Mahu buat dgn cara sendiri, sekali penduduk sekat van, ambil secara p4ksa jen4zah C0v1d-19

Seluruh dunia sedang bertungkus-lumus menyekat penul4ran pandemic c0v1d-19 yang telah mer4gut banyak nya-wa.

Sebelum ini, Malaysia antara negara yang terjejas dan kini Indonesia pula dilihat sedang berdepan dengan j4ngk1tan c0v1d-19 yang semakin meluas.

SITUASI penularan Cov1d-19 banyak mengubah corak kehidupan manusia. Semua aspek kehidupan terp4ksa disusun semula tidak kira dari aspek pendidikan, kehidupan peribadi, pengurusan ekonomi sehingga kepada pentadbiran negara. Ini tidak lain adalah bagi mengawal kemudaratan yang lebih besar yang berupaya menggvgat nyawa jutaan manusia.

Begitu juga aspek pengurusan jen4zah. Dalam situasi yang luar biasa, maka pengurusannya juga adalah tidak seperti biasa.

K3s meng3jutkan berlaku di Ambon Maluku

Menerusi CNN Indonesia, baru-baru ini berlaku satu k3s yang mengejutkan di Ambon Maluku. Difahamkan, k3s ini terjadi apabila penduduk di situ dikatakan telah menyekat sebuah van jen4zah.

Ambil m4yat pes4kit c0v1d-19 secara p4ksaan

Mereka kemudiannya telah mengambil m4yat pes4kit c0v1d-19 yang ada di dalamnya dengan cara p4ksaan. Kejadian itu dilaporkan kejadian berlaku di Jalan Jenderal Sudirman, Negeri Batu Merah, Kota Ambon Maluku, Indonesia.

Video tersebut memaparkan orang ramai dilihat membuka pintu belakang van tersebut dan membawa keluar ker4nda yang dipercayai mempunyai jen4zah pes4kit c0v1d-19.

Dua orang p0lis turut dikasari

Apa yang lebih mengec3wakan adalah walaupun ada dua orang p0lis yang mengiringi, penduduk berkenaan dikatakan bersikap kasar dengan memvkul anggota tersebut. Difahamkan, penduduk di situ tidak mahu jen4zah dik3bumikan dengan SOP yang ditetapkan.

Pada pandangan keluarga si m4ti, mereka yakin kem4tiannya bukanlah sebab v1rus tersebut.

Banyak k3s rakyat bertindak r4mp4s m4yat c0v1d-19

Apa yang meng3jutkan adalah m4yat yang dibawa lari oleh penduduk Kota Ambon itu sebenarnya seorang bekas Ahli Parlimen, berusia 58 tahun di sana, lapor Berita Harian.

Menurut Ketua Petugas Khas c0v1d-19 kebangsaan, Doni Monardo, banyak keluarga yang bertindak seperti ini tanpa kebenaran pihak p0lis.

Tindakan itu penyebab peningkatan j4ngk1tan

“Tindakan tidak mematuhi prot0kol perub4tan ini adalah salah satu penyebab utama peningkatan jumlah j4ngk1tan, khususnya di Jawa Timur,” katanya.

Pertama kali Jawa Timur mengatasi jumlah j4ngk1tan di Jakarta kali selepas wilayah dengan 40 juta penduduk itu merekodkan 10,901 k3s j4ngk1tan berbanding 10,796 k3s di ibu negara.

Peniaga pasar pulang tidak mahu jalani saringan c0v1d-19

Selain itu, di Pekanbaru, Riau, peniaga pasar basah termasuk di pusat Sukaramai, menutup kedai dan pulang apabila kakitangan kesihatan berpakaian perlindungan mahu melakukan saringan c0v1d-19.

Malah, perkara sama berlaku di pasar di bandar lain termasuk di Jakarta, di mana kebanyakan peniaga bimbang mereka akan dihalang bekerja sekiranya didapati positif bagi v1rus itu.

Kesan gelombang kedua j4ngk1tan

Sementara itu, portal berita Riauonline melaporkan wilayah Riau akan melakukan ujian saringan secara besar-besaran di pasar tradisional selepas pihak berkuasa tempatan mengesan gelombang kedua j4ngk1tan sudah berlaku.

Jurucakap Pasukan Bertindak c0v1d-19 Pekanbaru, Mulyadi, dipetik berkata, berdasarkan peningkatan k3s minggu lalu, kesan gelombang kedua dij4ngka lebih tervk lagi.

K0rb4n c0v1d-19 cecah 2,754 orang

Tindakan wilayah dan bandar di serata Indonesia mula melonggarkan perintah kawalan dikhuatiri memburvkkan lagi p4ndem1k di republik itu.

Setakat hari ini, c0v1d-19 menj4ngk1ti 54,010 m4ngs4 termasuk meng0rbankan 2,754 orang di Indonesia iaitu kadar tertinggi di Asia Tenggara. Semoga warga Indonesia terus semangat dan bersatu dalam menangani 1su c0v1d-19 ini.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Trending Sangat

Be the first to comment on "Mahu buat dgn cara sendiri, sekali penduduk sekat van, ambil secara p4ksa jen4zah C0v1d-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*