“Aku Pernah Gagal Semua Subjek Wey!” – Syida Melvin Akui Pemalas Ketika Zaman Sekolah, Guru Beri Kerja Selalu Tak Siap

Setiap orang pasti mempunyai pengalaman tersendiri yang menggamit memori sewaktu zaman persekolahan.

Bahkan, kenangan di sekolah itulah yang lazimnya akan menjadi antara memori zaman remaja yang sukar dilupakan apabila menginjak dewasa.

Begitu juga yang dilalui oleh pelakon Syida Melvin yang mended4hkan bahawa dia pernah gagal kesemua mata pelajaran yang diambilnya ketika di sekolah.

Katanya, dia mengakui dirinya seorang yang agak pemalas ketika menuntut di Sekolah Menengah Panglima Bukit Gantang, Perak.

“Waktu tingkatan 1 sehingga tingkatan 3, memang aku paling tak suka belajar, pemalas, kerja sekolah pun selalu tak siap!

“Pernah sekali masa tingkatan 1, aku pernah gagal semua subjek wey! Ya Allah, aibnya..haha,” ceritanya.

Bagaimanapun, menurut Syida, dia kemudian mula memberikan fokus kepada pelajaran selepas memasuki peringkat menengah atas.

“Tapi bila dah masuk tingkatan 4, tingkatan 5, aku dah mula belajar betul-betul. Dah mula rajin sikitlah.

“Waktu sekolah bukan budak kelas atasan. Level pandai kami biasa-biasa sahaja,” kongsinya menerusi satu entri di Instagram.

Menurut Syida dia akui pernah bimbang dengan masa depan sekiranya tidak mampu cemerlang dari segi akademik.

“Bila kita dah dewasa, baru kita boleh nampak yang keperluan kita bila untuk melonjak naik adalah lebih kepada pengalaman berbanding berapa A yang kalian dapat masa SPM dulu.

“Saya tak kata yang ilmu tu tak penting, tapi ada yang lebih penting dari tu iaitu kemahiran hampa untuk mengorak langkah bila dah besar nanti,” katanya.

Terdahulu, Syida berkongsi sekeping foto bersama adik-beradiknya yang lain di Instagram yang dirakam ketika melawat sekolah lama mereka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bila cerita pasal sekolah, masing2 mesti ada pengalaman yg best kan?? Omg rindunya zaman sekolah! Dah dekat 6 tahun Cda tinggal sekolah. Masa gambar ni kami berempat jelajah balik sekolah kami Panglima Bukit Gantang. . . Kami ber4 sekolah yg sama,kecuali adek bongsu. Kalau cerita pasai zaman sekolah ni, yg paling buaih is Tilla 🤣 Dia punya cerita dekat sekolah dulu hampa pi lah tanya mana2 cikgu, semua cikgu tak suka kat dia 🤣 . Kalau Cda pulak, waktu form 1-3 memang aku paling tak suka belajaq, pemalas, kerja sekolah pun selalu xsiap! Pernah sekali masa form 1, aku pernah fail semua subjek wey 🤪 YA ALLAH AIBNYAAAA! Hhahaha . Tapi bila dah masuk form 4-5, aku dah mula belajaq betoi2. Dah mula rajin sikit la. Kami dulu kat sekolah tak sejahat Tilla & Syifa. Cda dgn kaklong ja yg rekod baik dekat sekolah tu so far tak pernah buat masalah 😎 Sumpah rindu wey zaman sekolah, rindu nak jalan2 pusing sekolah utk buang masa sampai habes waktu kelas 🤣 Rindu nak merayau masuk bilik guru, rindu nak pakai baju PJ seminggu 4 kali walaupun PJ seminggu sekali ja 🤣 . Cda waktu sekolah bukan budak kelas atasan. Level pandai kami besa2 ja.! . Dulu waktu sekolah cukup takut kalau “AKU NI DAH LA TAK BERAPA PANDAI, BOLEH KA AKU NAK HIDUP BILA BESAQ NANTI??” . Bila kita dah dewasa, baru kita boleh nampak yg keperluan kita bila untuk melonjak naik adalah lebih kepada PENGALAMAN berbanding berapa A yg hampa dapat masa SPM dulu. Kami tak kata yg ilmu tu tak penting, tapi ada yg lebih penting daritu which is Kemahiran hampa utk mengorak langkah bila dah besaq nanti… . Apa2 pun, adik2 yg dok bersekolah sekarang, tolong hargai setiap detik hampa dekat sekolah!!! Kita ni manusia biasalah, bila kita tengah sekolah, kita malas gila nak pi sekolah. Esok ni bila dah tamat sekolah? Mesti akan rindu gila moment kt sekolah dulu!! . Dengaq cita sekolah dah nak bukak kan 15/7 ni? HAHA PADAN MUKA 😛 Hampa jangan lupa tengok full video kami p sekolah lama kami dekat Youtube channel 🔔 The Melvins , and jangan lupa subsribe k ♥️

A post shared by CDA (@syidamelvin) on

Dalam pada itu, Syida turut menasihati agar mereka yang masih bersekolah untuk manfaatkan zaman belajar sebaiknya.

“Apa-apapun, adik-adik yang dok bersekolah sekarang, tolong hargai setiap detik hampa dekat sekolah!

“Kita ni manusia biasalah, bila kita tengah sekolah, kita malas gila nak pi sekolah. Esok ni bila dah tamat sekolah? Mesti akan rindu gila momen kat sekolah dulu,” nasihatnya.

Saksikan drama lakonan Syida Melvin di Astro pada telefon pintar anda melalui aplikasi Astro GO. Muat turun aplikasi Astro GO di Google Play dan Apple Store sekarang.

Apapun, pastikan anda selalu mencuci tangan, pakai topeng muka, gunakan ‘sanitizer’, kurangkan aktiviti di luar rumah serta lakukan semua perkara yang boleh mencegah COV1D-19!

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Gempak

Be the first to comment on "“Aku Pernah Gagal Semua Subjek Wey!” – Syida Melvin Akui Pemalas Ketika Zaman Sekolah, Guru Beri Kerja Selalu Tak Siap"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*