaan anak yang mana prosiding itu dimulai dengan sam4n kerana memberi ruang keadilan kepada semua pihak untuk hadir ke mahk4mah demi menjaga kebajikan cucu atau anak kepada arw4h.

Jadi, pihak-pihak ini dipastikan hendaklah semuanya datang ke mahkamah bagi menguruskan isu penjagaan anak.

Sementara itu, Fadhlina menasihati orang ramai supaya tidak mengeruhkan lagi keadaan atau menyebarkan perkara yang tidak sahih berhubung perkara ini. Tambahnya lagi, serahkan sahaja kepada pihak mahk4mah untuk membuat keputusan dengan adil dan saksama.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Press

Sumber: Transformasi

Be the first to comment on "Kenyataan Ali Puteh Berunsvr F1tn4h,Tapi Ibu Mertua Tuntut Sesuatu Dari Hidayah, Apa Yang Dituntut Oleh Ibu Arw4h Abam Memang Tak Patut"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*