Pelajar luah rasa ger4m ibu bapanya tak mampu biayai yuran kolej swasta.

Selesai menduduki peperiksaan Sijil Penilaian Menengah (SPM) , pelajar pasti akan merancang untuk menyambung pengajiaannya ke peringkat yang lebih tinggi walaupun ada juga yang terus bekerja dan tidak berhasrat untuk menyambung pengajiannya. Selain daripada minat dan keputusan peperiksaan, kos juga perlu diambilkira dalam menyempurnakan hasrat tersebut terutamanya jika memilih untuk ke kolej swasta.

Menerusi laman twitter, seorang guru bernama Jannah telah berkongsi dilemma yang dihadapi oleh netizen yang gagal mendapat tawaran ke mana-mana universiti dan cuma mendapat tawaran ke tingkatan 6.

Apabila disarankan untuk menerima tawaran tingkatan 6 tersebut, lain pula pandangan yang diberikan oleh pelajar ini.

Luahan pelajar tersebut.

Dia dan rakan-rakannya telah setuju untuk memohon satu institusi swasta bersama-sama tetapi kos pembelajaran di sana sangatlah mahal. Mengakui dirinya bukan berasal dari keluarga yang senang, dia berasa ger4m terhadap ibubapanya yang tidak mahu berusaha untuk membiayai yuran instituisi tersebut .

Sambungan.

Cikgu Jannah berasa sedih apabila menerima peribadi tersebut lalu mengingatkan orang ramai bahawa nasib semua orang berbeza dan tidak semua dilahirkan dalam keluarga yang senang.

Tambahnya lagi, semuanya bergantung kepada kemampuan keluarga masing-masing dan menasihati agar jangan terikut-ikut dengan orang lain.

Tambah Teacher Jannah

 

 

Sumber: Kisah Dunia

Terima kasih kepada Teacher Jannah kerana berkongsi pandangan terhadap isu ini di laman Twitter. Min harap agar pelajar mampu berfikir dengan lebih matang. Ingat semua, ukur baju di badan sendiri, tak semua dilahirkan dalam keluarga yang senang.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Siakapkeli Rimbabara

Be the first to comment on "Pelajar luah rasa ger4m ibu bapanya tak mampu biayai yuran kolej swasta."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*