Mak suruh belanja 2 makcik cleaner makan, anak turutkan saja tanpa banyak bunyi… tak lama kemudian datang rezeki tak pernah dijangka

REZEKI itu datang tanpa diduga, dan setiap amalan sedekah yang diterima Allah SWT pasti akan mendapat balasannya.

Begitulah ‘kuasa sedekah’ yang dialami oleh seorang pemuda selepas membawa ibunya menikm@ti makanan di sebuah medan selera.

“Dua bulan lepas, aku ada bawa mak aku makan kat foodcourt di Cheras. Meja sebelah ada dua makcik cleaner (kot) makan nasi lemak dengan teh.

“Mak aku suruh bayarkan sekali mereka dengan mak aku punya, jumlah RM20. Malam tu dapat job RM2,000,” tulisnya di laman Twitter sehingga diulang kicau lebih 11,000 kali.

Perkongsian Hurairah di laman Twitter meraih perhatian netizen.

Pemuda berkenaan, Muhammad Hurairah Abdul Latiff berkata, kedua-dua wanita yang mungkin bekerja sebagai pekerja pembersihan itu adalah warga emas yang berusia lingkungan 60-an.

Pada sebelah petang hari berkenaan, dia membawa ibunya yang berumur 60 tahun menikm@ti hidangan di medan seleran di Bandar Tun Razak di Cheras.

“Mak saya cakap alang-alang belanja dia, belanjalah makcik-makcik tu sekali. Saya tak cakap apa-apa pun kat makcik-makcik tu, saya bayar je terus dan lepas tu balik.

“Sebelum tu mak siap cakap mana tahu mereka doa adik (panggilan nama) murah rezeki. Tapi memang malam tu juga ada job masuk. Saya mula percaya kalau kita bagi, Tuhan akan bagi lebih,” ujar pemuda berusia 24 tahun itu kepada mStar.

Lebih mesra disapa Hurairah, dia hanya memaklumkan kepada pekerja gerai di kaunter untuk mengira sekali caj hidangan kedua-dua makcik berkenaan ketika membuat pembayaran.

“Saya tak tahu kalau makcik-makcik tu tahu, tapi mungkin pekerja yang jaga kedai makan tu yang beritahu.

“Makcik-makcik tu nampak sihat walafiat. Walau bagaimanapun, saya tak boleh bayangkan kalau umur mak saya macam tu tapi masih lagi kerja,” ujarnya yang menetap di Cheras.

Hurairah menganggap tawaran kerja daripada syarikat tempatan itu sebagai rezeki.

Hanya beberapa jam selepas kejadian di medan selera itu, Hurairah menerima satu tawaran projek membuat video promosi daripada sebuah syarikat pada kira-kira pvkul9 malam.

Tambahnya yang memulakan khidmat membuat video promosi sejak 2015, sebelum ini kebanyakan pelanggannya adalah syarikat dari Ch1na.

 

Duit tu tak semuanya kita punya. Ada bahagian orang lain juga, tak kira siapa

MUHAMMAD HURAIRAH ABDUL LATIFF

“Saya membantu mempromosikan syarikat-syarikat Ch1na untuk pasaran Malaysia. Tapi job RM2,000 itu daripada syarikat tempatan, buat video promosi produk vape.

“Pertama kali dapat jumlah bayaran besar daripada syarikat tempatan. Selalunya ratus-ratus saja. Alhamdulillah, hari tu Tuhan kasi lebih, ” katanya.

Hurairah mengimbas kembali pesanan ibunya.

Hurairah yang merupakan anak bongsu daripada tiga beradik itu turut berkongsi berita gembira tersebut dengan ibunya.

“Saya ada beritahu tentang tawaran job dengan bayaran RM2,000 tu. Mak cakap tengok tu, kalau sedekah mesti Tuhan bagi lebih.

“Apa yang saya boleh kongsikan, duit tu tak semuanya kita punya. Ada bahagian orang lain juga, tak kira siapa. Selain sedekah dekat ibu, boleh sedekah dekat orang-orang yang dalam kesusahan. Tak lupa juga, beri makan dekat kucing jalanan, ” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sinar Viral Press

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Mak suruh belanja 2 makcik cleaner makan, anak turutkan saja tanpa banyak bunyi… tak lama kemudian datang rezeki tak pernah dijangka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*