“Saya bagi lesen penuh pada JAWI…” – Dr Zulkifli mahu trang3nder dit4ngkap & ditarbiah

Tidak dapat dinafikan, sekarang ini ramai golongan transgender semakin berani mended@hkan diri dalam kalangan masyarakat. Malah, bilangan mereka sudah tidak terkira lagi membiak di negara ini.

Berhubung 1su tersebut, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, menerusi status di Facebook mengeluarkan kenyataan berkaitan inisiatif mendidik golongan transg3nder di Malaysia.

T4ngkap & tarbiah kembali ke pangkal jalan

Beliau berkata, Islam adalah agama yang mendidik dan pihaknya tidak mahu golongan transg3nder ini dit4ngkap semata-mata tanpa memberikan kesedaran kepada mereka.

“Kita tidak hanya mahu tangkap semata-mata tetapi yang paling utama adalah tarbiah (pendidikan) dengan cara yang paling berhikmah supaya mereka semua (transg3nder) kembali ke pangkal jalan…”

“Islam adalah agama yang mendidik. Ini perlukan usaha yang bersepadu dari semua agensi di bawah JPM (Hal Ehwal Agama)…”

“Saya beri lesen penuh…” – Dr Zulkifli

Golongan transg3nder yang ditangkap Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) perlu diberi pendidikan atau tarbiah supaya mereka kembali ke pangkal jalan.

Tambahnya, beliau memberi lesen penuh kepada semua penguatkuasa JAWI untuk laksanakan fungsi Bahagian Penguatkuasaan JAWI dengan sebaiknya di Wilayah Persekutuan. Dengan syarat, patuhi SOP yang telah ditetapkan. ⁣

“Saya beri lesen penuh kepada semua penguatkuasa JAWI untuk laksanakan fungsi Bahagian Penguatkuasaan JAWI dengan sebaiknya di Wilayah Persekutuan…”

Diharapkan selepas ini penguatkuasa JAWI sudah boleh mula bertindak lebih tegas, kerana sekarang ini jika dibiarkan makin tervk generasi kita jika ada yang terpengaruh dengan gejala transg3nder ini.

Sumber : Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri & Berita Harian

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Trending Kini

Be the first to comment on "“Saya bagi lesen penuh pada JAWI…” – Dr Zulkifli mahu trang3nder dit4ngkap & ditarbiah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*